Dat doet de deur toe

M4-rijtuigAls dagelijkse treinreiziger beland ik nogal zeer vaak in een M4-rijtuig. Op zich niets mis mee, want ik vind dat behoorlijk aangename en comfortabele treinen om in te vertoeven.

Maar wat me mateloos irriteert bij de M4’s is dat er tegenwoordig geen week kan voorbijgaan zonder dat ik in een rijtuig zit waar de deuren niet willen sluiten. Je staat in een station, de deur begint zijn bijzonder irritant sluit-gebieeeeeeeep, en dat gebiep blijft aanhouden, en de deur komt niet in beweging. In het beste geval sluit de deur als de treinbegeleider of een reiziger op de sluitknop duwt, in het ergste geval moet de deur manueel toegeduwd worden. Het gevolg: vertragingen in ieder station, of gebieeeeeeeep in ieder station, of het afsluiten van de deur door de treinbegeleider, al dan niet gepaard met nog steeds vertraging en gebiep in elk station, en in het ergste geval: het afsluiten van het rijtuig waarbij iedereen mag verkassen naar een reeds overvol rijtuig.

Dus als een deur naar mijn goesting net iets te lang bieeeeeep doet, dan voel ik al nattigheid. Zoals vanochtend. Toen het weer prijs was.

Hup hup hup. Naar het groot onderhoud ermee! Boeee!

9 thoughts on “Dat doet de deur toe”

  1. Ik zit bijna iedere morgen op eenzelfde soort trein… geen problemen met deuren als ik er op zit…
    maar stiptheid… da’s wat anders… ik heb iedere dag een vertraging van 5 tot 15 minuten…
    Ik geraak nog wel op tijd op mijn werk… maar ik mis iedere vrijdag systematisch het einde van de opvang waar ik kinderen moet gaan ophalen… ik zal de boze blikken misschien telkens richting NMBS sturen…

  2. Mjah, ik moet er eerlijkheidshalve wel bijvermelden dat ik vermoed dat het steeds over dezelfde wagon gaat. Ik zal zijn nummerke ne keer in de gaten houden 🙂 Maar reden te meer voor de NMBS om dat ding eens ferm op wellness-vakantie te sturen…

    En Lotte, wat de stiptheid betreft: helpen duwen eh! Of trekken!

  3. @Karel

    Wellicht is dat al honderden keren door gegeven dat die deur het niet doet …

    M4 rijden vooral als P-treinen, dus elke dag dezelfde ram.
    Dus de kans is groot dat als je elke dag op dezelfde plaats plaats neemt, je de mankementen kent.

    Bij de Beneluxrammen heb je bij het eerste vertrek vaak ook prijs.

  4. Elke dag dezelfde?

    Ik heb de indruk dat het om de andere dag is (om de 2 dagen), kan dat? Ik heb mijn vast plekje op de trein, en om de twee dagen zit er een rode vlek op mijn tafeltje 🙂

  5. Wat ik trouwens ook bizar vind, is dat die deuren de ene reis nog braaf zijn, en de volgende dag bij het vertrek het plots laten afweten.

    Ik neem heel dikwijls ‘s avonds de trein Leuven-Dendermonde die ‘s nachts in Dendermonde overnacht en ‘s ochtends weer de trein Dendermonde-Leuven is die ik neem (ook dat zie ik o.a. aan de rode vlek op mijn tafeltje).

    ‘s Avonds heb ik bij mijn weten nog nooit miserie met die deuren meegemaakt, altijd ‘s ochtens, en altijd direct van in Dendermonde of Baasrode (tweede halte).

    Ochtendhumeur??

  6. Na een weekend heb je sneller prijs omdat er te weinig druk kan zijn.
    De ram kan omgedraaid zijn, vandaar om de twee dagen.
    ‘s MOrgens komt de ram uit de bundel en heeft heel de nacht koud gestaan.

    Doorgaans heb je deurproblemen in stations die in een bocht liggen ofwel omwille van de druk.

  7. @treiner: Welja, dat is dan het gevolg. Als de deur niet automatisch dicht gaat, wordt die deur vergrendeld, en dan gaat hij in het volgende station ook niet meer open 🙂

    Ze hangen daar dan van die stickers op met een symbooltje van niet-werkende deur, maar in elk station staan er dan tien mensen twintig keer op dat knopje te duwen tegen dat ze door hebben dat de deur niet open gaat…

Reageer!