De dopingzondaars van de politiek

Een hele tijd geleden schreef ik op deze blog over de dopingzondaars in de wielrennerij. Over de stielbedervers: er waren zoveel positieve gevallen dat niemand nog geloofde dat er ook maar één zuivere wielrenner in het peleton reed. Wat uiteraard heel jammer is voor het handjevol enthousiastelingen dat het goed bedoeld, en op een eerlijke manier naar de top is doorgestoten.

Vandaag kan ik hetzelfde schrijven over de politiek. Er zal tussen de hele hoop corrupte en misselijkmakende mensen wellicht nog één witte raaf zitten die het beste voorheeft met de mensen en met de democratie, maar hij zal niet geloofd worden – daar zorgt al het moddersmijtend crapuul rondom hem wel voor.

O pas op, ik betwijfel niet dat er heel veel goudeerlijke mensen zijn die met de beste bedoelingen in de politiek stappen. Dat er veel idealisten dromen van een betere wereld en denken: “ik draag zelf mijn steentje bij”. Net zoals er ontelbaar veel sportieve jongeren én ouderen zijn die fietsen, fietsen, fietsen met als enige drug misschien een slokje Isostar. Maar die wielerenthousiastelingen rijden mee met kermiskoersen, en bereiken nooit het peleton van de Tour, waar het spel hard gespeeld wordt.

Same story voor die goudeerlijke, goedbedoelende politici: verder dan wijkpolitiek raken die mensen niet – ze krijgen om de schijn op te houden een plaatsje op de grote lijst, maar de verkiesbare plaatsen zijn weggelegd voor de grote jongens die bereid zijn het politieke spelletje mee te spelen.

Dat is het trieste beeld dat exact 1 maand voor de verkiezingen rond ‘de politiek’ hangt. M’n medeleven aan alle eerlijke politici.

Zullen we anders met z’n allen op 7 juni ongeldig stemmen?

9 thoughts on “De dopingzondaars van de politiek”

 1. Inderdaad bijzonder triestig, maar het zou (zoals je zelf aangeeft) echt wel verkeerd zijn om iedereen over dezelfde kam te scheren. Volgens jou gaat het om een paar witte raven in een nest stielbedervers, maar daar ben ik het niet mee eens. De verhouding is omgekeerd volgens mij. Dat zie je nog het beste bij verkiezingen: honderden mensen ondersteunen een lijst, een politiek project, vanaf een compleet onverkiesbare plaats. Op 7 juni dus vooral niet blanco stemmen, daarmee help je enkel “de top” (waar de verhouding wat kan scheeflopen), maar stem eerder op mensen op onverkiesbare plaatsen. Je helpt hen er veel meer mee dan je denkt.

 2. Op 7 juni dus vooral niet blanco stemmen, daarmee help je enkel “de top” (waar de verhouding wat kan scheeflopen), maar stem eerder op mensen op onverkiesbare plaatsen. Je helpt hen er veel meer mee dan je denkt.

  I know. Die ‘Stem ongeldig’ zei ik enkel maar als stijlfiguur om mijn wanhoop uit te drukken, maar ik ben echt wel van plan een gerichte stem uit te brengen op 7 juni. Nu nog uitzoeken waarheen ik mijn stem richt 🙂

 3. Ik vraag mij af in hoeverre jullie ook politici kennen. Of is dit enkel gebaseerd op een perceptie die gecreëerd wordt door media en demagogen? Zijn je bronnen dan wel betrouwbaar? En wat betekent dat dan voor je conclusies?

  En voor de twijfelaars: Ga je echt de komende 5 jaar laten bepalen door de volgende week en een beetje?

  Ergens voel ik het wel aan, maar ik begrijp jullie niet, echt niet.

  De democratie verdient misschien betere politici, maar zeker ook betere kiezers …

 4. (…) Of is dit enkel gebaseerd op een perceptie die gecreëerd wordt door media en demagogen? (…) De democratie verdient misschien betere politici, maar zeker ook betere kiezers …

  Welja, het zal nu nog aan de kiezers liggen ook… Had het niet van de media geweest, we zouden onze politiekers zelfs niet kennen. Met die veel te grote kieskringen, door de liberalen uitgevonden om zo de bekende koppen optimaal te kunnen benutten op een groot territorium, ben je zelfs niet meer verzekerd van politici uit eigen streek die je ook nog eens persoonlijk zou kunnen aanspreken. En de lijsten worden gevuld met partijmilitanten die bij stemmingen het partijstandpunt moeten verdedigen. Dus heeft de politiek er zelf voor gezorgd dat we enkel nog kunnen voortgaan op die paar grote namen per partij. En als die dan lepe truken uithalen, tjah, dan moet je niet verwonderd zijn als er reacties komen zoals bovenstaand bericht. Ergens voelen ze het misschien wel aan, maar zij begrijpen ons niet, echt niet.

 5. Welja, het zal nu nog aan de kiezers liggen ook… Had het niet van de media geweest, we zouden onze politiekers zelfs niet kennen.

  Wie of wat houdt je tegen om de politici beter te leren kennen? Persoonlijk, buiten de media om.

 6. Ik weet ook wel dat zagen een nationale sport is in België (naast al het mogelijke proberen doen om onder je plichten uit te komen (zoals belastingen enzo)), maar zou een deel van die energie niet beter kunnen geïnvesteerd worden in iets doen aan de problemen die je ziet??

  Ik weet wel dat het cliché en paternalistisch klinkt, maar de democratische rechten die je hier hebt, zijn niet echt wereldwijd verspreid en ook niet op een dag zomaar uit de lucht komen vallen … Dus is misschien iets meer moeite om ze te appreciëren en correct te gebruiken wel op zijn plaats.

Reageer!