Iets over fotografie, lenzen, bomen en een bos

Nog vijf maanden, en dan is het 2007. En dan mag ik van mezelf een digitale reflexcamera kopen. Terwijl de tijd voorbijkruipt, en de eerste details over de nieuwe Nikon D80 ondertussen uitlekken, neemt mijn twijfel en dubio ondertussen toe. Welk toestel wil ik kopen? Welke lenzen wil ik daarbij kopen? Welke dure uitrusting hoort er nog allemaal in dat kostenplaatje?

Nog vijf dagen, en dan stelt Nikon zijn nieuwe digitale reflexcamera voor.

Nog vijf maanden, en dan is het 2007. En dan mag ik van mezelf een digitale reflexcamera kopen.

Terwijl de tijd voorbijkruipt, en de eerste details over de nieuwe Nikon D80 ondertussen uitlekken, neemt mijn twijfel en dubio ondertussen toe. Welk toestel wil ik kopen? Welke lenzen wil ik daarbij kopen? Welke dure uitrusting hoort er nog allemaal in dat kostenplaatje?

Nikon D80

Ik weet het allemaal niet meer, en had zin om mijn verzuchtingen eens allemaal op een rijtje te zetten. Lees gerust, als u er zin in heeft. En als u antwoorden voor mijn verzuchtingen kent, of goedbedoeld advies heeft, dan is dat nog meer welkom. U ziet maar.

Wat is mijn huidige situatie?
Ik ben een amateurfotograaf. Dat wil zeggen dat ik niets van foto-opleiding gevolgd heb, ik ben lid van geen enkele fotoclub, en ik heb geen jarenlange ervaring met allerlei toestellen. Ik heb mijn eerste “deftige” toestel gekocht in 2002, een Nikon Coolpix 4500. Ik heb er toen 1000 euro voor neergelegd; een digitale reflexcamera was nog eens minstens 500 erbij, toen. Ik heb er toen nog wat basisuitrusting bij gekocht: een statiefje, een fototas, wat lensadapters (zoom en breedhoek), dat soort dingen.

Ik ben altijd heel content geweest van mijn semi-professioneel toestel, en heb er heel mooie foto’s mee gemaakt, en ook nadat ik een nieuw toestel heb, zal dit superhandige toestelletje met draaibare lens nog niet afgeschreven zijn, maar naarmate mijn interesse voor fotografie groeide, groeide ook mijn goesting naar “nen reflex”. Een écht deftig toestel, met echte lenzen, waarmee mijn artistieke zelf zich volop kan uitleven.

Vlaamse fotografiesites als drieduizend, Wereldkeuken, pietel.be, de blog van Michel, Jos Verhoogen, Perre Online, en andere (stuk voor stuk websites die ik gaarne volg) doen me alleen maar meer verwateren. Ik beken openlijk: ik ben lichtjes jaloers op die gasten, ook al zal ik nooit een half zo goede fotograaf zijn als de meeste van die mannen.

En toch wil ik volgend jaar mijn nieuw toestel. En wat wil ik juist?

 • Een digitaal toestel. Waar ik vier jaar geleden nog twijfelde tussen analoog en digitaal, is het me nu volkomen duidelijk dat digitaal the way to go is.
 • Een reflex-camera. Ik wil zien welke foto ik ga trekken, met alle details, en alle scherptes en onscherptes. En kom nu niet af met “Dat zie je toch op da schermke?”. Neen, ge ziet da nie op da schermke.
 • Een Nikon. Ik heb een Nikon, en ben daar content van. Ik ben in principe niet gebonden aan het merk, want ik heb nog geen lenzen, maar ik ben een tevreden klant, dus waarom veranderen van merk? Bovendien gebruikt het grootste deel van de hierboven vermelde fotobloggers zelf ook een Nikon, meen ik.
 • Eén superlens, of twee lenzen die elk hun eigen toepassingsgebied hebben. Wat voor foto’s wil ik trekken? Ik wil buiten plaatjes kunnen schieten, waarbij ik genoeg kan inzoomen, en waarbij ik zowel een grote scherptediepte als een beperkte scherptediepte kan aanhouden (waarbij enkel het hoofdonderwerp van de foto scherp is, en de rest wazig). Maar daarnaast wil ik ook binnen makkelijk plaatjes kunnen schieten zonder dat ik voor het minste naar een statief moet grijpen, of zonder dat ik met flits moet werken – het gebruik van flits is m.i. zoveel mogelijk te vermijden. Een snelle lens, met andere woorden.
  Ik vrees dat al deze voorwaarden moeilijk in één lens te combineren vallen.
 • Iets betaalbaars. Haha, al het bovenstaande is niet moeilijk te leveren, maar ik wil er geen duizenden euro’s voor betalen. Dus ik wil een correcte prijs betalen voor een correcte uitrusting. Een goede prijs/kwaliteits-verhouding, met andere woorden.

Met een dergelijk verlanglijstje duiken de vragen natuurlijk op. Een Nikon D50, D70 of de nieuwe D80? Een Nikon-lens, of een third party lens (Pietel schreef er vandaag nog over)? Welke extra uitrusting heb ik nog nodig? Bestel ik voor den goeiekoop via internet, of wend ik mij tot een degelijke winkel, waar ze mij met raad en daad bijstaan? Indien het laatste: tot wélke winkel?

Ik zie eerlijk gezegd door de bomen het bos niet meer. Mijn hoofd duizelt van de focus-, scherpte- en diafragmagetallekes. Ik vind de lenzenpagina bij Michels Tuinsafari zeer boeiend, maar uiteraard ben ik niet op zoek naar zo’n geweldige toeter van een lens waarmee ik beesten zo scherp kan trekken als Michel doet.

