Wat er kapot is aan mijn computer

Zoals de aandachtige lezer uit eerdere berichten al kan afleiden, heeft mijn thuispc de geest gegeven, en dat een week nadat de garantie verstreken is.

Omdat ik zelf niet onhandig ben met computers en het probleem niet kan oplossen, en omdat er ondertussen al 10 techneuten zich met het probleem bezig gehouden hebben en het allemaal even bizar en onbegrijpelijk vinden, en omdat er op internet niets terug te vinden is over het probleem, post ik het hier even voor de geïnteresseerden. Het is namelijk een vrij exotisch probleem, blijkbaar.

Bent u niet technisch aangelegd of helemaal niet geïnteresseerd in de binnenkant van de computers, dan kan u hier stoppen met lezen. De anderen lezen gerust verder, en wie weet komen er zelfs nog zinvolle suggesties uit de bus, maar ik heb de strijd opgegeven, en ben aan het uitkijken naar een vervanger.

Goed, eerst even wat technische details. Het gaat om een Dell Latitude D830 van 3 jaar oud. 15 inch scherm met hoge resolutie, en de nodige toeters en bellen. Altijd zeer tevreden van geweest.

Wat is nu het probleem? Het scherm is stuk. Het beeld blijft uit – de computer start wel op, maar er komt geen beeld meer door naar het scherm, tenzij je het aansluit op een externe monitor – dat lukt wel.

Echter – het gaat niet om een hardwaredefect. Was het maar zo simpel. Het scherm is eigenlijk niet stuk. Het scherm wordt gewoon niet herkend door de BIOS.

Het probleem heeft zich namelijk in stappen gemanifesteerd. Ik heb de gewoonte om mijn computer zelden tot nooit volledig af te sluiten, met een Shut down-commando in Windows. Neen, in de plaats daarvan doe ik een Hibernate, waarbij de volledige Windows-sessie wordt weggeschreven naar de harde schijf, en daarna de stroom volledig uitgaat. Dat heeft het voordeel dat de computer sneller terug opstart, en dat je programma’s nog open staan.

De BIOS is het basis-besturingssysteem dat op een computer draait, en de verschillende hardware-onderdelen aanstuurt. Wanneer Windows opstart in een nieuwe sessie, vraagt Windows aan de BIOS welke hardware er allemaal aanwezig is, de BIOS geeft dit door. Windows vraagt dit niét wanneer hij ontwaakt uit Hibernate-stand. Dus op dat moment gaat Windows er van uit dat de hardwareconfiguratie van de computer ongewijzigd is gebleven.

Het was me enkele weken plots opgevallen dat het scherm zwart bleef bij het opstarten van de computer. Normaal kreeg je eerst het Dell-logo, vervolgens “Resuming Windows”, en vervolg het Windows-aanlogscherm. Nu ging dat plots van zwart ineens naar het aanlogscherm. Vreemd, maar ik had er verder geen aandacht aan besteed, want het scherm werkte perfect in Windows.

Tot ik voor het installeren van Windows Updates ineens mijn computer eens volledig moest afsluiten. Waarbij het scherm bij het opstarten zwart bleef, en ook het Windows-opstartscherm niet meer toonde. Ik hoorde wel het muziekje, maar ik zag niets meer.

Externe monitor aangesloten, dat werkte wel, en daarbij het een en ander uitgezocht. Daarbij vond ik in de BIOS setup volgende informatie: “LCD panel type: unknown device installed – Native resolution: 0 by 0”

Wat was er dus gebeurd? Op een bepaald moment herkende BIOS het scherm niet meer. En werd er dus geen beeld meer getoond. Vandaar het ontbreken van het Dell-logo en de ‘Resuming Windows’ bij het opstarten. Windows daarentegen wist uit zijn vroegere opstart nog wél welk scherm er aan de computer hing, en kon dit dus nog perfect aansturen. Een eerste bewijs dus dat het niet om een hardware-defect gaat, want op het moment dat de BIOS het al opgegeven had, wist Windows nog perfect hoe je met het scherm moest communiceren. Tot ik Windows opnieuw moest opstarten natuurlijk, en die vuile BIOS mijn Windows wijsmaakte dat er geen scherm meer was.

