Apokalyps

Die nacht om drie uur.

Geflikker. Ken je dat beeld, zo bij een belangrijke gebeurtenis, bijvoorbeeld de eedaflegging van een nieuwe regering? Een belangrijke gelegenheid waarbij 100 fotografen samen staan te drummen voor de mooiste foto. En dan komt dat éne historische moment dat iedereen wil: de handdruk van de nieuwe premier met de koning. Iederéén wil die foto. Dus op dat moment gaan die 100 flitsen gelijktijdig en veelvuldig af, en de hele ruimte is vervuld van flitsen.

Dat beeld, maar dan twintig minuten aan een stuk, in de hele lucht. De hemel als een kapotte TL-lamp die flikkert. Daarbij het gerommel van 250 legertanks die over mijn dak aan het walsen zijn, en het water van een stuwmeer dat net zijn sluizen wagewijd opengezet heeft, waarbij alles gelijktijdig naar beneden valt en de hele straat en alle riolen compleet verdrinkt.

De wereld was aan het vergaan, dat was zeker. En toen keerde langzaam maar zeker de rust terug.

Een zwoele hittegolfdag middenin een kwakkelende lente, en ‘s nachts een warmte-onweer om U tegen te zeggen. Wie nog durft beweren dat ons klimaat niet naar de kloten is, is een negationist.

4 thoughts on “Apokalyps”

  1. Kwakkelende lente? Er is niets kwakkelend aan deze lente, dit is pure stemmingmakerij, en dat in volle verkiezingstijd, een verborgen agenda dus… En dat warmteonweer was het perfect normale gevolg van enkele dagen heel mooi lenteweer; vergeet niet dat we qua zonnestand gelijk zitten met ongeveer half juli, dus waarom zou er niet eens warm weer kunnen zijn. Misschien allemaal een beetje apocalyptisch, maar aan het klimaat zal het toch niet liggen. Nu, om toch nog wat koren op de politieke molen te gooien : als Turkije lid wordt van de EU zal de gemiddelde temperatuur in de EU zeker stijgen. Denk daar maar eens over na !

  2. Negationisme? Bwa :-). Ik zou me willen aansluiten bij wat de vorige schrijver postte hoor (al klopt die vergelijking met juli niet helemaal, de warmte in juli en de normaal iets koelere periode nu heeft niets met de zonnestand te maken; dat het in beide gevallen om warme perioden gaat heeft daar natuurlijk wel mee te maken). Het is niet abnormaal dat het nu heet is en dat er dan onweer is. Ook mensen die beweren dat het nu plots herfstweer is, hebben dik ongelijk volgens mij. Ik erger me daar zelfs soms wat aan. Als het regent en waait, dan is het plots herfst? Wat maakt dat zo typisch voor de herfst? Waait het dan écht meer? Herfst is voor mij een periode van afkoeling, omslag naar vrieskou en vallen van blaadjes. Maar regen is voor elk seizoen, en warmte is voor de hele late lente, zomer en vroege herfst, toch?

  3. O ja, mijn vorige reactie betekent niet dat die klimaatsopwarming niet bestaat hé. Het argument is alleen een beetje zwak :-). Het is wel negationisme, maar om andere redenen.

  4. Onweer. Fijn toch. Dan hebben de mensen tenminste iets anders om over te babbelen dan altijd over het weer…

Reageer!