Actie en reactie

Sinds de recentste vernieuwing van De Standaard Online is het voor lezers mogelijk om op artikels te reageren op de site. Wat nogal vaak een misselijkmakende stroom aan verzuurde opmerkingen en complottheorieën oplevert.

En ja, ik hoor het u al zeggen: ge moet dat niet lezen als ge dat niet wilt. Klopt. Maar soms valt mijn oog daar eens op, en dan is het weer om zeep, is heel mijn vertrouwen in de mensheid naar de vaantjes, en ben ik vijf weken depressief. Boehoehoe.

Ik ben niet de enige die zich aan het fenomeen ergert. En vandaag staat er een opinie-artikel over het fenomeen in de krant.

Maar weet je wat dan nog het grappigste van al is? Dat je online kan reageren op dat artikel over online reageren. En ja hoor, daar zijn de bijzonder grappige reacties weer! Een greep uit de zuurtjes!

“Een onderzoeker van de VUB, die in de strijd der ideeën consequent inzetten op ‘adoptie… bij homo’s!’ of ‘euthanasie… bij kinderen!’, neemt begrijpelijkerwijs aanstoot aan de opruiende taal op de fora.”

“Het probleem is dat de mening van de twee hierboven neerkomt op het goedpraten van een zeer stevige vorm van censuur, en een weinig begrip is naar de waarden van de vrije meningsuiting. De kans is lang niet onbestaande dat De Standaard hun forum-beleid hierdoor zal aanpassen.”

“De intellectuele elite verliest haar ijzeren greep op de opinievorming in Vlaanderen, en dat maakt hen angstig. Dat is de enige manier waarop bovenstaande onzin te kaderen valt.”

“Dit artikel is duidelijk geschreven vanuit de visie ‘Wij zullen het de sullen eens uitleggen’. Waarvan akte.”

“Hoe ging dat ook alweer, censuur?”

“En kom niet af met die schaamlap censuur, ga eens een jaar wonen of op missie in een land met waar censuur in de betekenis van het woord heerst en kom dan terug hier klagen over ‘de gratuite schending van uw rechten’…”

“Het probleem van irrelevante posts is gemakkelijk opgelost als je er even een IT’er op zet. Iedere geregistreerde gebruiker krijgt bij zijn inschrijving een aantal punten waarmee hij reacties van anderen kan beoordelen (intelligent, grappig, beledigend, irrelevant) en krijgt iedere dag een aantal punten bij.”

En dan de beste van al:

“Belachelijk! Stomme bijdrage! Awoert De Standaard!”

En nu wachten op de eerste zuurpruim die daar de ironie niet van inziet 🙂

One thought on “Actie en reactie”

Reageer!