Info aan de reizigers

Een M4-rijtuigAls student in Leuven, is het not done om te zeggen dat je het eten in den Alma – het studentenrestaurant – lekker vindt. Neen, als iemand het woord ‘Alma’ uitspreekt, dan moet je draaien met je ogen en met je vinger in je keel een kotsgebaar maken. Want dat hoort zo.

Net zoals het als informaticus doodnormaal is om te kakken op Microsoft. Durf niet toegeven dat Microsoft goede producten maakt. Neen, Microsoft is de baarlijke duivel. Zo hoort dat.

Net op dezelfde manier hoor je als pendelaar te zuchten en te klagen over den in-im-bee-is. Als pendelaar heb je last van vertragingen, van onvriendelijke conducteurs, van gammele treinen, van overvolle wagons, en ga je vooral niet toegeven dat de trein een rustig, snel en gemakkelijk vervoersmiddel is. Neen, over de NMBS hoor je te klagen!

Wel kijk, ik ga tegen de stroom in. Ik reis graag met de trein. En ik raak meestal ontspannen en op tijd op mijn werk.

Alleen het informeren der reizigers, dat kon beter. De NMBS en Infrabel kregen in het begin van het jaar terechte kritiek op de gebrekkige informatie die reizigers kregen bij vertragingen en incidenten. Maar dat is men nu in sneltempo allemaal goed aan het maken.

Eerst was er RailTime, de website waar treininfo in realtime gevolgd kon worden. De website werd dit voorjaar snel-snel gelanceerd, en vertoonde nog de nodige kinderziektes, maar sinds enkele weken is www.railtime.be in een volledig nieuw en uitgebreid kleedje gestoken: de website is mooier, duidelijker en vollediger. Je kan er je trein netjes volgen, een mooi overzicht krijgen van eventuele incidenten, en je kan zelfs op een kaartje kijken waar er treinen rijden.

Bovendien is er nu eindelijk ook een volwaardige mobiele versie, die zeer snel inlaadt en zelfs op de kleinste schermpjes overzichtelijk blijft. Zeer goed is dat.

Daarnaast is er heel wat moeite gestoken in het vernieuwen van de affiches in de stations (kleine wijzigingen, maar eindelijk een moderne layout!) en de informatie-tv’s.

En in september volgen er nog twee nieuwe initiatieven, voor info per SMS, waarvoor ik in de afgelopen weken testgebruiker mocht spelen. Die pilootfase is nu afgelopen, tijd om er iets over te schrijven.

De eerste dienst is het opvragen van dienstregelingen per SMS. Ik sta in Leuven en wil weten hoe ik in Dendermonde kan raken? Dan stuur ik een SMS met “Leuven Dendermonde” er in, en direct krijg ik een SMS terug met drie mogelijke reisroutes. Eventuele vertragingen worden direct aangegeven. Teveel typwerk? Dan kan ik verkorte vierlettercodes gebruiken, in dit geval “Leuv Ddmd”. Wil ik ‘s ochtends weten hoe ik ‘s avonds ergens raak? Dan typ ik het uur erbij, bv. “Leuven Ddmd 1730” als ik wil weten hoe ik na halfzes van Leuven in Dendermonde raak.

Ik heb deze dienst uitvoerig kunnen testen, en het werkt voortreffelijk en snel. Er mag nog gesleuteld worden aan de SMS’jes (allemaal hoofdletters, argh!), maar het is een heel bruikbare dienst. In de pilootfase waren de SMS’jes gratis, uiteindelijk zullen ze betalend zijn. Het succes zal natuurlijk mede afhangen van de prijs van die SMS’jes…

Een tweede dienst vind ik nog schitterender, en wordt bovendien gratis voor abonnees. Als abonnementshouder zal je je via de website kunnen inschrijven op een aantal treintrajecten die je wil volgen. In mijn geval is dat bv. de trein van Dendermonde naar Leuven van 7.21h en van 8.14h, en de trein van Leuven naar Dendermonde van 17.41h en van 18.05h. Wanneer er wezenlijke vertragingen op mijn voorkeurstrajecten zijn, word ik daarvan op de hoogte gesteld per SMS. Zodat ik vanop mijn werk bv. kan beslissen om een andere trein te nemen, omdat mijn vaste trein een half uur vertraging heeft. De dienst belooft ook direct alternatieven voor te stellen per SMS.

Lijkt me schitterend. Alleen jammer dat ik het niet heb kunnen testen, wegens geen vertragingen in de testweken! Sceptici zullen me niet geloven, maar geen een van mijn vier treinen is in de afgelopen weken over de 10 minuten vertraging gegaan. Zeer leuk voor mij natuurlijk, maar dat maakt dat ik geen een SMS van de dienst ontvangen heb, en dus ook niet heb kunnen testen. Want je krijgt pas een SMS’je vanaf 10 minuten. Mijn trein heeft wel een paar keer rond de 8 minuten vertraging gehad, maar dat wordt dus niet gerapporteerd. Misschien moet dat nog bijgestuurd worden, maar soit.

