Vals alarm

BliksemNa zoveel dagen hittegolf was het onvermijdelijk: een ferm onweer.

Het heeft op zich laten wachten maar – amaai nog nie – het was een iel ferm!
Eveline en ik zaten in het wassalon toen we de donkere wolken zagen samenpakken en een fikse wind voelden opsteken. Toen onze was even later weer lentefris was, zaten we in de auto, zwemmend door de gulpende stromen in de Leuvense straten, aan 30 km per uur, met ruitewissers op XTC-snelheid. Twee seconden had Eveline nodig om van de auto naar de garagepoort te rennen, en klétsnat te zijn.

En ondertussen maar bliksemen, én bliksemen. Serieus wat kapotte TL-lampen in de hemel. En ondertussen licht zorgen maken: als er maar niets gebeurt.

Even later: groot machtsvertoon. Sirenes langs alle kanten. Veel sirenes. Oei. Iets gebeurd. Tot onze verbazing komen de sirenes dichterbij. En draaien ze plots onze straat in. Drie brandweerwagens. Om te stoppen voor ons appartementsgebouw.

Kijken vanop het balkonnetje. Twijfel. Je wil geen ramptoerist gaan spelen, maar als het brandt in je gebouw, wil je dat wel weten eh. Dus toch maar naar buiten gegaan, en mijn licht gaan opsteken (zap, weer een bliksem). Een buurtbewoner had de bliksem zien inslaan op ons gebouw. En vonken uit het bovenste appartement zien komen. Een leegstaand appartement.

Dus de brave jongens van de brandweer hebben het zekere voor het onzekere genomen, en de boel grondig gecontroleerd. Brandladder op, en langs het openstaande raam naar binnen. Electriciteit, check. Geen brandgeur, check. Geen brandhaard, check. Geen sporen van vonken of blikseminslag, check. Gebouw veilig, check. Vals alarm dus. Gelukkig. Brandladder in, en weg zijn de wagens. Op naar de volgende missie op wat voor hen waarschijnlijk een laaaange avond en nacht wordt. En de rust keert terug in de straat.

Toch maar een bijzondere ervaring. Een mens begint direct scenario’s te bedenken. Wat als dit, wat als dat. Blij zijn dat je veilig bent.

Op zo’n moment heerst er ook een bijzonder sociaal sfeertje tussen de bewoners onderling, in de gietende regen op straat. Iedereen informeert iedereen. En iedereen haalt achteraf opgelucht adem.

Dankuwel jongens van de brandweer. U doet dat goed.

Reageer!