1,3 cm – 389 gram

Morgen ben ik secretaris van een stembus. Vandaag ben ik secretaris van mijn brievenbus.

Zoals ik dat al 13 jaar bij elke verkiezing doe, heb ik ook deze keer weer mijn brievenbus de afgelopen weken in de gaten te houden om te zien welke gein en ongein er in gedropt werd. Zoals gebruikelijk is bij dit soort verkiezingen stak er een stuk minder in dan bij de gemeenteraadsverkiezingen, maar wel ongeveer evenveel als bij de vorige “grote” verkiezingen van mei 2014.

Het volledige lijstje sinds 2006:

Vooral de verminderde dikte van het stapeltje valt op. Maar het gewicht blijft min of meer hetzelfde. Er is dan ook een duidelijke verschuiving van compacte boekjes naar meer krantjes. Het aantal drukwerken (21) ligt trouwens gevoelig lager dan 5 jaar geleden (31).

Opvallende afwezige in mijn brievenbus: Groen. Akkoord, drukwerk is nu niet bepaald klimaatneutraal, maar ik ben toch verwonderd dat er niet één samenvattend krantje gedropt werd.

Open VLD is vaak de partij die met het meeste en het meeste soorten drukwerken in mijn bus belandt, en dat is deze keer niet anders, hoewel ze de “eerste plaats” delen met N-VA, die traditioneel ook altijd goed vertegenwoordigd is in de brievenbus. 5 jaar geleden stond sp.a ook hoog in het lijstje met 7 stuks maar deze keer houden ze het op een zeer bescheiden 2 stuks. De rest is vergelijkbaar met vorige verkiezingen.

Laten we maar snel even het overzicht per partij maken, van veel naar weinig:

  • Open VLD: 6 stuks: 2 brieven (met postzegels, zie ook hieronder), 1 persoonlijk pamflet, 2 algemene krantjes en 1 regionaal krantje
  • N-VA: 6 stuks: 2 algemene krantjes, 1 streekkrantje en 3 pamfletjes van lokale kandidaten
  • CD&V: 3 stuks: 1 algemeen krantje en 1 krantje + 1 kaartje van de lokale stemmentrekkers
  • Vlaams Belang: 3 stuks: 1 kaartje van de lokale lijsttrekker en 2 krantjes.
  • sp.a: 2 stuks: 1 algemeen krantje en 1 kaartje van een lokale stemmentrekker
  • PVDA: 1 stuk: 1 algemene flyer
  • Groen: 0 stuks

De prijs voor de meest originele envelop in de brievenbus gaat naar Open VLD. Die zijn heel duurzaam geweest in het uitzoeken van oude postzegels:

Voilà. Het stemmen van de boekjes als voorbereiding op morgen – dan mag ik stemmen gaan tellen. En kiezers.

Reageer!