Fotografie in mensentaal

Ik heb er vorige week al iets over geschreven: volgende week krijg je elke dag een artikel over fotografie voorgeschoteld.

De bedoeling van de reeks is Fotografie voor dummies, door een dummie. Aangezien Fotografie voor dummies reeds bezet is, krijgt de reeks als titel Fotografie in mensentaal mee.

Nikon D80Ik ben al enkele jaren gepassioneerd door fotografie, en eind oktober heb ik me eindelijk een digitale reflexcamera gekocht. Over het twijfel- en beslissingsproces en de uiteindelijke aankoop van mijn Nikon D80 kon je alles lezen op deze weblog.

Maar bij digitale fotografie komt veel meer kijken dan alleen maar een toestel kopen. Bij een digitale reflexcamera moet je ook beslissen welke lens je gaat gebruiken, of je een externe flitser koopt of niet, welke uitrusting je nog nodig hebt, en welke instellingen je nu in godsnaam moet gebruiken op dat ingewikkeld ding.

Ik ben zelf absoluut geen specialist, maar de informatie die ik bijeengesprokkeld heb in mijn beslissings- en aankoopproces, wil ik delen op deze weblog. En ik wil dat doen in verstaanbare taal, zodat elke twijfelaar of geïnteresseerde – van welk niveau dan ook – er iets aan heeft.

De reeks verschijnt in 5 delen: (klik op de links om naar de artikels te gaan)

Zaterdag volgt tenslotte nog een kleine nabeschouwing.

Alle opmerkingen en suggesties zijn zoals steeds welkom!

Veel plezier met deze minireeks!

Opmerking: in de verschillende artikels maak ik een aantal keren vergelijkingen tussen verschillende toestellen, in het bijzonder tussen de digitale reflexcamera’s van Nikon (D40, D50, D70, D80, D200).
Hou hierbij rekening dat ik een Nikon-gebruiker ben, en die toestellen dus het best ken. Canon, Sony of andere merken hebben echter even goede toestellen in huis – ik ken ze alleen niet. Baseer je eventuele aankopen dus niet puur op advies uit deze reeks!

23 thoughts on “Fotografie in mensentaal”

 1. Jawel, jawel 🙂

  Maar voor je een aankoop kunt doen, weet je daar best ook iets van af, dus het kadert allemaal euhm in het grote aankoop-plaatje 😉

  Neenee, alle gekheid op een stokje: ik probeer het zo algemeen en zo ruim mogelijk te houden.

 2. Hartelijk dank voor deze uitleg. Heeft de aanschaf van mijn Nikon D50 een stukje makkelijker gemaakt!
  Groet,
  Philip

 3. Dag Karel,

  Ten eerste : beterschap aan Eveline.
  Ten tweede : prpficiat met de aankoop van jullie huis.
  Ten derde : Ik ben een verse D40-gebruiker (had eerder een canon ixus) en heb al hééél wat aan je uitleg gehad. Prima geschreven ook.

  Bedankt, morgen ben ik terug voor deel 3 en verder.

  Groetjes
  Pascal (uit Tongeren)

 4. Karel,

  Jaren later, nu dus, heb ik nog steeds veel aan dit prachtige artikel.
  Bedankt voor het delen van al deze info, en goede feestdagen en jaarwisseling gewenst.

  Groet uit een besneeuwd Friesland.
  Rypke

 5. Goedenavond Karel,

  Ik heb een vraag nl:

  Wanneer ik een een teleconvertor op een groothoeklens (10X20mm) zet
  wordt de groothoeklens dan 20X40 mm?

  Ik ben een leek dat merk je wel.
  Bedankt voor je reaktie!

  mvg
  Pauk

 6. Hey Karel, een mens komt een ander langs onverwachte wegen al eens terug tegen … Koenraad en ik hebben net een nieuwe canon 500d aangekocht, en hebben veel gehad aan je reeks in functie van onze aankoop, maar ook nu we ons in de hele materie verder verdiepen, surfen we regelmatig nog eens naar je webpalet. Een knap, overzichtelijk en begrijpelijk geheel, waarvoor dank en proficiat! Annemie

 7. Wat is het best, verwisselbare lenzen of vaste. Heeft dit een bepaald resultaat op de kwaliteit van de foto’s.

 8. Beste Karel,

  Ik ben met veel interesse je artikels aan het lezen over fotografie.
  Ik ben namelijk aan het overwegen een spiegelreflex of systeemcamera te kopen.
  Ik zou liefst een systeemcamera kopen omdat dit compact is maar als ik verkopers zo bezig hoor, is een spiegelreflex toch nog steeds beter van kwaliteit.
  Je legt de dingen goed uit met de foto’s erbij. Spijtig genoeg kan ik deze foto’s niet openen. Als ik klik op ‘open deze afbeelding in een ander tabblad’ dan kom ik op een site van de KUL. Is het misschien mogelijk om de foto’s in een ander bestandstype op je blog te zetten? Of misschien je artikels in PDF ofzo naar me door te mailen? Ik zou de foto’s graag zien als extra verduidelijking.

  Alvast bedankt!
  mvg, Eija

 9. Dag Eija

  Er was al een tijdje een problemen met heel wat afbeeldingen op mijn blog, maar bij deze heb ik me er even aan gezet om dat te fixen.
  Zou nu okee moeten zijn!

Reageer!