Gelukkig heb ik nog vijf maanden. Vijf maanden waarin alle raad en daad meer dan welkom is. Vijf maanden waarin ik nog ‘ns wat mensen ga aanspreken. Vijf maanden waarin ik ga afwachten hoe de prijzen van de D50 en D70 evolueren nu de D80 voorgesteld gaat worden. Vijf maanden om nog eens wat fotografieboeken ter hand te nemen. Vijf maanden om te twijfelen. En te kwijlen.

7 thoughts on “Iets over fotografie, lenzen, bomen en een bos”

 1. Overweeg ook zeker een Canon. Zij hebben zeer degelijke sensoren, minder last bij hoge asa waarden en veel detail, wat hen geschikt maakt voor zw-w conversie.

  Ik vind de Nikon body’s geweldig en zeer functioneel, maar vloek op de sensor van mijn D200, omdat die een vlak en vaal beeld geeft.

  Misschien ben ik gewoon te lui om te photshoppen en te verwend door analoge fotografie, kan ook.

  Zoek voor jezelf alleszins een domein waarin je je kan uitleven, experimenteer en maak om de zoveel tijd enkele prints. Dan houd je het plezier er in voor jezelf en volgt de rest wel.

 2. Merci voor de reactie…

  De Canons, daar heb ik inderdaad ook al veel goeds over gehoord. Alleen ben ik er totaal niet in thuis. Ik ken ondertussen het Nikon-productgamma een beetje, en ik ken ook redelijk wat mensen met een Nikon, maar misschien is het het inderdaad waard om me te verdiepen in het Canon-gamma.

  Ik heb er nog 5 maanden voor 🙂

  Iemand een idee van de prijsverhoudingen tussen Nikon en Canon?

 3. Tsja Nikon of Canon?

  Ik ben Canon gebruiker maar mocht mijn eerste camera toevallig een Nikon geweest zijn, zou ik nu waarschijnlijk bij Nikon zitten. ‘t Blijft volgens mij in de eerste plaats een persoonlijke keuze.

  Kies op basis van de dingen die voor jouw belangrijk zijn. Megapixels zijn waarschijnlijk minder belangrijk dan de fabrikanten willen laten geloven. Voor de meeste mensen is 6mp meer dan genoeg.

  Wat lenzen betreft is de keuze ook heel persoonlijk. Als je niet teveel wil uitgeven zou je kunnen denken aan een standaard kitlens. Veel fotografen doen daar smalend over, maar zo slecht zijn die dingen helemaal niet. Koop daarbij nog een 50mm 1.8, die zijn van zowel Canon als Nikon spotgoedkoop en je haalt er een scherpe en zeer lichtsterke lens mee in huis.
  Lichtsterke standaardzooms zoals de nieuwe een 17-55 van Canon (Nikon heeft een vergelijkbare) zijn fantastisch gerief maar ook heel duur.

  Van Nikon ken ik niet echt veel maar ik ben wel redelijk thuis in het Canon assortiment. Stuur maar een mailtje als ik je kan helpen.
  (da’s wel ‘t minste wat ik kan doen na je hulp met mijn blog 😉 )

 4. Mercikes.

  Ik heb nog een paar maand om te beslissen, maar als ik nù zou kopen, dan zou ik een D80 nemen, met kitlens, en bijkomend (zoals je zegt) een 50mm f/1.8D AF Nikkor (zoals Michel op zijn lenzenpagina staan heeft); kost inderdaad bijna niks.

  Als het moment van aankoop nadert en de twijfel slaat weer toe, of ik wil naar Canon over stappen, dan weet ik je misschien wel te vinden 🙂

 5. Hi Karel,

  In je verhaal herkende ik mezelf van een paar jaar geleden

  Kocht toen indertijd de Fuji S602Z en was zeer tevreden met dit handige ding. Maar ik verlangde meer, dus het werd de Nikon D100. Eerst met een alround lens de nikkor 24-85 mm ( aan te bevelen lens) later 3party lenzen gekocht tamron 90 mm macro en sigma 10-20 mm.
  En dan HET stuk de 70-200 VR die ik intussen niet meer kan missen. Sedert kort heb ik een D200, begrijp van sommige de kommentaren niet als zou dit toestel “dull and flat” zijn. je moet er wel even aan wennen en een leercurve doorlopen, maar dit is met alles zo denk ik.
  Als ik even in jou plaats mag denken dan zou k opteren voor een D70s of de nieuwe D80, zeker niet de D50. Niet dat het een slecht toestel is ofzo maar uit je relaas vermoed ik dat je vlug zal uitgekeken zijn op dat toestel. Je kan ook altijd even kijken voor een 2ehands D70 en later opstappen naar D200 of groter (zal er intussen wel zijn 🙂 )
  De maanden tikken weg, droom lekker verder en doe vooral je eigen goesting. Niemand kan zeggen welk toestel (merk) of lenzen je moet kopen alhoewel ik je hierboven wat in een richting duw. Ik ben dan ook een NIKONIAN he.

  ne BMW rijder zegt ook niet dat je een Mercedes moet kopen.
  Wil je meer inlichtingen ofzo mail me dan maar.

  Groeten

  Michel

 6. beste karel
  ik bezit een sony a500
  hier lees ik haat niets van ook op uw side niet
  ik wil juist weten of sony 500 een goede keus was ?

Reageer!