Okee, waar denkt u – medetechneut – nu aan als logische volgende stap? De BIOS doet raar – installeer een nieuwe BIOS. Goed, gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar er zijn inderdaad flash-updates voor de BIOS te vinden op de site van Dell. Aangezien ik op de meest recente versie zat, ben ik dan teruggegaan naar een vorige versie, hetgeen gelukkig ondersteund wordt. En na het heropstarten was het voorwaar weer in orde! Hiep hiep hoera, maar ik was er niet gerust op dat het ging blijven duren. Maar ondertussen was het tweede bewijs geleverd dat het niet om een hardware-defect ging.

Maar helaas, een dag later was het weer om zeep. En deze keer heeft het me meer moeite gekost om het weer in orde te krijgen. Een paar BIOS-updates heen en weer, en het laten runnen van de volledige diagnostics. Uiteindelijk weer in orde gekregen, en geen enkel defect gevonden via de diagnostics.

Dat heeft een week gebold, tot het weer kaput was, en deze keer nog hardnekkiger op te lossen was. Nog één keer heb ik het opgelost gekregen, maar daarna was het definitief om zeep, tot nu.

Dan maar grof geschut ingezet: het hele ding tot op het moederbord uiteengevezen, in een poging de BIOS compleet te resetten. Batterijtje losgekoppeld, een halve dag zo gelaten, ding weer opgestart. De tijd was effectief gereset, maar het beeld was nog niet terug.

Dan beginnen testen met andere computers erbij. Een D820 van het werk opengedraaid, er mijn scherm op aangesloten, en omgekeerd het scherm van de 820 op mijn pc aangesloten. Resultaat: mijn scherm werkt op de 820, dat ander scherm werkt niet op mijn pc. Derde bewijs dat er geen hardware-defect aan het scherm zelf is.

En nu is mijn inspiratie en die van vele mensen rondom mij compleet op. Het is 100% zeker een probleem in de BIOS of op het moederbord van de computer, en het is 95% zeker een softwarematig (firmwarematig, eigenlijk) probleem. Het zou kunnen dat er een hardwarematig defect is met de connector op het moederbord, maar dat verklaart niet hoe Windows het ding dan wel nog kon aansturen.

Ik ben zeker dat het probleem opgelost is door er het moederbord van een andere 830 in te steken, maar die zijn op dit moment nog niet zo makkelijk te vinden.

Mijn inspiratie is op, en over een weekje bestel ik mij een nieuw machien. Als iemand alsnog een subliem idee zou hebben: shoot. U wint er een nobelprijs mee…

18 thoughts on “Wat er kapot is aan mijn computer”

 1. Ja. Die kabels hangen redelijk vast aan dat scherm. Dus scherm tot en met kabel zijn okee. Vandaar dat de mogelijke problemen pas bij de connector op het moederbord beginnen…

 2. Als je zegt dat je het scherm gewisseld hebt, wat heb je dan juist gewisseld ? Enkel de LCD, of ook de bijhorende elektronica, lampaansturing, etc. ?
  Als je zegt dat je geen beeld hebt, is er dan echt geen beeld op de LCD, of zijn het enkel de backlights die niet meedoen ? In dat geval zou je met bv. een zaklamp of in fel zonlicht toch nog beeld moeten kunnen bespeuren. Al laat de 0x0 resolutie daaromtrent weinig goeds vermoeden.

 3. De volledige LCD panel tot en met de scharnieren, met de sturingskabel die daar uit komt. Dus de connector uitgeplugd op het moederbord en op een ander moederbord ingeplugd. Een stuk van de elektronica zal vermoedelijk wel op het moederbord zitten, maar het meeste zal ik wel meehebben.

  Geen beeld is geen beeld, geen aansturing, nikske. Zwart zoals een scherm dat uit is, niet zwart zoals een scherm dat aan ligt en zwart toont. Behalve als ik de diagnostics laat lopen, dan verschijnt er niets op het scherm, maar dan krijg je een zwart verlicht scherm, als je goed kijkt, maar zonder tekst, zelfs als je heel goed kijkt. Dus de computer kàn het scherm nog aansturen, maar vertikt het.

