Het palet van 2006 [jaaroverzicht]

Oudejaarsdag! Kranten en televisieprogramma’s slaan er ons al weken mee rond de oren, dus Webpalet moet volgen: een heus jaaroverzicht.

2006 was het jaar waarin deze weblog het levenslicht zag, en na bijna 12 maanden is er al een hele weg bewandeld. Na 230 artikels onthouden we vooral het grote spam-experiment, de belspel-discussies, de pijnlijke neus van onze auto Olaf, en heel recent de reeks ‘Fotografie in mensentaal’.

Voor de geordende geesten onder ons: chronologie!

Januari

Al van ergens in 2005 was mijn geest aan het broeden op een eigen weblog, maar het ontbrak me aan transformatie van mijn gedachten naar een tastbaar internet-gebeuren.

Maar op 19 januari van dit jaar was het dan toch zo ver: het eerste, wat onzekere, berichtje op deze weblog.

Alle begin is moeilijk, en in het begin was het zeker wat zoeken welke kant ik op wilde met mijn blog. Vandaar wat korte en gekke berichtjes als een Firefox-aankondiging, een mopje, en een interessante link.

Op 28 januari begeeft de site van 3suisses het, wat hilarische resultaten oplevert, en wat mij achteraf nog heel veel klikken van mensen die op zoek waren naar 3suisses, heeft opgeleverd.

Februari

In februari krijg je van mij mijn eerste opinie-artikels. 2 artikels over Google verschijnen op mijn weblog, naar aanleiding van de Nederlandstalige versie van Google News.

Op 13 februari spui ik eerst mijn kritiek op de onprofessionele site van De Standaard, en vertel ik waarom ik Google News beter vind.

Op 20 februari dan krijg je de keerzijde van de medaille: waarom we bang moeten zijn van Google. De machtspositie en bijhorende machtsgeilheid van Google is sindsdien niet verbeterd, integendeel.

Maart

Op 17 maart worden Eveline en ik peter van Rune, de pasgeboren zoon van vrienden Sief en Bert. Na mijn neefje Joeri is dat voor mij een tweede petekindje.

April

Op 31 maart komt Eveline over de middag naar huis van haar werk, om van een half dagje verlof te genieten, wanneer ze met onze auto betrokken raakt in een kettingbotsing. Eveline zelf blijft gelukkig ongedeerd.

Gedurende de hele maand april is onze Olaf (onze auto) met ziekverlof, en ondertussen trekken we met tijdelijk vervoer naar Zwitserland op vakantie.

De chronologie van Olaf kon je volgen op Webpalet:

Op het moment zelf leek die zorgenmaand heel lang, maar achteraf gezien eigenlijk heel straf dat alles op slechts een maand tijd geflikt is. Nogmaals heel straf bedankt dus aan mijn broer Ludo, die het grootste deel van het werk op zich genomen heeft!

April was verder ook nog de maand waarin ik aan een blogwedstrijd van Electrabel deelgenomen heb – achteraf gezien een grote flop. Maar kijk, ik heb er toch twee artikels over geschreven (dit en dit) en enige aandacht mee gehaald.

Mei

Mei, de maand van de 20 kilometer door Brussel. Mijn gekke beslissing om deze halve marathon te lopen, en mijn trainingen kon je wat volgen op deze weblog.

Op 8 maart besliste ik om mee te doen, en begon ik te trainen.

Twee maanden later bevond ik me op 20 dagen voor de start. Uiteindelijk liep ik de wedstrijd uit op 2 uur, 10 minuten en 3 seconden, een verdienstelijke tijd!

In mei schreef ik ook een veelgelezen opinie-artikel over de houdbaarheid van e-mail, dat de basis vormde voor mijn grote spam-experiment deze zomer.

En dan de belspelletjes. Op 12 mei schreef ik een klein artikeltje om een aantal vreemde zaken bij de VTM-belspelletjes bloot te leggen, maar de binnenkomende links en reacties waren enorm – een onderwerp dat leeft 🙂 Ik schreef er uiteindelijk nog een aantal artikeltjes over, een op 31 mei, een op 15 juni en een laatste op 20 juni.

Juni

In juni kondigen KBC en Dexia toe dat ze voortaan gepersonaliseerde bankkaarten aanbieden. Een aantal exclusieve voorbeeldjes verschenen het eerst op Webpalet 🙂

Op 14 juni dan lanceer ik mijn grote spam-experiment. Het experiment – dat als doel had uit te zoeken hoe kwetsbaar e-mail adressen zijn die op een website worden gepubliceerd – heeft een half jaar gelopen. Een kleine chronologie:

  • 18 april: ik laat voor de eerste keer een link naar het nieuwe adres honeypot@titeca.net achter, als verborgen link achter een afbeelding in een artikel.
  • 9 mei: in mijn bedenkingen over e-mail, laat ik opnieuw een link achter naar het honeypot-adres, opnieuw verstopt achter een afbeelding.
  • 14 juni: ik maak mijn experiment bekend, en publiceer voor de eerste keer het honeypot-adres in tekstvorm.
  • 14 juli: een kleine update, met een stand van zaken, en een nieuwe publicatie van hetzelfde adres.
  • 28 juli: uitbreiding van het experiment. Om te kijken welke link-methodes veilig zijn, en welke niet, publiceer ik negen nieuwe adressen, elk op een aparte manier.
  • 16 september: de negen adressen worden nog even opnieuw gepubliceerd.
  • 10 oktober: de statistieken worden afgesloten. De mail-adressen echter nog niet, zodat ik in de toekomst nog wijzigingen in de gaten kan houden. Twee maanden later blijven de mails toestromen.
  • 17 oktober: uiteindelijk publiceer ik de resultaten, met grafiekjes en uitleg.

