Vouwfiets II

Een Brompton in opgevouwde toestandHoera, hoera!

Vandaag over drie weken verhuizen Eveline en ik. En vanaf dan treed ik het pendelbestaan binnen. En zoals aangekondigd zal ik dat vouwfietsgewijs doen.

Die vouwfiets, dat is een Brompton geworden. En ik mocht hem deze week afhalen bij Fietsen Koen. Ik ben vanaf nu een Bromptoniaan, of hoe dat mensenras ook mag heten.

Voor foto’s heb ik nog geen tijd gehad, ik heb er zelfs nog maar twee beperkte testritten opzitten, maar dat volgt allemaal nog wel.

Ik heb van de gelegenheid ook gebruik gemaakt om mezelf een fietshelm aan te schaffen. Het is misschien geen zicht, maar het voelt alsof het geen overbodige luxe is, als je weet dat een collega van mij een tijdje geleden met zijn gloednieuwe vouwfiets een vooroverkanteling-met-vliegmaneuver-over-het-stuur gemaakt heeft, en daarbij zijn kaakbeen gebroken heeft. Veiligheid voor alles, en zo, en een gewaarschuwd man die er twee waard is, maar allee, toch heb ik maar één fietshelm gekocht.

En waarom uiteindelijk een Brompton, en niet bv. een A-bike zoals in de commentaren van het vorige artikel aangeprezen?
Goh… feeling. Een Brompton is het ideale compromis tussen supercompactheid en een stevige, zéér deftige fiets waarmee je hoge snelheden haalt.

Als er nog twijfelaars in de zaal zijn, dan heb ik nog twee linkjes voor u.

Het eerste is de website van Olivier Pascaud. Olivier is freelance fotograaf en doet productfotografie voor Brompton. Op zijn website vind je enkele leuke fietskiekjes, evenals een paar fotootjes uit de Brompton-fabriek.

Een tweede link is The Brompton Folding Bicycle FAQ, een on-ge-lo-fe-lijk uitgebreide website met alle mogelijke vragen en ervaringen rond Bromptons en vouwfietsen in het algemeen. De website wordt door een of andere moedige Belg bijgehouden, maar is in het Engels, aangezien de tekst gedistilleerd wordt uit mails van de Brompton Talk mailinglijst.

Voila, genoeg gezeverd. Tijd voor actie!

Zoef!

12 thoughts on “Vouwfiets II”

 1. Vouwfiets-pendelen rocks! Ik rij zelf 5km met mijn Dahon naar het treinstation, zet hem in het tussencompartiment (een Dahon Impulse laat zich niet zo compact vouwen) en rij dan in Brussel van het Noordstation via de Rogierlaan (bergopje doen) naar de Reyerslaan. Op die manier doe ik in totaal toch een kilometer of 17 per dag en ik ben in Brussel veel sneller dan met bus of tram.

  Wat je keuze betreft; Brompton is alleszins de referentie. Alleen over de Birdy hoor ik evenveel positieve buzz; voor- en achtervering en vooral bliksemschicht-snel. Als mijn Dahon er de geest aan geeft, gaan Engeland (Brompton) en Duitsland (Birdy) opnieuw in zwaar de clinch 😉

 2. Ik hoor zelf ook enorm veel goeds over de Birdy. Een collega van mij heeft een Birdy én een Brompton. De Birdy gebruikt hij als recreatiefiets, de Brompton als woon-werk-fiets.

  Wat ik er dus van hoor is dat de Birdy echt een volwaardige fiets is, en effectief bliksemsnel, maar dat hij zich toch niet zo compact laat opvouwen als dé vouwkampioen, Brompton 🙂

  Ach waar een mens zich mee toch kan bezig houden eh 🙂

 3. Proficiat met de aankoop en veel plezier er mee…
  Zelf ken ik niks van vouwfietsen. Ik raadde A-bikes dan ook gewoon aan om eens te kunnen vergelijken, en om wille van de sympathieke verkoper 😉

 4. Liesie,

  Effe voor de duidelijkheid: er is een verschil tussen een A-bike waarvan sprake in het artikel, en A-bikes.

  A-bikes is een fietswinkel in Kessel-Lo, met een blijkbaar uiterst sympathieke verkoper.
  De A-bike daarentegen is een uiterst sympathieke maar vooral supercompacte vouwfiets, maar die – in tegenstelling tot een Brompton – niet kan tippen aan de prestaties van een normale fiets. De A-bike is eerder gericht op korte afstanden.

 5. En? Tevreden? Zijn er nog plannen voor foto’s en/of een review? Hier blijft het voorlopig bij gefacineerd de fietsjes gadeslaan, zo’n Brompton is toch wel een aanslag op de portefeuille…

 6. Leuke beschouwingen over de verschillende vouwfietsen. Ikzelf rijd met een Dahon sedert vorig jaar tot volle tevredenheid.

  Waarom niet eens een ritje en samenkomst samen plannen in de Leuvense regio? Iemand interesse daarvoor?

 7. ik twijfel tussen brompton en birdy
  ‘s morgens fiets ik ongeveer 3 km tot het station.
  dan gaat het met de trein verder (één keer overstappen)
  daarna heb ik nog een 7-tal km voor de boeg (tamelijk stijl bergop)
  ‘s savonds fiets ik naar huis (ongeveer 30 km met een strook van 2 km kasseien)

 8. @ Sonja: Als je dagelijks traject van niet al te bijstere wegkwaliteit is, raad ik je boven alles de Birdy aan. Met een Brompton over kasseien rijden, is echt iets wat je niet iedere dag wil doen. Een Birdy geeft je daarentegen toch enig comfort, want die is voor als achter immers geveerd. Ondertussen heb ik al enkele jaren een Birdy, en alhoewel ik die slechts occasioneel gebruik, heb er nog geen moment spijt van. Zijn er mindere punten aan? Natuurlijk, want niets is volmaakt op deze wereld. Vouwen is net iets minder vlot dan bij de Brompton.

Reageer!