Nieuwe Nikons

Nikon D400??Van’t weekend is het Pasen. De verrijzenis van de Heer, eitjes rapen, chocolade fretten, en dat soort dingen. Pasen is nu niet direct een traditioneel cadeautjesmoment, maar toch: mocht u van plan zijn om uw geliefde of uzelf dit weekend een nieuwe camera cadeau te doen, wacht daar dan nog eventjes mee. Er zitten namelijk nieuwe Nikons aan te komen. Meervoud.

En waar haal ik die informatie? Nergens. Niks officieels. Niks bevestigd. Wilde internet-geruchten zijn het! Maar wel met een hoge waarschijnlijkheidsfactor: verwacht u dinsdag of zo maar aan een aankondiging. Maar schiet me niet dood als het een week later is. Of een maand. Of niet 🙂 Hoedanook, ik vat de verwachtingen voor u eventjes samen.

 • D5000 / D45 / D65: een nieuwe instap-SLR, met draaibaar schermpje. Nieuwe producten worden door de fabrikant angstvallig geheim gehouden, maar ze moeten vroeg of laat eens op straat komen. Om te testen. Of om een reclamefilmpje te maken, dat klaar is tegen de aankondigingsdag. Er is recent een cameraploeg gesignaleerd die opnames was aan het maken van een man die met een Nikon-camera met draaibaar schermpje aan het fotograferen was. U weet wel, zo’n schermpje dat met één draaibaar bevestigingspunt aan de body vasthangt, en dus alle kanten op kan bewegen. Er bestaat op dit moment geen zo’n reflexcamera.Bij een reflexcamera kijk je normaal gezien door het kijkgaatje, de zoeker, om je beeld te bepalen. Maar sinds de D300 en de D90 bij Nikon, en verschillende modellen bij andere merken, is het ook mogelijk hiervoor de display te gebruiken. Dit is iets waar vooral de gewone klik-en-schiet-fotograaf op zit te wachten, en vandaar dat het niet meer dan logisch is dat Nikon deze mogelijkheid naar zijn instapmodellen brengt. Het draaibaar schermpje is nog een stap verder, die het fotograferen vanuit alle mogelijke hoeken makkelijker moet maken. De geheimzinnige camera is dus naar alle waarschijnlijkheid het nieuwe instapmodel bij de reflexcamera’s, die de reflexfotografie nóg dichter bij de huis-, tuin- en keukenamateur moet brengen.Het vermoeden dat er een nieuw instapmodel aankomt, wordt versterkt door het feit dat de D40 – het vroegere instapmodel – sinds een paar weken uit productie genomen is. Ofwel positioneert Nikon voortaan de D60 als instapmodel, ofwel komt er dus een vervanger.

  De naam?
  D45 zou niet onlogisch zijn. D65 zou eventueel ook kunnen. D50 niet, is al gebruikt. En sommigen spreken van de D5000, waarbij de duizendtallen een nieuwe reeks zouden aansnijden. Afwachten.

  De mogelijkheden?
  Het draaibaar schermpje met LivePreview zal de grootste nieuwigheid zijn, maar daarnaast mag je natuurlijk ook meer megapixels, een betere batterij, en nog van dat moois verwachten. Misschien zal je er ook filmpjes mee kunnen maken.

  Prijs?
  Een paar honderd euroots.

 • D400: De semiprofessionele D300 is ondertussen bijna 2 jaar oud, en moet qua functionaliteit op veel vlakken onderdoen voor de lager gepositioneerde D90. Die laatste kan bijvoorbeeld video’s maken, en is specificatie-vlak grotendeels identiek met de D300. Een opvolger kan hier dus ook niet lang meer op zich laten wachten. Misschien is de camera met het draaibaar schermpje (zie hierboven) wel geen instapmodel, maar de D400! Een mogelijkheid die niet uitgesloten mag worden, maar weinig waarschijnlijk is.Wat moet de D400 brengen? Megapixels, veel megapixels. 16 of zo (veel te veel dus). En video. Video zal er zeker en vast op zitten. HD video waarschijnlijk zelfs, als ze de concurrentie met de Canon 5D Mark II willen aangaan. En voor de rest: nog betere hoge ISO-waarden. Voor de rest waarschijnlijk weinig nieuwigheden: gewoon continu verbeteren wat al zeer goed is. Als de D400 dinsdag voorgesteld wordt, zal bibi weer hevig beginnen kwijlen, u bent alvast gewaarschuwd.Prijs? 1500 tot 2000 euroots. En koopjes voor de D300! Een fonkelnieuwe D300 voor 1000 euro of minder! Yay!

 • SB700: een nieuwe flitser. Jarenlang had Nikon eigenlijk 2 externe flitsers in het gamma: de professionele SB-800 en de minder krachtige SB-600. De SB-800 is ondertussen ten grave gedragen en vervangen door de veel krachtiger SB-900, dus een upgrade van de SB-600 naar een krachtiger SB-700 is absoluut niet onlogisch. Volgens sommigen is ook de SB-600 ‘out of production’, en zit de nieuwe flitser er dus eerstdaags aan te komen.Prijs? Een paar honderd euroots.

 • Een nieuwe lens? Nikon heeft nogal de traditie om de introductie van een nieuwe camera te combineren met een nieuwe kitlens voor die camera. Ik heb geen weet van concrete geruchten rond een nieuwe lens, dus veel meer informatie kan ik hierover niet geven. Als er een nieuwe lens is, zal het eentje in de VR-reeks zijn: mét beeldstabilisator.

Voila. Da’s alles wat ik weet. En eigenlijk weet ik niks 🙂

Dus ik wacht met evenveel spanning als uzelf af wat dinsdag zal brengen… 🙂

2 thoughts on “Nieuwe Nikons”

 1. De titel deed me al schrik krijgen dat mijn pas aangekochte D90 obsolete zou worden.. maar nog geen opvolger hiervoor dus 🙂

Reageer!