Duopolies

2013 wordt een jaar waarin er weer heel wat gaat veranderen. Niet in het minst op de technologiemarkt. Maar is te veel keuze soms niet slecht?

Nu de wereld niet vergaan is eind 2012 zijn we met zijn allen vrolijk begonnen aan het beleven van 2013. Een jaar waarin er – net zoals ieder jaar – weer heel wat gaat veranderen. Niet in het minst op de technologiemarkt.

Het jaar is nog vers, en de nieuwtjes stromen al binnen. Bijvoorbeeld over het nieuwe Ubuntu-besturingssysteem voor smartphones.

Lovenswaardig. Ik ben altijd al een Linux-sympathisant geweest. En Ubuntu is een fijne Linux-smaak. En toch. Ik zat er echt niet op te wachten. En ik zit er echt niet om te juichen.

Want van al te veel keuzes wordt niemand beter. De fabrikanten niet, de ondersteuners niet, en de klanten niet.

Kijk, wat er nu op de mobiele platformen aan het gebeuren is, is jaren geleden al op de pc gebeurd. De PC-markt bestaat al jaren uit Windows, Mac OS en Linux. En een paar kleintjes.

Dus klanten moesten één van die drie systemen kiezen. En programmamakers moesten kiezen voor welk systeem ze hun programma’s schreven. Meestal voor Windows. En misschien ook voor Mac. En dan was er weer een hele reeks software die enkel op Linux werkte. Maar die dan uiteindelijk ook wel weer bleek te werken op Mac. Want dat is tegenwoordig een halve Linux.

Niet alleen voor de softwareontwikkelaars is dat kiezen en dubbel werken, ook voor de helpdeskondersteuners is dat een hel. Documentatie voor Windows. Welke versie? Voor Windows 7. Maar ook voor Windows XP. En vergeet Vista niet. En nu de documentatie updaten naar Windows 8. Maar dan ook nog documentatie voor Mac.
– “Serieus? Ah maar we hebben hier nog iets liggen.”
– “Ja maar dat is voor OS X 10.6 en ondertussen zien die schermpjes er helemaal anders uit.”
– “Allez, hermaken dan”.
En dan nog Linux.
– “Maar daar beginnen we niet aan. Die zijn slim genoeg om dat zelf uit te zoeken.”

Enfin, niet eenvoudig allemaal. En het resultaat is twintig handleidingen. Die niet onderhouden worden.

Maar l’histoire se répète. Ook op de mobiele markt wordt iedereen met keuzes geconfronteerd. Meer keuzes zelfs. De grote jongens zijn deze keer Android en iOS. Dus je apps kunnen maar beter op die twee systemen werken. Maar liefst Windows Phone niet vergeten. En als het even kan Blackberry ook niet. Over Symbian en Tizen zwijg ik. Vier systemen om apps voor te maken.

Wat voor de klant ook niet goed is. Want geen één software-ontwikkelaar ziet het nog zitten om zijn apps voor àl die systemen te maken. Dus geen één van die systemen zal nog compleet zijn, en alle gewenste apps draaien.

En voor de helpdeskmedewerkers is het helemaal hel nu. Beschrijving van de e-mailconfiguratie? Begin maar: Outlook voor Windows, Outlook voor Mac, Windows Live Mail, Thunderbird, Mac Mail, … en dan nog de mobiele systemen: iOS, Android, Windows Phone en Blackberry. Draadloze configuratie? Herbegin maar: alle Windows-smaken, alle Mac OS-smaken, liefst ook Linux, en dan nog de vier mobiele systemen. Dertig handleidingen!

Is het dan gek dat ik vind dat er geen plaats meer is voor Ubuntu op de smartphone? Ook al is dat gebaseerd op de desktop-Ubuntu? Zelfde basissysteem of niet – de screenshots en de gebruikerservaring gaan toch anders zijn hoor.

Kijk, ik weet dat monopolies voor niemand goed zijn. Laten we vooral niet naar een ongezonde markt met één systeem gaan.

Maar kunnen we in 2013 niet afspreken dat alle goede dingen uit 2 bestaan?

Voorstelletje. Als we nu eens zeggen dat Windows 8 de doodsteek was voor Windows, en dat we enkel nog Mac OS en Linux overhouden op de pc? Ubuntu Linux dan.

En als we nu eens afspreken dat Android eigenlijk een beetje de Linux van de smartphone is, en we daar enkel Android en iOS overhouden?

En als Google nu eens zou toegeven dat Plus niks wordt, en we op de sociale media enkel Facebook en Twitter overhouden?

YouTube en Vimeo voor filmpjes. Flickr en Instagram voor foto’s. Nikon en Canon voor fotografie. Enzovoort.

Of zoiets.

Zou dat geen geweldig administratief vereenvoudigend 2013 worden, zo?

