Kobes grote pamperonderzoek

PampertjesNu onze Kobe een half jaar oud is, is het tijd om wat “onderzoeksresultaten” te publiceren van wat we in de afgelopen zes maanden als nieuwe ouders geleerd hebben.

Heel wat van de zaken die je leert als jonge ouders, valt onder de noemer ‘ervaring’ en is niet neer te schrijven. Maar de zoektocht naar een aantal specifieke spulletjes, en de bijhorende prijs- en kwaliteitsvergelijking, daar valt wel iets over te zeggen. Over wegwerpluiers bijvoorbeeld. Daar valt vooral iets over te zeggen als je weet dat onze Kobe er ondertussen zo’n kleine 1200 (!) versleten heeft. Tijd dus voor:

Kobes grote pamperonderzoek

In deze test worden wegwerpluiers vergeleken in maat 3 (midi) van Pampers (Baby Dry en Active Fit), Kruidvat, Lidl (Toujours), Colruyt (HappyBaby), Aldi (Bebino) en Delhaize (Care).

Wegwerpluiers of katoenen luiers

Toen we een klein jaar geleden in blijde verwachting van onze Kobe waren, en aan het nadenken waren over zijn uitzet, was een van de vragen: wegwerpluiers of herbruikbare luiers? Herbruikbare luiers zijn aan een sterke opmars bezig, en in onze vriendenkring vrij populair.

Stel u bij herbruikbare luiers niets voor als de stoffen doeken met een sluitspeld die wij of onze ouders misschien nog gedragen hebben. Neen, herbruikbare luiers zijn modern en gemakkelijk: ze zien er uit als een pamper, met vilchro-sluiting, ze bestaan uit een stevige, goed absorberende stof, en je kan ze – uiteraard – wassen.

Zie o.a. de website van Doekjes & Broekjes voor meer info.

Nu het milieu meer dan ooit een hot topic is, doen deze afvalbergverkleinende luiers het erg goed. En ook Eveline en ik proberen onze ecologische voetafdruk en die van onze Kobe zo klein mogelijk te houden. Uiteindelijk hebben we om allerlei redenen besloten toch voor wegwerpluiers te gaan, maar als je dan de cijfers uit dit artikel ziet, dan slik je toch wel even. Bij kind 2 misschien toch nog even die beslissing heroverwegen…

Er bestaat ook een tussenoplossing: wegwerpluiers die bestaan uit gerecycleerde materialen (neen, geen gerecycleerde pampers :-)), en die ongebleekt zijn.

Nummertjes

Blote bast Wegwerpluiers bestaan er in allerlei merken. Er zijn de bekende Pampers, er zijn grote concurrenten zoals Huggies, maar er zijn ook oneindig veel huismerken van supermarkten en andere ketens die hun eigen luiers hebben. Elk met hun eigen prijs, elk met hun eigen kwaliteit.

Een prijs/kwaliteitsvergelijking tussen de verschillende merken volgt hieronder, maar wat alle merken in principe gemeen hebben, is de maat. Deze ‘nummertjes’ zijn een referentie over de merken heen. Nummertje 1 is het allerkleinste maatje voor pasgeboren baby’s, nummer 6 is de grootste maat voor peuters die al flink zindelijk aan het worden zijn. Soms dragen de maten ook nog namen, zoals ‘mini’ (2), ‘midi’ (3), ‘maxi’ (4) of ‘junior’ (5).

Niet alle merken hebben het volledige gamma nummertjes in huis. Uit maatje 1 en maatje 2 is een baby vrij snel gegroeid, en daarom vinden veel huismerken het niet de moeite om te investeren in deze maten – veel merken beginnen vanaf nummer 3. Bij de merken die in deze test vergeleken worden, biedt Delhaize als enige huismerk een nummertje 1 aan. Voor de rest waren we hiervoor aangewezen op Pampers (Newborn voor maatje 1 en 2 en Baby Dry voor maatje 2).

Dat de maat geen absolute referentie is, toont onderstaande foto. Links een Colruyt-pamper (HappyBaby) in maatje 3, rechts een Pampers ActiveFit in maatje 3. De HappyBaby-luiers zijn tegenwoordig serieus aan de krappe kant voor Kobe.

Nummertjes 3

Kwaliteit

Kobe en ik, wij zijn geen professioneel onderzoekslabo. Het is dus moeilijk om objectief uitspraken te doen over de kwaliteit van luiers.

