Over kardinalen en aartsbisschoppen

Kardinalen op het balkonKardinaal Danneels gaat met pensioen als aartsbisschop van België, en een opvolger is in zicht.

U zult mij hier geen waarde-oordeel horen spreken over de oude of de nieuwe aartsbisschop – daarvoor zijn er genoeg andere media – maar ik wil eventjes de puntjes op de i zetten over een veel voorkomende verwarring.

Velen zeggen en schrijven dat we een nieuwe “kardinaal” krijgen. En dat Danneels nu geen kardinaal meer is.

Fout. We krijgen een nieuwe aartsbisschop. En die nieuwe aartsbisschop zal waarschijnlijk op korte termijn kardinaal worden. Maar beide titels staan eigenlijk los van elkaar.

Aartsbisschop (met een t!) is een functie, kardinaal is een soort titel. De kardinalen zijn het vriendenclubje van de paus, die ook een nieuwe paus mogen kiezen. Kardinalen zijn de rooie rakkers in het Vaticaan, die ook voor de naam van het gelijknamige, rode vogeltje gezorgd hebben. De aartsbisschop daarentegen is de baas van een aartsbisdom, net zoals een bisschop de baas van een bisdom is, een deken de baas van een dekanaat en een pastoor de baas van een parochie. Maar binnen één aartsbisdom kunnen er gerust meerdere kardinalen zijn. Zoals Kardinaal Joos uit Landskouter, die in 2003 tot kardinaal werd “gecreëerd”, maar een jaar later helaas het loodje legde.

Dus Kardinaal Danneels blijft kardinaal, en als bv. André Mutien Léonard de nieuwe aartsbisschop wordt, zullen we niet automatisch ‘Kardinaal Léonard’ mogen zeggen.

Terwijl we dan toch bezig zijn: de nieuwe aartsbisschop is geen baas van België, maar van het “aartsbisdom Mechelen”, wat neerkomt op grondgebied België. Net zoals de bisschop van West-Vlaanderen de “bisschop van Brugge” is, de bisschop van Oost-Vlaanderen die “van Gent”, enzovoort enzoverder. Maar de kerkelijke grenzen lopen niet per se samen met de aardrijkskundige. En dus zijn er aparte benamingen.

Zo. Blij dat we dat uitgeklaard hebben.

5 thoughts on “Over kardinalen en aartsbisschoppen”

  1. Nu we toch de puntjes op de ‘i’ zetten: ‘t is dekenaat ipv dekenij… (officiële interdiocesane afspraak)

  2. Nu we toch de puntjes op de ‘i’ zetten: ‘t is dekenaat ipv dekenij… (officiële interdiocesane afspraak)

    Is de dekenij niet het huis van de deken, zoals een pastoor in de pastorie woont ?

Reageer!