Sorry, wij ondersteunen geen standaarden

“Nu nóg makkelijkere toegang tot de energiedesk via de smartphone app!”

Electrabel meldt ons via straataffiches trots dat het een ‘app’ heeft ontwikkeld om “makkelijke toegang” tot de energiedesk te krijgen. Als er nu één bedrijf is dat niet echt moet stoefen met zijn vreselijke website, dan is het wel Electrabel, maar kom – daar gaat het hier niet over.

Het gaat om die app. De apps schieten als paddestoelen uit de grond. Wil je als bedrijf hip zijn, dan geef je je klanten nieuwe mogelijkheden via een app voor hun smartphone. Toch zeker en vast voor de iPhone. Eventueel voor Android. En als ze écht budget te veel hebben misschien ook voor Windows Phone.

De miljoenen mensen die geen iPhone hebben, die kunnen hun plan trekken met de website. De website – waar geen ontwikkelwerk meer ingestoken wordt, en geen nieuwe toepassingen bijkomen. Ah neen, onze ontwikkelaars hebben de handen vol met het ontwikkelen van al die coole apps!

Een absurde omgekeerde beweging is dat, als je kijkt waar we vandaan komen. 15 jaar geleden had nog lang niet iedereen een computer, en alleen maar een kleine groepje happy few had toegang tot internet. Via de modem. Traag en krakend. Niet erg, want de websites waren ook traag en krakend.

Langzaamaan ontwikkelde het web zich, en werden nieuwe mogelijkheden ontdekt. Waarbij elke browser zijn eigen weg insloeg. Internet Explorer deed zijn eigen zin, Netscape deed zijn best om de standaarden te volgen, later gevolgd door Firefox. En Safari. En Chrome. En een handvol Linux-browsers. En elke browser toonde een webpagina op een andere manier. God, zelfs binnen één merk, Internet Explorer, toonde iedere versie pagina’s op zijn manier.

Meer en meer mensen hadden toegang tot het web, en het web kon meer en meer. Wie geen pc of internettoegang had, die raakte achterop. Maar zelfs als je wel internet had, was je nog niet zeker dat de webpagina werkte: enige standaardisatie was compleet zoek. Als je de pech had dat je een webpagina met de verkeerde browser bekeek, kon je je plan trekken.

Daar lijkt de afgelopen jaren éindelijk verandering in te komen. De meerderheid van de gezinnen heeft internettoegang. Webontwikkelaars houden meer rekening met standaarden, en de browsers groeien qua functionaliteit naar elkaar toe. De meeste webpagina’s gedragen zich tegenwoordig gelijkaardig in Internet Explorer 8, Firefox 3 of 4 en Chrome. Hoera, hoera.

En dan komen de apps. Hopla, weg standaarden! “Wij hebben een superdeluxe fantastische app voor iedereen! Supermakkelijk. Aja, je moet wel een dure iPhone hebben.”

De apps zijn meer dan gadgets geworden. Bedrijven verleggen functionaliteit van hun website naar de apps. Over 2 jaar zal er een hele reeks mogelijkheden zijn, die enkel toegankelijk is via de juiste app. En daar zal je dan staan met je fantastisch nieuwe state-of-the-art laptop uit de Fnac, met de allerlaatste versie van Windows en je supersnelle internetverbinding van Telenet. “Sorry, ons bedrijf doet niet meer mee aan de standaarden. U hebt de verkeerde telefoon.”

Ik word daar eigenlijk niet vrolijk van. Echt niet.

6 thoughts on “Sorry, wij ondersteunen geen standaarden”

 1. Inderdaad, het lijkt wel alsof iedereen tegenwoordig maar een iPhone heeft of moet hebben. Zo krijg je natuurlijk van die “self-fulfilling prophecies”: worden er enkel maar iPhone-apps gemaakt omdat iedereen een iPhone heeft, of heeft iedereen een iPhone omdat er enkel iPhone apps te krijgen zijn ?
  En als het op standaarden aankomt is die iPhone ook geen grote stoef, evenals het moederbedrijf, dat al jaren hard- en software maakt waarop niemand anders een vinger mag bewegen, tenzij het met toelating van “the company” is.

  Als we nu met z’n allen die rommel die met “i” begint eens zouden boycotten, i.p.v. (oei, begint met “i”) die te omhelzen, dan zouden we daar rap van verlost zijn. En dan kunnen alle ontwikkelaars terug tijd steken in een website die voor iedereen bruikbaar is, ook met de browser die hier altijd vergeten wordt in de lijstjes, en nochtans een voorloper is als het op standaarden aankomt, en beschikbaar is op alle PC-platformen en de meeste mobiele toestellen : Opera!

  Karel, ik reken op jou om het voorbeeld te geven in de strijd tegen de verwildering van de standardisatie. Weg met de iBrol, begin bij jezelf! Doen!

  1. Bruno,
   Je schiet op de verkeerde.
   Plus heb je die app al gezien? Die toont u de wachttijd, en een knop om te bellen. Op de website vind je ook gewoon de support telefoonnummer.

   Die apps, dat is marketing, geen customer support. Fout van de bedrijven die ze naar voren schuiven. Ze nemen ondersteuning van klanten niet serieus.

   Jij mag van mij best met je kop in de grond leven, maar roep niet op tot boycots op basis van zulke domme argumenten. Niet dat je daarin zou slagen.

   Apple is gesloten, maar maakt toch behoorlijk wat gebruik van bestaande standaarden, of standaardiseert z’n nieuwe ontwikkelingen (waar van toepassing). Toen ze in 2007 JS, CSS en HTML naar voren duwde voor ‘native’ application op iOS werd dat ongelofelijk lauw onthaald. Waarom? Omdat een echte native app helaas nog steeds een veel betere beleving betekent.

   Ooit van Webkit gehoord? Wie was de eerste om een goeie open web-beleving op smartphones mogelijk te maken?

  2. Ik wil niet verkeerd begrepen worden. Ik heb niets tegen de iPhone. Of tegen Android of welk platform dan ook.

   De iPhone is een mooi en goed product, en verdient dus een groot publiek. En dat van die self-fulfilling prophecy klopt wel, maar een (onrealistische) boycot zal dat niet oplossen.

   De smartphones mogen er zijn. De apps mogen er zijn. Maar ik betreur de dag waarop je dingen zal kunnen doen via een app die je niet via het gewone web zal kunnen doen. En ik vrees dat die dag er snel aan komt.

   Daarom moet je de vooruitgang niet tegen houden. Maar appen om te appen, en daarbij de gewone websites vergeten, is een vieze trend waar consumentgerichte bedrijven zich aan beginnen te bezondigen. Spijtig.

   1. Die indruk kreeg ik ook niet bij het lezen van je blog post.

    > Gebruik de technologie die het meest geschikt is voor uw doeleinden. Zoveel mogelijk mensen bereiken, kan je best doen via een eenvoudige website die op alle browsers werkt.

 2. Karel,

  Het stoort me ook heel erg dat bedrijven allemaal op de Apps springen, en voor compleet nutteloze doeleinden, in plaats van hun websites eens up te daten en uit te mesten, en zo mogelijk een generisch mobiele variant te bouwen. Maar het verwondert me niet; bedrijven hebben het web nog nooit begrepen.

 3. Ironisch genoeg is Mobile Safari één van de beste mobile browsers die er bestaat.

  Misschien is het nog ironischer dat jullie in een marketingval lopen…

Reageer!