PampertjesTot nu toe hebben we met geen enkele luier al een ongelukje gehad met een lek. Daar moeten we wel bij vertellen dat we er op letten om Kobe ‘s nachts een echte Pamper aan te doen, zodat hij goed slaapt. Dat zegt niet dat we al accidentjes zouden gehad hebben mochten we hem ‘s nachts andere merken aan de billetjes doen, maar het zegt iets over de onvolledigheid van de test.

Een tweede zaak die we erbij moeten zeggen, is dat we een makkelijke baby hebben. Onze Kobe heeft zo goed als nooit irritatie of rode billetjes. We hoeven dus nooit zalfjes aan te doen, en hij verdraagt alle soorten luiers. Bij sommige baby’s is dat wel even anders.

Toch kunnen we enkele duidelijke uitspraken doen over kwaliteit. Een aantal kwalitatieve criteria stellen zich: hoe voelt de luier aan, hoe makkelijk neemt hij de vorm van baby’s billetjes aan, hoe goed absorbeert de luier, hoe makkelijk kan je de plakstrips vastmaken, hoe makkelijk kan je ze weer losmaken en daarna weer toe, hoe goed blijven ze hangen, …

Met die ervaringen in het achterhoofd moeten we zeggen dat het cliché dat echte Pampers de beste ‘pampers’ zijn, klopt. De echte, dure Pampers voelen aangenaam aan, sluiten goed aan, sluiten en hersluiten goed en absorberen een nacht lang urine zonder dat Kobe er last van heeft.

Pampers bestaan in drie soorten: de Baby Dry-reeks (vanaf nummer 2), de luxueuzere pampers die het groeiproces van de baby volgen: New Born (1-2-3) – Active Fit (3-4-5) – Easy Up (4-5-6), en de goedkopere Baby Basics. Met die laatste soort hebben we geen ervaring, wel met Baby Dry, New Born en Active Fit.

Hoe zit het dan met de huismerken? Kunnen die enigszins tippen aan de kwaliteit van de Pampers? De ene komt al dichter dan de andere, maar wat ons betreft steekt Pampers met kop en schouders uit boven de rest, behalve één: de luiers van de Lidl (Toujours, vroeger Cien). De Toujours-luiers komen heel dicht in de buurt van de kwaliteit van de Pampers, hebben de mooiste bedrukking, én een plasindicator: een streepje dat verkleurt als er plas in de broek is, voor sommigen misschien bekend van de pampertjes uit het moederhuis. Van alle huismerken dragen deze luiers onze voorkeur weg, én ze zijn ongeveer de goedkoopste!

De rest van de merken is minder ons ding. De Kruidvat-luiers zijn zeer goed, maar ze kunnen niet tippen aan de Lidl-luiers. En van de luiers van de Aldi (Bebino, vroeger Broekies) en die van de Colruyt (HappyBaby) zijn we ronduit ontevreden. Vooral die laatste dan: de luiertjes van de Colruyt zijn een pak kleiner dan hun collega’s, en de plakstrips scheuren voortdurend af, of plakken niet goed. De luiers van de Aldi dan weer voelen naar ons gedacht veel te kunstmatig aan.

Prijs

Kwaliteit allemaal goed en wel, maar tegen welke prijs? De prijzen van de luiers in de test variëren van 13 cent per luier tot 39 cent per stuk, of het drievoudige. Een beetje uitkijken kan dus geen kwaad.

De prijs hangt af van de winkel, van het merk en van de hoeveelheid per pak. Ter illustratie bekijken we de prijs van Pampers Baby Dry maatje 3 bij Delhaize en bij Colruyt. Bij Delhaize betaal je 11,59 euro voor een pak van 38 pampers, omgerekend 31 cent per pamper. Koop je in diezelfde Delhaize een pak van 108 pampers, dan betaal je daar 24,99 euro voor, ofwel 23 cent per pamper, alvast een heel verschil. Colruyt verkoopt dezelfde pampers per 104 en rekent daar 19,28 euro voor, ofwel 18 cent per stuk (rode prijs dd. 28/03).

Voor Active Fit Pampers zijn de verschillen nog extremer: van 39 cent per pamper bij Delhaize (pak van 32) tot 24 cent per pamper bij Colruyt (pak van 80).

Bij de huismerken draait alles rond de 14 à 16 cent per luier.

Op zich zeggen die getallen misschien niet veel, maar het is nuttig om op jaarbasis te kijken, en zo de verschillen wat uit te vergroten. Onze Kobe draait er per dag gemiddeld zo’n 6 luiers per dag door, ofwel 45 per week. Op jaarbasis is dat maar liefst 2350 luiers!! Een mens zou zich voor minder vragen stellen bij de ecologische voetafdruk van zijn kleine man.

