Links/rechts

Oranje bollekeZoals vorige week al aangehaald, wil ik me zoveel mogelijk onthouden van politieke commentaren op deze blog. Alhoewel het serieus kriebelt na een verkiezingsuitslag als die van gisteren.

Maar het kriebelt vooral als ik de commentaren op alle andere blogs in mijn feedreader lees. Hoewel Vlaanderen gisteren heel rechts gestemd heeft, schreeuwt de hele blogosfeer zijn verontwaardiging uit voor deze verkiezingsuitslag, en de ontgoocheling voor de achteruitgang van paars.

Ik ben politicoloog, socioloog noch analist, maar ik vind dat op z’n minst opvallend. Hoe ik weinig tot geen reacties lees van mensen die blij zijn met de uitslag.

Dat kan vele verklaringen hebben.

 • bloggend Vlaanderen is links
 • ik heb een linkse selectie van blogs in mijn feedreader
 • rechtse bloggers hullen zich in stilzwijgen omtrent hun politieke kleur
 • linkse bloggers roepen het hardst
 • de ontgoocheling bij links is groter dan de euforie bij rechts
 • Vlaanderen heeft verkeerd gestemd

Ik heb er geen idee van welke van bovenstaande verklaringen correct is, maar ik vind het zeer curieus.

Ik ben nog curieuzer naar de komende coalitie-onderhandelingen. Want dat wordt een héél moeilijke puzzel, zeker als CD&V/NVA op z’n tweederde-meerderheid staat.

En ik ben supercurieus hoe de nieuwe regering het er zal afbrengen. Of het goed bestuur vage woorden blijven, of concrete daden worden. Ik geef ze het voordeel van de twijfel, en een eerlijke kans.

En tenslotte nog dit: de afscheidsspeech van Verhofstadt was zeer professioneel. Knap.

Hoedje af voor onze ex-premier, veel succes voor onze toekomstige.

4 thoughts on “Links/rechts”

 1. Ik heb mijn bolletje geel/oranje gekleurd. En ik heb mij vandaag en gisteren al sterk moeten inhouden om te commmentariëren op de vele blogs die huilen om de “slechte verkiezingsuitslag”.
  Maar, nationalistisch ingesteld zijn is nu eenmaal niet hip. Kies voor de andere kant en je moet plots geen standpunten meer verdedigen, argumenten bovenhalen. Want zoals ze bij Dela Soul zingen “left is right and right is wrong..” Ik ben irl al genoeg voor alles wat vuil is uitgescholden geweest als het over politieke standpunten ging. Ipv commentaar te krijgen op die standpunten wordt er dan direct overgegaan of het afkraken van de personen, of ongeargumenteerd redegevoerd. ‘t is nu eenmaal moeilijk een rechts standpunt te verdedigen wanneer de meeste mensen er van uitgaan dat dit principieel slecht is. Nationalist wordt racist, autonomist wordt dan fascist. Je zou er voor minder geen zin meer in hebben.
  Er zullen wel genoeg “rechtse bloggers” zijn, maar ik kan hen heel goed begrijpen wanneer zij ‘stilzwijgen om hun politieke kleur’.

 2. Extreem-rechts heeft rechts in het algemeen inderdaad een vies geurtje gegeven… Links is véél hipper.

  Jammer.

  Bedankt voor je eerlijke reactie.

Reageer!