Belspelletjes: de discussie gaat verder

RekenmachientjeEn ja hoor, wegens immens succes van het onderwerp, nog maar ‘ns een update over de Belspelletjes op VTM, VT4 en consoorten (na het eerste en het tweede artikel op deze weblog).

Wat voorafging: nadat een aantal studenten aan de K.U.Leuven zich vragen begon te stellen over de wiskundige correctheid van de belspelletjes, zijn er op verschillende weblogs (waaronder deze) en fora artikels en discussies verschenen over deze spelletjes, en over hun oplossleutel. Met vereende krachten en hersenkronkels werd er effectief ook een oplossleutel gevonden, maar ondertussen waren al diverse mails en brieven verstuurd naar allerlei kranten en ministeries (naar Freya bijvoorbeeld, met kleren aan).

En ondertussen duikt het onderwerp overal op. Op Wikipedia heeft de term ‘Belspel’ al zijn eigen artikel, en ook de traditionele media raken stilaan geïnteresseerd in het onderwerp.

Vrijdag berichtte VRTnieuws.net dat een Koninklijk Besluit de belspelletjes binnenkort aan banden moet leggen. En vandaag dan verscheen op Standaard.be een artikel over de wiskundige correctheid van de puzzels, en wat leerkrachten daarvan vinden.

Nu, ze hebben het daar over een “wiskundig relletje”, en ze hebben natuurlijk gelijk als ze zeggen dat het voor de kindertjes en hun ouders een slecht voorbeeld is om te zeggen dat “DRIE + DRIE” gelijk is aan 1014, maar ondertussen weten we op de weblogs en fora al langer dat Mark Vanlombeek (VTM-woordvoerder) gelijk heeft als hij zegt dat het geen wiskundige som is, maar een puzzel, waar dus een bepaalde sleutel achter zit. Erg veel zegt het artikel dus niet.
Die sleutel vind je terug in de vorige twee artikeltjes (link 1link 2), en een creatieve student van kotnet.absurd heeft ondertussen een wepprogrammaatje geschreven om in een wip de oplossing te berekenen.

Nu… los van alle ontdekte logica blijft het een gemeen, bedrieglijk spelletje. Maar dat oordeel laat ik aan u, beste kijker.

21 thoughts on “Belspelletjes: de discussie gaat verder”

 1. Ik heb dringend het antwoord nodig van het belspel op VT4 van zondag 27 augustus, op de vraag, “wat past achter water…”. Waar kan ik dit vinden???

 2. Pingback: verboden te lezen
 3. TV vs internet
  ————–

  In tegenstelling tot de belspelletjes van VTM en VT4 waarbij elke deelnemer enkel kan winnen met de nodig portie geluk, zoals hierboven duidelijk gemaakt wordt, zijn er op het internet gelukkig betere alternatieven te vinden…

  Het principe is nog eenvoudiger dan op TV en biedt bovendien zijn er veel meer voordelen, oordeel zelf maar:

  1) U hoeft géén vraag te beantwoorden
  2) U kiest zélf welk bedrag u wilt winnen
  3) U krijgt METEEN te zien hoeveelste beller u bent (bvb 15e beller)
  4) IEDERE 10e, 20e, 40e, 100ste,… bellers winnen hun prijs!

  Nadelen?

  Ook hier kunnen de telefoonkosten gauw oplopen, maar je hebt wel écht kans op winst.

  Voorbeeld van online belspel:
  —————————–

  http://belspel.toplinkjes.nl

  Zo zie je maar dat het ook anders kan.

 4. als ik het geknoei bij die belspelletjes zie, geloof ik er niets van dat er ook maar iemand wordt uitbetaald 😉

 5. Was nu toch wel nieuwsgierig om eens mee te spelen met dit belspel en na enkele keren had ik al gauw € 30,00 gewonnen, en ja hoor! Na enkele weken werd het bedrag netjes op mijn rekening gestort.
  Ik geloofde er ook eerst niets van, maar zo zie je maar dat het wel degelijk kán!

  Gr,

  Alexander

 6. wij hebben een tijdje geleden ook aan zo een belspelletje meegedaan en hadden maar vijf maal gebeld naar zo een spel .
  nu krijgen we veertien dagen later een factuur aan van maar liefts 462 euro .
  bij nazicht bleek dat het overgrote bedrag afkwam van de spelletjes .
  326 gesprekken op nog geen uur.
  er moet paal en perk gesteld worden aan deze bedriegers en moeten ze met allemaal in de bak steken.
  ik heb een brief geschreven naar de dienst telecomunicatie dat ik met dit bedrag nooit zal betalen
  ze moeten bloeden die bedriegers

 7. er zou een algemene petitie moeten komen om deze bedriegers aan banden te kunnen leggen op een of ander manier zoals een website waar de petitie kunnen intekenen en deze naar het ambt van de koning sturen dat hij die radicaal verbied .

 8. Petitie fijn.ik ben die gasten en sloeries meer dan beu..
  Heb soms echt zin om die studio binnen te stappen om de boel inclusief personeel kort en klein te slagen//ja/ het ergert me zo hard
  Nu,waarom in godsnaam moeten we nog dokken ook om die petitie te ondertekenen…JEEEZ

 9. Gisteren mezelf toch ook eens laten vangen en meegespeeld met een belspelletje op vt4.

  Na enkele keren bellen kon ik dan toch 150 euro bemachtigen.
  Daarna krijg je een persoon aan de telefoon die je gegevens vraagt. Hij vroeg me om mijn gsm-nummer zodat de redactie mij zou kunnen terugbellen om mijn rekening nummer te vragen.