De geteste luiers variëren van 13 cent per stuk tot 39 cent per stuk. Op jaarbasis is dat een variatie van 310 euro per jaar tot 925 euro, ofwel een verschil van meer dan 600 euro (!) op een jaar.

Onderstaande tabel is gesorteerd van hoge prijs naar lage prijs. Voor Pampers werd de laagste prijs (Colruyt) gebruikt.

Merk Distributie Kwaliteit Prijs / stuk Prijs / jaar
Pampers ActiveFit Colruyt +++ € 0,24 € 566,34
Care Delhaize ++ € 0,18 € 430,13
Pampers Baby Dry Colruyt ++ € 0,18 € 425,65
Kruidvat Kruidvat + € 0,16 € 375,53
Bebino (Broekies) Aldi € 0,14 € 326,13
Toujours (Cien) Lidl +++ € 0,14 € 322,71
HappyBaby Colruyt € 0,13 € 311,88

Prijzen per 28 maart 2008

Rekening houdende met de kwaliteit, kunnen we zonder enige twijfel zeggen dat de luiers van Lidl (Toujours) de ‘Keuze van de redactie’ zijn: goede kwaliteit tegen de laagste prijs – het is voorwaar bijna een slogan.

Verzorgingsdoekjes

VerzorgingsdoekjesWie luiers gebruikt, heeft ook verzorgingsdoekjes nodig. Verzorgingsdoekjes zijn vochtige doekjes om de poep van baby-lief af te kuisen na een ontlastingsluier. Verzorgingsdoekjes zitten in grote hoeveelheden in een plastic pakje, met Kleenex-systeem: als je een doekje neemt, zit het volgende al klaar.

Een uitgebreide test van verzorgingsdoekjes valt buiten de scope van dit artikel. Toch kunnen we er kort iets over zeggen.

We hebben zelf ervaring met de doekjes van Pampers, van Nivea, van HappyBaby (Colruyt) en van Bebino/Broekies (Aldi). De prijs varieert van 1 cent per doekje tot 4 cent per doekje.

Om kort te zijn: we zweren bij de doekjes van de Aldi (Bebino, vroeger Broekies). Niet duur, een makkelijk pakje, net vochtig genoeg, en ze komen mooi één per één uit het pakje. Meer moet dat niet zijn.

Op de tweede plaats de doekjes van Nivea. Ook daar werken we heel graag mee, maar die zijn gewoon net wat duurder. Maar als er een interessante promotie is, halen we die ook wel eens in huis.

De doekjes van Pampers zijn ook goed, maar naar ons gevoel net iets te vochtig, en een stuk duurder. En van HappyBaby, het huismerk van Colruyt, zijn we – net als bij de luiers – absoluut niet tevreden: te droog, en ze komen telkens met drie-vier tegelijk het het pakje.

Hou er ook hier weer rekening mee dat we een makkelijke baby hebben met niet-gevoelige billetjes. Voor een baby’tje dat vaak uitslag heeft, kan de keuze van verzorgingsdoekjes een belangrijke factor zijn!