 4. Grafische kaart NVidia? In Macwereld gekend probleem. Wordt buiten garantie gratis vervangen.
  Spijtig genoeg was het bij mij niet dat probleem maar het moederbord 🙁

  1. Christine, goede tip, maar als de grafische kaart (effectief NVidia) het zou begeven hebben, zou er op een externe monitor ook niets meer getoond worden…

 5. Karel,

  Waarom ben je zo zeker dat de fout niet bij de schermkabel ligt ?
  Het scherm laat via de kabel aan de pc weten welk type het is.

  Een schermkabel kan, zelfs als hij vast zit, voor transiente fouten zorgen. Daarom kan het, mits kleine versplaatsingen bv., de ene keer wel en de andere keer niet werken.

  ‘t is maar een hypothese.

  -Lambreca

  1. Omdat ik mijn scherm mét schermkabel op een andere PC heb aangesloten, en het daar wel werkte, en omdat ik een ander scherm mét schermkabel op mijn PC heb aangesloten, en het daar niet werkte. Dus scherm tot en met kabel zijn uitgesloten. Een hardwarefout op moederbord of connector is niet uitgesloten.

 6. Het is wel een harwareprobleem. Want als je de bios-software een paar keer hebt veranderd dan zou het probleem (permanent) opgelost moeten zijn.

  Het kan een slecht contact zijn bij de kabel, de aansluiting of zelfs een chip dat met statische elektriciteit kapot is gegaan.

 7. beeldkabel conecter op moederbord opnieuw solderen deze laten na verloop van tijd
  los dit is een bekend dell probleem

 8. Hallo, ik heb hetzelfde probleem. Mocht m’n laptop van m’n vorige werkgever meenemen. Een Dell 830, prima ding. Maar sinds enkele maanden doet hij het niet meer, ligt dus in de kast :-). Ik vermoed inderdaad dat het te maken heeft met het moederbord en de beelkabel connector. Als je de laptop opstart dan ‘licht’ het scherm namelijk wel op, ook hoor je het ‘welkomstgeluidje’ en daar blijft het bij.

  Maar ja Rene, ik ben a-technisch met 2 linkerhanden… ;-).

  Wat kan ik het beste doen? Naar Dell sturen lijkt me een beetje prijzig. Andere ideeen?

  Dank!
  Teus

 9. Heb hier met verschillende D30’s hetzelfde probleem. Toen ze nog in de garantie waren verwisselde de Dell monteur gewoon het moederbord, probleem opgelost. Maar nu zijn ze uit garantie en het lijkt erop of ze er allemaal uiteindelijk last van krijgen. Als je opstart met de “D” toest ingedrukt wordt het scherm getest en zie je keurig alle kleuren voorbijkomen. Maar zodra je de setup start wordt er geen videokaart en resolutie waargenomen. De keer dat het wel lukt staat er de juiste kaart en resolutie. Extern scherm werkt grandioos. Maar daar hadden wij geen laptop voor natuurlijk. Ik ben het wel eens met een van de reacties hier dat het zou kunnen liggen aan de slechte solderingen. De D830 worden allemaal erg heet en het ontwerp is niet optimaal. Solderingen houden nou eenmaal niet van veel temparatuurswisselingen en zeker niet van zeer warme omgevingen. >80 graden is niet goed voor oude solderingen. Dat zou verklaren dat machines ouder dan drie jaar deze kuren vertonen. Ik ga proberen de solderingen opnieuw aan te brengen. Dat is makkelijker dan het klinkt als je erbij kan. Gewoon een hete soldeerbout er tegenaan houden dan is de soldering opnieuw gelegd. Ga niet met soldeer zelf aan de slag, voor je het weet heb je teveel soldeer gebruikte en soldeer je de punten aanelkaar. Ik zal jullie op de hoogte houden zodra ik dat gedaan heb. Mocht iemand anders inmiddels de oplossing kennen, laat het mij weten. Wij hebben hier op het werk ongeveer 20 D830’s gehad die bijna allemaal vroeger of later dit probleem vertoonden. De meeste zijn weg nu, maar ik heb er nog twee waarmee ik bezig ben.

