Sint-Maarten

Sint-Maarten. Of Sint-Niklaas?11 november. Nen feestdag vandaag. En ongeveer iedereen zal wel weten dat dat is omdat 88 jaar geleden de eerste wereldoorlog zijn officiële einde kende.

Maar als klein manneke had ik dat niet door. Ha neen, 11 november, da was Sint-Maarten. Tuurlijk was da ne feestdag! Wanneer moesten we anders met ons gloednieuw speelgoed spelen?

Sint-Maarten? Jaja, da’s de goedheilige man die in Ieper, in Aalst en in sommige streken in Nederland de cadeautjes komt uitdelen. Dus “de sint” was voor mij Sint-Maarten. Pas jaren later heb ik gehoord over zijne concurrent, ene Sint-Niklaas. Niet verwonderlijk, want het sintenfeest kreeg in die tijd nog niet de mediageile aandacht die het nu kreeg. Dus 6 december was voor mij en mijn mede-Ieperlingen een dag gelijk een ander. Zielig eigenlijk, dat al die kindjes voor wie Sinterklaas komt, gene feestdag hebben 🙂

“Maar is dat dan just hetzelfde gelijk Sinterklaas?” Ja, dat is just hetzelfde eigenlijk. Sint-Maarten heeft ook Zwarte Pieten. En Sint-Maarten heeft ook een paard. En een lange baard. En een mijter en een staf. En Sint-Maarten deelde mandarijntjes, speculozen, nic-nac’skes, marsepein en chocolaatjes uit. En Sint-Maarten kwam aan in de kaai van Ieper met een boot. En dan gingen wij daar met zelfgemaakte bieten met lampekes in, naartoe. En dan zongen we uit volle borst “Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan, hij brengt ons Sint-Maarten ik zie hem al staan!” Wisten wij veel.

Maar de man op de foto kan dus even goed Sint-Niklaas als Sint-Maarten zijn. Het feit dat de twee heren sinten een identiek voorkomen hebben, zal wel historisch en commercieel gegroeid zijn. Om het niet te moeilijk te maken. Want eigenlijk hebben ze een compleet verschillende afkomst en achtergrond. Sint-Maarten is de herrijzenis van bisschop Martinus van Tours (4de eeuw), die vooral bekend is voor zijn mantel die hij als soldaat in twee sneed (met zijn zwaard) om aan een bedelaar te geven. Sint-Maarten is patroonheilige van heel wat kerken in Vlaanderen, en niet toevallig is de hoofdkerk zowel in Ieper als in Aalst de Sint-Maartenskerk. Excuus, in Ieper is dat zelfs de kathedraal.

Sint-Niklaas is dan weer afkomstig van Nicolaas van Myra, eveneens bisschop, eveneens vierde eeuw, die vooral bekend is omwille van de drie vermoorde kindjes in het pekelbad die hij weer tot leven gewekt heeft. Vandaar zijn reputatie als kindervriend, en vandaar de drie kindjes in een bad die dikwijls bij Sinterklazemannekes worden afgebeeld.

Voila, een hoop zinloze weetjes, zomaar voor u bijeengeleuterd. Voor uwen Sintemaarten! Alsteblieft. Prettige feestdag.

7 thoughts on “Sint-Maarten”

  1. Waarom is uw teksteken in van da verkavelingsvlaams geschreven ? Dan heb ekik altijd zo iet van “wete, da is nie om aan te hore, daar kannekik nie goe tegen, da krijgekik koppijn van”, vooral als nen echte West-Vlaming de Brabantse variant betracht te kouten…

  2. ik was vrijdag in een school in poperinge en daar kwam ook sint maarten… ze zeiden daar aan de kinderen dat sint maarten de broer is van sinterklaas…
    al mijn kindjes dolenthousiast… en ik heb ook pikkenikkeltjes gekregen 😉

  3. ik ben altijd heel consistent en consequent…
    (en ik schraap eens mijn keel)… ik heb een heel evenwichtig en realistisch zelfbeeld…

Reageer!