Weetjes

 • to pamper is een Engels werkwoord, en betekent knuffelen, vertroetelen
 • Wat iedereen vermoedelijk wel weet, maar toch: Pampers is een merknaam, geen eigennaam. Net zoals we soms ne bic tegen een stylo zeggen of een kodak tegen een fototoestel, zeggen we meestal pampers tegen luiers, ook al zijn ze niet van het merk Pampers.
 • Pampers zijn ontstaan in 1961, toen een werknemer van Procter & Gamble een betere manier zocht om zijn kleinkinderen te verschonen.
 • Oorspronkelijk werkten Pampers ook met sluitspelden, net zoals de normale luierdoeken. Pas in 1970 zijn de plakstrips toegevoegd aan de wegwerpluiers.
 • Pampers heeft een deal met heel wat ziekenhuizen. Ben je bevallen in een Vlaams ziekenhuis, dan is de kans groot dat het eerste “kledingstuk” dat je kleintje droeg, een Pamper was. Over het algemeen worden New Born nummer 1 Pampers gebruikt. Op die ziekenhuispampertjes bevindt zich een kleurstrip op de buitenkant, die aangeeft wanneer er geplast is in de pamper. Tijdens de eerste dagen is dat handig, omdat een pasgeboren kindje soms maar één keer op een dag plast. Kom je thuis, en trek je je pak New Born Pampers open, dan merk je tot je ontgoocheling dat de kleurstrip ontbreekt. Navraag leert dat die Pampers met kleurstrip exclusief voor de ziekenhuizen voorbehouden zijn, en niet in de handel verkrijgbaar zijn. In het begin vonden we dat stom (“Allee! Zo handig!”), op den duur heb je door dat dat alleen tijdens de eerste dagen echt zin heeft, aangezien je kindje echt wel regelmatig begint te plassen.
 • De Toujours-luiers van Lidl zijn de enige waar we weet van hebben, die zo’n kleurstrip op de luiers aanbieden in de handel. Dus mis je de strip, dan is dit een extra troef voor de Lidl-luiers. Deze zijn wel pas vanaf nummer 3 verkrijgbaar, dus ja…
 • Luiers moeten er tegenwoordig zeer vrolijk uit zien. Elke luier is bedrukt met figuurtjes en tekeningetjes, de ene al wat vrolijker en bonter dan de andere. Professionele fotografen vinden dit zeer jammer, omdat ze een foto van een baby’tje met enkel een maagdelijk witte pamper aan toch een stuk mooier vinden dan een baby met een kleurboek aan zijn poep.
 • Franse baby’s hebben andere voorkeuren dan Belgische. De Belgische Active Fit Pampers zijn hetzelfde als de Franse, op de bedrukking na: in ons land krijgen we een vrolijk olifantje te zien op de pampertjes, in Frankrijk (waar we eens een lading pampers gehaald hebben) sieren Sesamstraat-figuurtjes de pampers. Zo heeft onze Kobe op dit moment Ernie en koekiemonster op zijn poep staan.
 • Op de verpakkingen van luiers staan meestal foto’s van baby’s. Het grappige is dat op die foto’s meestal geen luier zichtbaar is, en als er wel een zichtbaar is, dan is dat geen luier van het merk zelf. Bij de Lidl-luiers bijvoorbeeld staat een kind met een volledig witte luier op de zak. Bij Pampers hebben ze wel de moeite gedaan om een kind met de juiste luier op de doos te zetten, maar da’s een kwestie van Photoshop, want de foto op de Belgische en de Franse dozen is exact hetzelfde, op het motief van de luier na.
 • Wist je dat wegwerpluiers zeer goede vochtvreters zijn? Een goede vriend van me had ooit problemen met een raam dat niet goed sloot, en waarlangs water naar binnen kwam. Als tijdelijke oplossing heeft hij een pamper in de opening gepropt, waarna het gat netjes gedicht was, en de pamper braafjes alle binnenkomende vocht opnam.

Tenslotte

Het besluit van dit artikel heet ‘Tenslotte’ omdat ‘Besluit’ te gewichtig klinkt. Dit is immers een heel subjectieve test, een beschrijving van onze eigen ervaringen met een beperkt aantal luiers en één baby. Neem de test dus niet als wetenschappelijk.

Onthou als jonge ouders enkel dat er veel soorten en merken zijn, maar ook veel kwaliteitsverschillen en prijzen. Een goede keuze kan een serieus verschil maken in de portemonnee. Onthou ook dat er alternatieven zijn voor de gigantische afvalberg die uw wegwerpluierende baby produceert. En onthou dat je moet doen waar jullie en je baby’tje zich goed bij voelen.

Onze persoonlijke keuze? Pampers ActiveFit voor ‘s nachts en af en toe overdag, Lidl Toujours voor de andere momenten, en voor de portemonnee. Dat in combinatie met de verzorgingsdoekjes van Aldi Bebino.

En onze Kobe? Die is razendsnel op weg naar nummertje 4!

49 thoughts on “Kobes grote pamperonderzoek”

 1. Allow! Wat een boterham!
  Moedig ook om er een vergelijkend onderzoek aan te wijden.
  Als ik het “gat voor mijn rekening” bekijk, ben ik precies héél content dat Fien al droog is met twee jaar. Nu Klaas nog. 😀

  En die katoenen luiers, ik ben absoluut voorstander, maar ik sta nu al achter met mijn was. 😀

  1. Wij hebben voor ons dochtertje eerst wegwerpluiers gebruikt. Mijn echtgenoot was geen voorstander van wasbare. Yara haar poepje stond elke dag rood of ze nu 50 keer of niet ververst was, een rode en dus pijnlijke poep gegarandeerd. We zijn overgestapt naar wasbare, en het kind werd een droom. geen gehuil meer om te verversen, geen pijnlijke poep meer en vooral op 19 maand zindelijk. Ik kreeg een heel andere dochter. De was nam ik er met zeer veel plezier bij.
   Bij ons eventuele tweede wordt er zelfs niet meer nagedacht over wegwerpluiers.