Mooie informeringsinitiatieven die er vanaf september zitten aan te komen!

Hiep hiep hoera voor de trein!

7 thoughts on “Info aan de reizigers”

 1. Een aantal collega’s van ons hebben dat op hun Ibis (dat is dat kaske waar wij biljetjes mee verkopen) dat ook moeten testen.
  Toen ging dat toch nog niet zo vlot.

  Het is wel handig dat mensen reisroutes kunnen opvragen want blijkbaar hebben veel mensen geen kaas gegeten van de Belgische kaart.
  Vragen zoals, die trein van Charleroi stopt toch ook in Leuven … krijg ik elke dag.

  Mensen moeten inderdaad altijd klagen en zagen maar af en toe is er toch eens iemand positief en daar zijn we dan enorm blij mee. Wij doen tenslotte ook alleen maar ons werk.

  Grappig dat ze altijd jou als kandidaat vinden 🙂
  Maar je bent een geschikte testpersoon 😉

  Benieuwd naar je volgende test. De katoenen luiertjes misschien ?
  Trouwens, ik moest er laatst aan denken. In je grote pampersonderzoek had je het er over dat er geen witte luiers meer bestaan.
  Awel, op die van Moltex Oko, die ik koop voor ‘s nachts, staan er nooit prints, tenzij op de plastic toeplakband, klein tekeningetje.

 2. Ik ben ook eens blij dat er mensen zijn die de trein graag nemen zie :-). Als er te klagen valt over de NMBS, dan is het vooral over de mensen die er gebruik van maken, als je het mij vraagt. Mensen die hun hele leven of werkplanning door hun gsm moeten schreeuwen (het toestel valt dan natuurlijk uit, wat resulteert in meer geschreeuw), mensen die aan de deuren trekken die automatisch sluiten (waardoor die al eens kapot zijn), mensen die alleen denken te zijn en wat muziek laten spelen, zingen of aan de thermostaat prutsen waardoor het plots bijna vriest en je kookt als je afstapt… Maar het personeel is vaak heel vriendelijk en soms grappig, ze zijn behulpzaam en met die vertragingen valt het ook allemaal wel mee. Komt daar nog eens bij dat je geen files hebt en dat je ook nog eens wat kunt nadenken, lezen en ev. werken (als de reizigers niet vervelend zijn).

  Overigens, wat die informaticaopmerking betreft: informatici (zoals ikzelf) zijn vaak minder anti-Microsoft dan je zou denken hoor. Microsoft slaagt er uiteindelijk nog steeds in om het meest gebruiksvriendelijke besturingssysteem te leveren. Klik klik en klaar. Linux? Commando’s ingeven, leuwk zeg!

  Dat van de Alma is natuurlijk perfect juist :-)!

 3. In de examens vroeger was de treinrit ook steeds een rustpunt waarnaar ik uitkeek.

  De trein is altijd een beetje reizen was dan ook vroeger de slogan (al was het af en toe idd De trein is altijd een beetje grijzen…)

  ps Er is nog een dt-fout overgebleven, te snel gezoefd met de trein zeker.

 4. Ik ben het eens met de reacties van Nicole en Michiel:
  – de ecologische (nacht)wegwerpluiers hebben inderdaad geen printjes en prentjes. Geen voetafdrukvergrotende inkt dus. Maar we kiezen wel voor prentjes op de overbroekjes: want dan kan de onthaalmoeder de broekjes vna de kindjes beter uit elkaar houden… 😉
  – het personeel van de NMBS is best aardig! In Dendermonde-station zit altijd een behulpzame werknemer te wachten tot ik kom vragen om ons (simon, de buggy en mezelf) veilig naar perron drie te begeleiden. En ik heb ook al leuke boodschappen gehoord door de luidprekers. Vrijdag bijvoorbeeld nog… De omroeper wenste zijn collega veel beterschap. De trein had vertraging wegens onverwachte ziekte van de treinbegeleider. Sympathiek toch, die collegiale steun…

 5. Meneer Karel,

  Ik lees uw schrijfsels met veel plezier. Waarlijk, uw literair talent wordt er met de jaren beter op. Dat moet eens gezegd worden.

  brubbel.

 6. Pingback: Askatasuna
 7. Beste Karel,

  ik lees ook altijd met plezier je schrijfsels. Ik gebruik trouwens de SMS diensten bijna dagelijks (mijn werkgever betaalt 😉 ). Trouwens, sinds september is er ook realtime info op de http://www.nmbs.be pagina zelf, wel gemakkelijk vind ik, krijg je meteen ook alternatieven. Gebruik je dat soms?

  Plus, het schijnt dat ze aan een mobiele versie van de reisplanner bezig zijn, ben eens benieuwd. Het zou een van de komende weken uitkomen.

  Groeten,
  Tom

Reageer!