10 thoughts on “Duopolies”

 1. Dat is een geweldig administratief voorstel, Karel!
  Maar wel blij dat KUleuven na zoveel jaren toch weer rekening houdt met Mac Os. Ik herinner mij e tijd dat UZ uitsluitend op Mac draaide en alle serieus onderzoek op taalgebied ook. Daarna (1995-2004) : alleen maar Windows.
  Vind overigens nog altijd dat KUleuven voortrekkers rol moest vervullen met Linux en freeware (Open Office) maar ik ben er ook niet in geslaagd …

 2. Had je dat niet in pakweg april 2007 kunnen voorstellen, dan hadden we het bij Symbian en Blackberry kunnen houden 😉

  Overigens, naast Ubuntu komen ook TIzen (Samsung + Intel) en Firefox OS (Mozilla + Telefonica en Deutche Telekom) op ons af. Geluk dat beiden native HTML5-apps ondersteunen (en als ge goed kijkt, ziet ge daar een stukje toekomst ontstaan).

 3. Ja en dan nog PC’s met vanalle verschillende opties. 4 GB en 64-bit is genoeg voor iedereen. Met een ‘no fear’ sticker en ‘blauwe leds’. Nee geef toe, ge zijt oud aan het worden 😛

 4. Ik vrees toch dat ik de toekomst wat gemakkelijker zie. Een van de ontwikkeltools die ik gebruik brengt nu een suite uit waarmee ge in de visual studio kunt schrijven voor zowel ios, android en windows, in c#.
  Ik verwacht dat android gedumpt zal worden de komende jaren gezien de meeste gsm fabrikanten de overname van motorola door google zien als belangenvermenging. En omdat ze licentiekosten moeten betalen aan microsoft voor android 🙂

 5. Misschien eerst eens afspreken dat een fabrikant slechts in één categorie mag meedoen, kwestie van eerlijk te blijven… ? En hoe ver wil je dit verder drijven ? Voortaan maar twee soorten brood, twee soorten drank (plat en spuitwater), twee automerken (Aixam en Hummer), twee godsdiensten, twee partijen in België (één voor de Vlamingen en één voor de Walen, je mag twee keer raden wie het dan wordt – you’re not gonna like this).
  Is het niet gewoon gemakkelijker om de markt zijn gang te laten gaan ? Als een andere speler het wil proberen, waarom ook niet ? Als niemand het wil zal hij het wel merken. Het zou ook de innovatie vermoorden, want als de koek tussen twee spelers verdeeld wordt, blijven beiden gewoon rustig zitten in een hoekje, af en toe eens proberen een vlieg af te vangen, en verder gewoon de klant samen uitpersen (cfr. Telenet-Belgacom).
  En als helpdesker zou je ook tevreden moeten zijn; hoe meer systemen, hoe meer klachten van gebruikers, en dus hoe meer werk je hebt. Of ben je niet bij die twee die nog mogen blijven… ?

  1. Ach ach. Uiteraard heb ik het allemaal wat zwart-wit gesteld, en is mijn “voorstel” ook niet realistisch, maar ik mag toch even advocaat van de duivel spelen?
   Er zullen altijd meerdere systemen blijven bestaan, en dat houdt de producenten inderdaad alert, wakker en scherp, maar een veelheid aan verschillende systemen heeft toch ook zijn serieuze nadelen. Dat was mijn punt. En neen, het overblijvende systeem hoeft niet per se Apple te zijn.
   En wat de helpdeskers betreft: die zullen altijd werk genoeg hebben – of er nu één systeem is of tien. Dus minder is beter voor hen.

 6. HTML 5 en universele ontwikkeltools bieden inderdaad wel een uitweg, maar iedereen is het erover eens dat een app die native in de OS-omgeving gemaakt is, de beste gebruikerservaring biedt (gebouwd rond de manier van werken van het OS) en vaak ook het meest performant is. Kijk naar Facebook, zij hebben uiteindelijk hun HTML5-app waar iedereen over klaagde vervangen door een native app, tot tevredenheid van velen.

 7. Ah, maar HTML5 is er in veel smaakjes;
  * HTML5 in browser (denk; Facebook mobile web) is quasi universeel toegankelijk maar heeft geen (of beperkte) toegang tot device layer (camera, gps) en kan niet in een app store worden gezet
  * HTML5 in hybride app (denk; Facebook App tot voor kort) heeft toegang tot de hardware en kan in een app store, maar is soms traag omwille van beperkingen van host OS (op iOS is bv. de javascript interpreter voor webview-apps aanmerkelijk trager dan javascript in de browser)
  * HTML5 native apps (zoals in Tizen en Firefox OS) zouden bovenstaande beperkingen niet hebben

  De toekomst is aan HTML5, in alle categorieën (afhankelijk van je behoefte). Of dat hoop ik toch 🙂

 8. Ben ook een voorstander van native werken, maar ik vrees dat html5 de toekomst is. Voor consumenten apps natuurlijk. De facebook app is zelfs native rommel. Ik gebruik fera, stukken beter en geen reclame 🙂

Reageer!