 2. Awel sie, ik ga morgen direct eens bij de Lidl langs om die toujourkes te gaan halen en uitgebreid te testen.
  Heel leuke onderzoekje waar ik mijzelf nooit aan heb durven wagen.

  P.S.: Via je werk kan je ook luiers aan goedkopere prijzen kopen (vroeger pampers , nu huggies)

 3. Je kan nog altijd op katoen overschakelen.
  Hij begint nu net aan een maat L.

  Bedankt ook voor de tip van de doekjes ! Jammer dat er geen aldi’s in het centrum zijn, kom daar voor die reden niet zo vaak.

 4. Wist je dat wegwerpluiers zeer goede vochtvreters zijn? Een goede vriend van me had ooit problemen met een raam dat niet goed sloot..

  Ja maat, da was inderdaad de max. Ik kan het u verzekeren, een pamper gebruiken om een venster mee te dichten, da ga goe zulle. Vree wijze dinges. Daar kan verzeker een hele emmer water in. ‘t Vormt dan wel kristallen op de duur. Zekers proberen!

 5. De pampers van den Aldi vinden wij ook niet goed. De doekjes van den Aldi vinden we eigenlijk stinken, maar de doekjes van de Lidl, daar zijn we zot van!
  De pampers hebben we echter nog niet geprobeerd, morgen wordt het eerste pak in huis gehaald!

  Bedankt voor het super-onderzoek!

 6. Bedankt voor de Lidl-tip!
  We zijn zelf nooit toegekomen aan een dergelijk uitgebreid onderzoek.
  Eén lichtpuntje: naarmate de kleintjes groter worden gaan ze ook duidelijk minder pampers/dag verbruiken! Scheelt alweer in de portemonee!

 7. Leuk te zien dat ervaringen soms heel gelijk lopen. Ook wij hebben allerlei pampertjes geprobeerd. De ervaring was leerrijk, soms ook met scha en schande.
  Over de Huggies zijn we niet te spreken. We begrijpen gewoon niet dat sommigen dit merk de hemel inprijzen: niet alleen sluiten ze niet goed aan, maar daarenboven absorberen ze matig tot zelfs slecht. Kak en pis hadden de vrije loopWat ons betreft, nooit meer Huggies.
  Net zoals de meesten zijn we met pampers begonnen, tot grote tevredenheid. Nadien kwamen andere merken. Kruidvat, C1000 (Nederlandse supermarkt) en Lidl (Cien en later Toujours). Uiteindelijk zijn we heel tevreden van de Lidl-luiers. Kwalitatief heel dicht aanleunend bij Pampers, maar dan wel flink goedkoper.
  Over “goedkoop” gesproken: een tip voor iedereen die dicht bij de Nederlandse grens woont. Voor wie bij het merk Pampers zweert, kan best de prijszetting in de Nederlandse supermarkten volgen. In de C1000 zijn er heel regelmatig acties waarbij je flinke kortingen krijgt. Resultaat is dat wij heel wat bespaard hebben. Zelfs met de hoge brandstofprijzen loonde het echt de moeite de “oversteek” te maken.

 8. Merciiiiiiiiiiiiii

  Ik open een minicrèche en zocht hoeveel de pampers mij zouden kosten (particuliere kosten). Een heel interessante site dus die ik met veel plezier doorgenomen heb!

  Doe zo voort 😉

  Groetjes

 9. hey
  ik vind het goed dat jullie op het idee zijn gekomen om zo’n test te doen zo zie je echt wel dat de prijzen heel erg kunnen verschillen. Dat is erg praktisch om te weten want uiteindelijk pampers kosten automatisch al veel geld en als je dan ziet dat je daar eigenlijk toch ook zo’n 600 euro op een jaar mee kunt bespare,n dan is dat erg handig.
  ik heb zo ook en testje gedaan ik had pakken luiers gekregen van pampers baby dry bij de gbeoorte en ik heb er ook van de lidl en het kruidvat een pake gehaald en uiteindelijk vind ik die van de lidl nog het handigst niet alleen om de lijn al is dat handig maar ook die van pampers vind ik ongemakkelijk om bij mijn dochtertje aan te doen de kwaliteit van de lidl vind ik stukken beter

