1,9 cm – 497 gram

Het feest der democratie. Hoera, hoera. U mag vandaag uw nieuwe gemeentebestuur bijeen gaan stemmen. Oh ja, en ook nog de provincie. Alsof dat er toe doet.

Tijd voor de traditionele statistieken: wat is er deze keer weer in mijn bus gedropt door de lokale partijen? Een compacter pakketje dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen!

Vergelijk even mee met de vorige “metingen”:

Ondanks wat velen aanvoelen (“Het is precies wel wreed veel dit jaar”) zitten we qua hoeveelheid drukwerk in een dalende trend. Zeker als je gemeenteraadsverkiezingen met gemeenteraadsverkiezingen vergelijkt, dan is het stapeltje maar half zo hoog als 6 jaar geleden, en een stuk minder zwaar. En toen was het al lichter en kleiner dan 6 jaar ervoor.

Let wel, het aantal stuks in mijn bus (36) ligt maar ééntje lager dan 6 jaar geleden. Dat wil zeggen dat de folders dus vooral dunner en lichter geworden zijn.

Update: bij nazicht van mijn brievenbus bleek dat er één CD&V-kandidaat vandààg nog een foldertje gebust heeft. Vrij zinloos, als je het me vraagt, maar dat brengt het totaal dus – net als 6 jaar geleden – op 37.

Natuurlijk verschillen deze cijfers enorm van gemeente tot gemeente, zelfs van deelgemeente tot deelgemeente.

De partijen die momenteel in de besturende coalitie zitten, doen duidelijk het hardst hun best om ook aan de macht te blijven: de hoeveelheid drukwerk van CD&V spant de kroon (13 stuks), op enige afstand gevolgd door sp.a, dat deze keer in kartel met Groen naar de kiezer trekt (8 stuks). N-VA volgt met 7 stuks, Open vld met 6 stuks, en Vlaams Belang blijft wat achter met 3 stuks.

Partijen blijven heel fel aan papieren communicatie vasthouden als het over de hengelen naar de stem van de kiezer gaat: hier en daar is er een e-mail in mijn mailbox beland, maar dat aantal is verwaarloosbaar en kan niet compenseren voor het verminderde drukwerk.

De provincieraadsverkiezingen zijn een marginaal fenomeen: van de 36 stuks die in mijn bus beland zijn, gingen er slechts 5 over de provincie. N-VA en Vlaams Belang hebben zelfs niet de moeite gedaan om ook maar iets over de provincieraadsverkiezingen in mijn bus te droppen.

Nog een overzicht per partij:

  • CD&V (de grootste partij op dit moment, levert de burgemeester): 13 stuks, waarvan 5 folders, 6 kaartjes en 2 krantjes. 10 gingen over de gemeente, 2 over de provincie.
  • sp.a/Groen (sp.a bestuurt momenteel mee als kleine partij, Groen zit momenteel in de oppositie): 8 stuks, waarvan 4 folders, 2 kaartjes en 2 brieven. 6 stuks over de gemeente, 2 over de provincie.
  • N-VA (momenteel oppositie): 7 stuks, allemaal over de gemeente. 3 folders, 1 kaartje, 2 brieven en 1 krantje.
  • Open vld (momenteel oppositie): 6 stuks, waarvan 4 folders, 1 kaartje en 1 krantje. 1 folder ging over de provincie.
  • Vlaams Belang (momenteel oppositie): 3 stuks, waarvan 1 brief en 1 krantje die over de lokale politiek gingen, en 1 kaartje dat gewoon nationaal verspreid wordt. Niets over de provincie.

Bon. En nu op weg naar de sporthal. Volksraadpleging!

Reageer!