Bij de resultaten publiceer ik ook een gratis tool om je e-mail-adres veilig op webpagina’s te zetten. De tool is ondertussen al goed en veel gebruikt door mijn bezoekers…

Juli

De rustige zomermaanden zijn voor ons huisjeszoekmaanden. Maar die zoektocht verloopt in het pokkedure Leuven niet altijd even evident. In juni en juli kreeg je er een aantal artikeltjes over, daarna een half jaar stilte op dat gebied.

We zijn ons aan het herbezinnen, zoals dat heet. We hopen jullie in 2007 weer meer nieuws van het huisjesfront te kunnen bezorgen…

Juli is ook de maand waarin het 0110-initiatief voor het eerst de kop opsteekt, door heel veel weblogs warm omarmt.

Juli is ook die uitzonderlijk warme maand. Het begint bv. met onze kinderanimatie op het personeelsfeest van de K.U.Leuven, en halverwege de maand zoeken we de koelte op in de Heverleese bossen… met de laptop.

Op 22 juli mondt die warmte uit in een hevig onweer, met vals brandalarm op ons appartement.

Augustus

Augustus, maand van de digitale reflexfotografie!

Op 9 augustus stelt Nikon zijn D80 voor, en het water loopt me al op voorhand in de mond. Op dat moment hou ik mezelf nog voor dat me pas in 2007 aan een aankoop waag, maar de verleiding is groot, zeer groot. Op 28 september krijg ik een weekendje een D70s om te testen, en de verleiding wordt alleen groter.

En kijk: hij kan het niet laten. Op 3 oktober bestel ik mijn 18-200 lens, die ik uiteindelijk op 12 oktober elders haal. Eind oktober tenslotte schaf ik mij uiteindelijk de D80 aan.

Halfweg augustus trekken Eveline en ik er met een groep vrienden een paar daagjes op uit om te kamperen in Nederland… en flink uitgeregend te worden…

September

September begint zoals elk jaar met de eerste schooldag.

Verder die maand niet veel nieuws eigenlijk. Op 25 september begint aan de universiteit het nieuwe academiejaar, en dat zorgt op mijn werk voor de nodige drukte, maar daarbuiten: op ‘t gemakske 🙂

Eind september beslis ik op mijn weblog te experimenteren met Google AdSense reclames, om mijn weblog en mijn Flickr-account te financieren. Ik ben op dit moment nog altijd in testfase, maar ik denk dat ik ze op de huidige subtiele manier laat staan…

Oktober

Oktober is verkiezingsmaand. En dat is overal te merken. Mijn bus wordt volgepropt met een kleine kilo papier.

Op 13 oktober is het BlogCom in Antwerpen.

Enkele dagen later publiceer ik de resultaten van mijn spam-experiment.

Tussendoor nog een tripje naar Clervaux, en eind oktober is het dan eindelijk D-dag.

November

Met mijn gloednieuwe aankoop (mijn D80) staat november natuurlijk weer helemaal in het teken van de fotografie. Deze blog evolueert vanaf dan duidelijk meer in de richting van een fotoblog 🙂

Ik schaf mezelf begin november een Flickr Pro-accountje aan. De resultaten van mijn fotografisch geëxperimenteer krijg je regelmatig op de blog.

Op 17 november is dat ook aanleiding om een nieuwe rubriek aan te kondigen: Foto op zaterdag.
November is ook de maand waarin Nikon zijn nieuwe instapreflexcamera voorstelt: de D40.

Op 11 november komt in Ieper en Aalst de goede man, een week later is zijn neef paraat op het Sinterklaasfeest van mijn werk.

Half november wordt mijn blog vernoemd in studentenweekblad Veto.

December

En dan, de laatste maand van het jaar. Uiteindelijk nog een vrij drukke maand voor Webpalet.

Begin december krijg je een kleine inblik in de voorbereiding van mijn rollenspel, een week later krijg je de korte inhoud. Het spel zelf had bergen vleessla tot gevolg.

En dan mijn reeks Fotografie in Mensentaal, de nu al vrij succesvolle afsluiter van het jaar. Op 13 december krijg je de eerste aankondiging, op 22 december volgt het startschot.

Het was een bijzonder boeiend 2006. Tot volgend jaar!!!

4 thoughts on “Het palet van 2006 [jaaroverzicht]”

  1. Mijn persoonlijke favorieten zijn het SPAM-experiment en de reeks “Fotografie in mensentaal”. Hopelijk blijf je in 2007 op hetzelfde elan verder gaan.

Reageer!