 10. Hallo,

  Ik moet zeggen dat ik een dochtertje heb met een heel gevoelig velletje dat heel snel last heeft van huiduitslag. Op de koop toe heeft ze ook heel veel last gehad met haar ontlasting. Ze krijgt nu speciale melk waardoor haar ontlasting platter is. Ik heb ook verschillende luiers geprobeerd maar bij mij steken de Pampers Baby dry (ook New Baby) er met kop en nek boven uit. Mijn dochtertje heeft sindsdien nooit nog last gehad van roodheid aan haar billetjes.
  Natte doekjes gebruik ik bijna nooit. De vroedvrouw die hier aan huis kwam raadde me aan om gewoon van die tissues te gebruiken met een beetje toiletmelk. Dat is heel zacht voor het velletje en drukt ook de prijs want je komt lang toe met een fles toiletmelk…

  Groetjes

 11. Haai!

  Je onderzoek heeft grappigerwijze dezelfde conclusie als het onderzoek van de Duitse Testaankoop! Ook onze Arjen is heel goed met de Toujours-luiers. Alleen jammer dat ik de eerste 2,5 maanden heb moeten overbruggen met Pampers en daarna Kruidvatluiers. (Arjen was nl. een lichtgewicht van 2,430 kg bij de geboorte). Ik ben in tegenstelling tot de meesten hier niet zo tevreden over Pampers. Nooit zoveel lekken (ware scheefpoeperij!) gehad als met de Pampers! Kruidvat vond ik wel ok maar de Liddlluiers hebben veel handiger kleefstrips en lijken me ook echt comfortabel. Ook wij hebben katoenen luiers overwogen maar doordat in het reglement van onze kribbe duidelijk stond dat we wegwerpluiers moesten voorzien, hebben we uiteindelijk ook de niet zo ecologisch verantwoorde keuze gemaakt. We vinden het wel een beetje jammer, maar dergelijke investering voor minder dan parttime gebruik, leek ons ook wel kostelijk.
  Greetz

 12. Ik zweer ook al een tijdje bij Lidl pampers, maar vond het onderzoek toch interessant omdat ik nu weet dat ik niet moet gaan veranderen 😉 Jammer dat de strip (die toont of de luier nat is) ondertussen verdwenen is.
  Het enige dat ik nog kan toevoegen is dat de vochtige doekjes van de Delhaize ook zeer goed zijn (en ruiken lekker). Ik denk 1,19 euro (zelfde prijs als van de Lidl) maar ook met zo’n afsluitklep.

 13. Je hebt er je tijd ingestoken seg! Wel leuk voor ons natuurlijk 🙂

  Wij gebruiken Pampers. Wel bijna altijd met bonnen (ofwel Colruyt-bonnen (soms grote kortingen) of bonnen die we van Pampers toegestuurd krijgen). Zal misschien nog steeds duurder uitkomen dan de Lidl luiers maar het praktische aspect speelt ook mee: er is niet echt een Lidl in de buurt, bovendien vind ik het praktisch niet zo haalbaar om enkel voor luiers naar de Lidl te gaan.

  Wat ik ook nog wou zeggen: de recentst aangekochte Pampers voor ons oudste (Active Fit nr 4 ) hebben ook Sesamstraatfiguurtjes! En niet meer de olifantjes. Ze komen nochtans uit een Belgische Colruyt… 🙂

 14. welwel 🙂 zo een boterham

  Persoonlijk ben ik niet tevreden over ‘pampers’. Veel lekken en de plakstrips vind ik niet handig.

  Wij gaan normaal altijd voor die van kruidvat, maar nu zal ik es de lidl-luiers testen se 🙂 (had ik nog niet gedurfd na slechte resultaten met huismerken van carrefour, delhaize en colruyt).

  Doekjes maakt bij mij niet zoveel uit. Ga ik meestal ook bij kruidvat halen, maar niet van het merk kruidvat. Is zo’n blauw-witte verpakking.

 15. Ik ging onlangs ook een nieuwe voorraad luiers opslaan bij de Liddl en ik moest net zoals Patsy vaststellen dat de strip er niet meer op zit. Die doekjes van het huismerk van Delhaize hebben wij hier ook in gebruik. Ook heel handig op verplaatsing die pakjes.

 16. dikker merci voor dit ‘onderzoek’. en toch ga ik voor mijn volgend kind voor katoenen luiers, yup , voor het 5e en laatste kind ga ik het erop wagen. Toch bedankt voor de uitleg over alles (wat is belangrijker dan droge babybillen) en nog wat!

 17. In China noodgedwongen ook wegwerpluiers gebruikt.

  Ik kan u melden dat op de moltex oko (in de bioshop of bioplanet te koop) geen tekeningetjes staan.

  Voila se, ook een nuttige bijdrage over wegwerpluiers.

 18. hey
  ik had eigenlijk een vraagje
  wanneer je baby begint te kruipen welke pampers kan je dan het best gebruiken want ja de pamper blijft niet zitten en dan is alles er naast
  wat gebruiken jullie?