  Groet,
  Pieter

 10. nou moe, ik heb hier ook zo’n ding staan en dacht na het lezen van het hele verhaal, zal ook eens in de bios kijken. Dus 2e scherm aangesloten waarop wel beeld te zien is…. ik start opnieuw op met f8 ingedrukt…. en hopla, beeld op de laptop zelf doet het weer. Heel apart

 11. Ik heb hetzelfde probleem met mijn DELL D830.
  Laptop start goed op met een tweede scherm.
  Wanneer alleen het laptop scherm wordt gebruikt blijt dit zwart.
  Opstarten met de letter D ingedrukt laat ook netjes alle kleuren op het scherm zien.
  Het lijkt erop dat het scherm niet kaopt is. Dit leek ook de juiste conclusie volgens een DELL technisch support medewerker.
  Hij adviseerde mij om de flatcable die aan het scherm vastzit te vervangen.
  Dit heb ik gedaan en ong. 30 euro later heb ik nog steeds hetzelfde probleem.
  Ik heb zojuist de laatste BIOS ingeflashed. Helaas bij mij zonder resultaat.
  Indien iemand nog een alternatief heeft behalve solderingen te vervangen aan het moederbord (daar begin ik niet aan met mijn soldeerkunde) houd ik mij van harte aanbevolen.

 12. Hetzelfde probleem, scherm is actief maar geeft geen beeld.,
  Lijkt in de BIOS te zitten..Of een actie vanuit de harde schijf.
  Harde schijf in desktop gehangen en een schijf test laten doen.
  CHKDSK stelt fouten vast en hersteld deze.
  Schijf terug gezet en geheugen eruit gehaald.
  Zie niet wat er gebeurd want ik heb nog geen beeld.
  Opstarten geeft een dubbele piep ivm met verwijderde geheugen.
  Onzichtbaar nog geef ik een paar Ënters “om door te starten.
  Vanuit dde BIOS zal gemeld zij dat het geheugen is gewijzigd en wat ik wil.
  Deze emlding zie ik dus niet, vandaar de enters.

  Systeem start door en ik heb weer beeld een externe monitor zodra windows klaar is met op starten.

  Met een ander geheugen nu op gestart. Bios wordt gedwongen de boel aan te passen met gegeven van het andere geheugen.
  Zie daar, de bios heeft een gedwongen reset gekregen om opnieuw alles te bepalen.
  Onzichtbaar nog steeds door starten met “enters” en ik heb weer beeld. op het scherm en externe monitor

 13. Sorry, in voorgaande wat type fouten

  Hetzelfde probleem, scherm is actief maar geeft geen beeld.,
  Lijkt in de BIOS te zitten..Of een actie vanuit de harde schijf.
  Harde schijf in desktop gehangen en een schijf test laten doen.
  CHKDSK stelt fouten vast en hersteld deze.
  Schijf terug gezet en geheugen eruit gehaald.
  Zie niet wat er gebeurd want ik heb nog geen beeld.
  .
  Opstarten geeft een dubbele piep ivm met verwijderde geheugen.
  Onzichtbaar nog geef ik een paar “enters” om door te starten.
  ( Vanuit de BIOS zal gemeld zijn dat het geheugen is gewijzigd en wat ik wil.
  Deze Melding zie ik dus niet, vandaar de “enters”.)

  Systeem start door en ik heb weer beeld een externe monitor zodra Windows klaar is met op starten en

  Met een ander geheugen nu op gestart. Bios wordt gedwongen de boel aan te passen met gegeven van het andere geheugen.
  Zie daar, de bios heeft een gedwongen reset gekregen om opnieuw alles te bepalen.
  Onzichtbaar nog steeds door starten met “enters” en ik heb weer beeld. op het scherm en externe monitor

 14. probeer eens een nieuw backup battery als deze leeg is en je schakelt je pc uit dan geeft het vaak problemen in je bios.

Reageer!