Zoals vorige week reeds gezegd organiseert Electrabel een wedstrijd voor webloggers. De eerste opdrachten zijn binnen, en opdracht 1 luidt:
Verzin een tip om energie te besparen als fanatieke multimedia-user.
Een tip voor u dus! Ja u! U, die een weblog zit te lezen; u voldoet aan de definitie van fanatieke multimedia-user.
Groot gelijk hebben ze bij Electrabel! Al die moderne technologieën vereisen moderne computers en andere elektronica, en dat zuipt elektriciteit. Afvoeren die handel!
Gelukkig staat de techniek niet stil, en komen er allerhande nieuwe, intelligente oplossingen, die het internet- en computergebruik kunnen doen dalen. Minder computergebruik = minder energieverbruik. Een overzicht!
Volgende geweldige, nieuwe uitvindingen zullen het leven van de multimedia-gebruiker energie-armer maken:
- Nieuwssites zoals www.standaard.be en www.nieuwsblad.be bestaan tegenwoordig in een handige, papieren vorm. Elke dag verzamelt een gespecialiseerde redactie het nieuws van de dag, en dit wordt – gedrukt op grote, geplooide papieren – dagelijks verspreid naar supermarkten en snoep- en tabakswinkels. Er bestaat ook een Plus-editie, waarbij een postbode het nieuws dagelijks in je bus komt steken. Zo bespaar je je een hoop surfwerk bij het ontbijt!
- Gebeuren er tijdens de dag spannende, nieuwe dingen en kan je niet wachten tot de volgende ochtend, dan kan je ook op de hoogte blijven van het nieuws via handige toestelletjes, radio’s genaamd.
Heb je hier geen beschikking over, dan kan je ongetwijfeld terecht bij de plaatselijke slager of bakker. - Ook voor weerberichten hoef je niet langer naar allerlei meteo-sites; kranten en radio’s nemen deze gratis en voor niets in hun aanbod op! Bovendien zijn de meest recente huizen ingericht met ramen, handige kijkgaten waar je het weer rechtstreeks en live kan bekijken!
- Voor chatten heb je ook niet langer een computer nodig. Handige jongens hebben een toestel ontworpen waarmee je elkaar kan “bellen”. De werking is verbluffend: als je wil chatten met een vriend, draai je zijn gepersonaliseerd nummer via een speciaal daarvoor ontworpen draaischijf op het “telefoontoestel”. Ogenblikkelijk zal zijn toestel rinkelen, en zal hij de hoorn van de haak nemen. Nu volstaat het om te praten door het mondstuk, en te luisteren naar het oorstuk, en een gesprek is geboren!
- Uiteraard wordt het een hele rompslomp om al die gepersonaliseerde nummers van je vrienden te onthouden; daarvoor zijn er tegenwoordig handige adresboekjes beschikbaar bij je plaatselijke papierhandel.
- Bij diezelfde winkel vind je ook agenda’s, handige boekjes om al je afspraken te noteren. Zo kunnen die PDA’s meteen de prullenmand in.
- Wat met e-mail? “Telefoneren” mag dan wel een oplossing bieden voor chatten, maar wat als ik een foto of een tekst naar iemand wil doorsturen? Ook daar hebben de telecom-operatoren een handige oplossing voor gevonden: met een faxtoestel bel je iemand op, en vervolgens steek je de gewenste foto of het document in het toestel, en het komt er keurig aan de andere kant uitgerold. It’s magic!
- Goed goed, maar om die documenten op te stellen heb ik toch een tekstverwerker nodig? En dus een computer? Niets van! Want gewiekste techneuten zoals Brother hebben tegenwoordig een hardware-versie van Word uitgebracht: een handig toestel met letter- en cijfertoetsen, waar je een blad papier in kan steken, waarop je rechtstreeks je layout kan bepalen. What you see is what you get! Tekstverwerker én printer ineen dus!
- Ook voor online shoppen bestaat er tegenwoordig een “offline” variant: ketens als Colruyt, Delhaize en GB hebben over het hele land gebouwen geopend waar alle koopwaar uitgestald staat, en klaar om zo mee te nemen. Gezellig, handig en snel!
- En de vernieuwing gaat verder dan alleen je persoonlijke leefwereld. Ook de overheid denkt mee over energie-besparende computerverminderingen. Van de elektronische identiteitskaart bestaat een variant zónder ingebouwde chip, waar het geprogrammeerde adres gewoon rechtstreeks op de kaart getypt staat! En ook bij de verkiezingen van dit jaar zal op diverse plaatsen in ons land de mogelijkheid bestaan om je stem uit te brengen via potlood en papier in plaats van via stemcomputers. Een getraind team van tellers zal met plezier de taak van de computer overnemen.
Je merkt het… de techniek staat niet stil. De voorbeelden zijn legio, en de lijst wordt nog elke dag aangevuld! Binnenkort zullen elektronische apparaten en internet vólledig overbodig geworden zijn, en zullen we allemaal gezellig energie besparen! En die vrijgekomen energie kan ons lichaam gebruiken voor een ommetje naar de supermarkt, of de krantenboer… da’s nog gezond ook!
>> Nieuwssites zoals http://www.standaard.be en http://www.nieuwsblad.be bestaan tegenwoordig in een handige, papieren vorm.
–> ja, maar hoeveel bomen voor deze kranten?
Hoeveel aantaal of electriciteit voor deze kranten drukken? Hoeveel benzine liter voor deze kranten naar de presshop brengen???
🙂
Tut tut! Daar gaat het niet om! Het punt is dat er heel wat multimedia-energie bespaard is!
ja, inderdaad 🙂
Karel is duidelijk al langer met die ideeën bezig. Zo bedacht hij vele jaren geleden dat er misschien ooit wel een telefax zou uitgevonden worden, waar je gewoon in kan spreken i.p.v. papier inscannen. Aan de andere kant kan de ontvanger dat dan gewoon horen. En inderdaad, tegenwoordig bestaat dit, en het heet… telefoon.
(waar gebeurd !)
Ik moet bekennen dat het verhaal van Bruno klopt… Maar daar zat mijn kinderlijke naïviteit voor iets tussen.
lol