 19. Liesbeth: een goede pamper blijft wél zitten. Onze Kobe kruipt en loopt ondertussen als de beste, maar wij zijn daarvoor niet van pampers verandert. We houden het bij de goedkope Pampers (Baby Dry of Baby Basics) of de Toujours-luiers van Lidl. Van die speciale wandelbroekjes vinden we (voorlopig?) overbodig…

 20. oke wij gebruiken ook die van toujours of pampers dus dan word dat geen probleem.
  bedankt voor het advies!
  xxx

 21. de pampers van de lidl zijn trouwens weer aangepast sinds vorige week !
  kvind het wel spijtig dat ze die streep weg hebben gedaan kvond dat gemakkelijk vooral als je op stap bent dan moet je je baby niet volledig gaan uitkleden om te zien of de pamper vuil is of niet want dan kijk je gewoon naar de streep en je ziet het

 22. Hé Liesbeth! Zoals Karel al zei… don’t worry! Arjen (nu 8,5 maanden) is al altijd een heel beweeglijk jongetje geweest en kruipt nu sinds een maand het hele huis rond. Wij hadden met de Toujoursluiers nog nooit iets voor daardoor.

  Ik moet wel opmerken dat ik sinds kort ‘s nachts Pampers Baby dry gebruik voor Arjen… De Toujoursluiers volstonden niet meer. Arjen plast tegenwooridg liters ‘s nachts en ik had eind september – begin oktober 1 ochtend op 2 een natte body, pyjama, slaapzak… Blijkbaar kunnen Pampers Baby dry toch nog net iets meer vocht absorberen, want de ongelukjes zijn sterk afgenomen nu.

  Greetz

 23. dat heb ik ook wel gemerkt naarmate dat ze ouder word dat ze steeds meer plast en dus inderdaad de toujours pampers niet volstaan
  baby dry zijn die dan genoeg voor ‘s nachts?

 24. Ik ga hier niet beweren dat ik nooit meer op een lek stoot ‘s morgens met de Pampers Baby dry. Laat ons zeggen dat ik het met de luiers van Toujours op 50% schat en met de Pampers Baby dry op 5%… Ik moet wel zeggen dat op de verpakking van de Pampers vermeld staat dat ze tot 12 uur lang absorberen… Er waren ook verpakkingen waarop ik dat niet terugvond. Gezien Arjen ook effectief nachten van 12 uren slaapt, vond ik het wel aangewezen.

 25. ga het ook eens uit proberen want het is hier soms wel erg dat als ik haar ‘s ochtends uit haar bedje neem dat ze echt volledig nat is en wie weet hoe lang ligt ze er dan al zo

 26. 0ngelooflijke merci voor je onderzoek!
  Ik ga morgen de Lidl luiers uitproberen, mijn zoon heeft wel een heeeel gevoelig velleke.
  Wat ook een goed middeltje is voor de billetjes te verschonen, en zo recycleren we wat meer,gebruikte borstvoedingspads.
  Moedermelk is helend en ideaal voor de billetjes.
  Absoluut akkoord de baby dry’s voor ‘s nachts, het geeft je een veilig gevoel.. (of was dat een ander merk?).
  Bedankt

 27. hihi een beetsig leuk onderzoek om je eens in te verdiepenµ

  wij gebruiken al sinds de geboorte van miró pampers van het merk pampers hih
  daar martin in een vorig leven af en toe eens goedkopere pampers kocht en daar niet tevreden over was (vooral qua huidirritatie bij de kinderen) wou hij abslouut niets anders dan pampers
  en we zijn heel tevredn, de baby dry gebruiken we sinds zijn 1,5 maand(was vlug en felle kerel in gewicht)deze kan heel veel absorberen hoor
  super! de active fit gebruiken we als de voorraad in de winkel leeg is en ook tevreden
  zo, een dure maar toch belangrijk iets aan hun poepje he

 28. Hey,

  Ik gebruik al lange tijd luiers van de Lidl voor mijn kinderen en ik ben daar super tevreden over. Daarvoor gebruikte ik regelmatig luiers van het Kruidvat, die ik ook zeer goed vind, maar die zijn iets duurder. Soms koop ik ook pampers van pampers (basis – een oranje pak), maar die vind ik echt niet goed, want de ontlasting loopt er uit, het zijn natuurlijk ook de goedkoopste pampers van Pampers …11,99/pak. Op andere Pampers heb ik niets aan te merken, maar ik koop ze niet daar ik ze veel te duur vind.