  Nu hoor ik natuurlijk niets meer van heel die zooi.

  Iemand al dezelfde ervaring gehad?

 10. Ik vind het zo jammer dat deze irritatievorm van de buis is gehaald. Lekker bellen en bijvoorbaat al weten dat je bedrogen word en helaas voor veel geld. Ik heb maar 1 keer gebeld en met het goede antwoord kwam ik zeker, maar dat was net op het laatste moment en toen zei die presenttatrice voor de buis:”Er is nog steeds nit gebeld hè?”, terwijl ik aan de telefoon was en toen was het al duidelijk hoe die oplichterij tot stand kwam en dat jij als beller er niet je weerwoord kan geven.

  Alle gekkheid. Ik ben blij dat het in Nederland tenminste van de buis is gehaald. Steeds minder en minder mensen deden mee aan die spelletjes. Van mij part mogen ze achter het chakos, maar goed de mens belt zelf. Ze kunnen ook niet bellen natuurlijk. Kijk de maker van die belspelletjes zijn natuurlijk ook niet verantwoordelijk voor het feit dat jij jezelf bedrogen wilt laten worden door te bellen.

  Zij beduvelen je niet, want je kan ook niet bellen. Je beduvelt alleen jezelf door jezelf te laten beduvelen. Toch?

  Groet,

  Jan.

 11. Gisteren mezelf toch ook eens laten vangen en meegespeeld met een belspelletje op vt4.

  Na enkele keren bellen kon ik dan toch 150 euro bemachtigen.
  Daarna krijg je een persoon aan de telefoon die je gegevens vraagt. Hij vroeg me om mijn gsm-nummer zodat de redactie mij zou kunnen terugbellen om mijn rekening nummer te vragen.

  Nu hoor ik natuurlijk niets meer van heel die zooi.

  Iemand al dezelfde ervaring gehad?

 12. februari 28op29 snachts heb ik ook het zelfde meegemaakt,en nu hoor ik nog altijd niks gehoort en als ik niks hoor zal ik naar vt4 zelf gaan en dan moet ikeens uitleg hebben of zal zwaar aflopen met dat spelletjeop tv.

 13. nu weet ik dat ik ook me geld nie zal krijgen ,maar zal zeker gaan naar die studio dan is pech voor hun,

 14. hoe dat de mensen hun eigen kan doen vangen voor met een dom belspel mee te doen ik kijk er soms naar waneer ik tijd heb en gezou eens moeten horen wat voor dome antwoorden ze moeten geven ja zo kan je natuurlijk makelijk u brood mee verdiennen “ik vind;als er iemand mee speel dat,dat een grote ezel is ” maar ja wie ben ik he ? nu ja wie zijn geld wil verspelen met z’n dom spel mij niet gelaten ze! als ze maar denken dat ze gelukkig kunnen er mee zijn ! maar ben je dan echt wel gelukkig ? ja tot … dat ge de faktuur krijg van u telefoon :p dan ben je de ezel en het geluk is vlug over ! gemoeste maar niet mee spelen ezel’s :p

 15. bij het raden van woorden, vb wat komt er achter water, bazeren zij zich niet op woorden die in de Van Dale staan. Het is dus bedrog, want de woorden zijn nederlands niet correct. Hoe kan men nu iets raden als het niet bestaat. Het is gewoon de bedoeling om zoveel mogelijk lijnen binnen te krijgen; wat natuurlijk geld opbrengt. Maar er wordt niets geraden en de buit is binnen.

 16. @ Rudi
  Akkoord dat al die belspellen puur bedrog zijn,

  maar het is niet zo dat als een woord niet in de Van Dale is opgenomen (of in eender welk woordenboek) het per definitie niet bestaat of verkeerd is.

  Geen enkel woordenboek bevat alle woorden die een taal rijk is. In woordenboeken wordt enkel getracht de meest gangbare woorden en samenstellingen op te nemen.

  Natuurlijk zullen die afzetters van die belspellen enkel belachelijk rare woorden nemen als oplossing. Gewoon niet aan meedoen is de boodschap.

 17. jah heb dit ook mee gemaakt was gisteren naar belspel aant kijken en niemand kon het raden echt niemand tot ze het antwoord weg gaven kwam er iemand in de studio en zei nog het verkeerde antwoord wat ik niet snap het stond er het juiste antwoord op beeld ze zei het nog fout dit is gwn bedrog en is iemand uiit de studio die belt en nog expres het verkeerde antwoord geeft echt ongeloofelijk dit is zo opvallend het juiste antwoord stond er en de presentator zei bellen maar mensen je moet nu bellen het staat er gwn we gaan zo dadelijk van zender dan komt er opt laatste nipper iemand binnen en die zegt nog het foute antwoord terwijkl het juiste antwoord was weggegeven en dan moeste ze batuurlijk van zender :s bedrog abnormaal

 18. Hier in nederland is het gelukkig niet meer op tv, dit soort spelletjes. Heb me er niet zo vaak aan zitten ergeren want gelukkig zit er op de tv ook een UIT-knop, maar vond het wel erg voor die mensen die de hele dag voor de tv zitten en dan maar gaan bellen. Ikzelf speel liever een gokspelletje op internet, heb je ook nog eens veel meer kans om te winnen.

Reageer!