 29. Hier ook een fervente Lidl-luier-gebruiker. Zowel voor dochter van 2,5jaar als voor zoon van 6 maanden.
  Ben het helemaal eens met jullie onderzoek. (behalve dat de Baby Dry onlangs veranderd is en helemaal niet mooi rond zijn lijfje sluit – heb ik vorige week gekocht toen de Lidl dicht was).
  Heb zelfs een refund gevraagd bij Pampers daar ik al 3 nachten een nat bedje had.
  Straks maar weer langs de Lidl….

 30. Hier is dat net hetzelfde met mijn dochtertje (15maand)
  doe ik haar pampers van pamperes aan gegarandeerd is het bedje nat en bijd ie van de” lidl totaal niet. Die nemen veelmeer ‘vocht ‘op en ben er supercontent van ! Ook heeft ze bij deze totaal geen last van luieruitslag bij die vban pampers wel !

 31. Sorry maar dit ”onderzoek” trekt op niets !!
  ik vind dat die doekskes van den aldi verschrikkelijk stinken en
  de pampers zijn de beste die k al gehad heb en heb al vele soorten geprobeerd !!

 32. Beste Nele,

  Dank u wel voor uw ongelofelijk genuanceerde mening.

  ja meer woorden zijn er nie voor nodig ze !!

 33. Je bent hartelijk bedankt om zo’n uitgebreid onderzoek te doen.
  Ik ben voor het eerst mama en heb geen familie aan wie ik vanalles kan vragen.

  Nogmaals dankjewel !!

 34. Hier altijd een fervent Pampers gebruiker.
  Dochter met gevoelige billetjes, verdroeg enkel de echte Pampers en echte Pamper sensitive doekjes.
  We gingen ze wel steeds in NL halen want dat scheelde een hoop geld.
  Nu sinds ze potjestraining doet vond ik die easy-up broekjes van Pampers echt niet handig, ze heeft precies een piemeltje vanvoor, zo’n dikke bobbel.
  De pamper verdwijnt tussen haar billetjes , ook niet echt aangenaam voor haar en ze heeft heeeeeeel snel een lek waardoor alles nat is.
  Dan maar de broekjes van Huggies geprobeerd, leken handig want kon je langs beide kanten openen met hersluitbare strip, waren absoluut niet handig want bleven ook niet goed zitten, en eens de pamper een keertje opengedaan te hebben kreeg ik die onmogelijk terug goed dicht en ook weer de lekken.
  Nu had mijn moeder een restje Toujours gekregen en ging ik op google kijken vanwaar ze kwamen want die zijn fantastisch !
  Blijven heel goed zitten, lekken niet en geen bobbels vanvoor in de broek !
  De huggies en pampers gaan naar men nichtje, geef mij die van Lidl maar !

 35. Hallo,

  Wat een leuk onderzoek!
  Ik heb er echt iets aan gehad.
  Nu die pampers van de liddl eens gaan proberen 🙂

  Groetjes

 36. Amai, wat een tof onderzoek! Ik heb eigenlijk nog nooit die van de Lidl geprobeerd, maar dat ga ik nu zeker eens doen. Als kersverse ouder viel me ook meteen het grote prijsverschil op tussen de verschillende soorten. Ik ben nogal fan van het merk Pampers, zeker voor ‘s nachts, en vroeg me dan ook af waar ik in godsnaam nu de goedkoopste kon vinden. Ik ben daarom zelf op onderzoek gegaan en heb een website gemaakt waar ik alle vaste prijzen op zet van alle merken en rangschik op stukprijs (want dat is toch de belangrijkste indicatie). Ik zet er ook alle promoties op, want zo kan je ook heel wat besparen. Als je goed uitkijkt kan je zo’n €500 per kind besparen. Hier is de website: http://www.degoedkoopstepampers.be. Er is ook een nieuwsbrief waar je je op kan inschrijven. Ik hoop zo vele ouders te helpen, want uiteindelijk is het toch een grote kost die pampers. Toch nog een tip: in Nederland is alles goedkoper (pampers, poeder, doekjes), dus als je daar eens bent: sla je slag zou ik zo zeggen.

 37. hoorde dat LIDL (?) luiers IDENTIEK waren als pamper, dr pamper gemaakt vr lidl. Sprookje, of ben k mis met winkelketen, of…? UIt bovenvermed
  ldde test blijkt t toch nie juist, al komen ze er wel héél goe uit…

 38. Wij gebruiken herbruikbare luiers. Supermooie billetjes (niets rood) en een altijd vrolijk meisje! Een natte luier staat gelijk aan onmiddellijk verversen, en hierdoor werken geen schadelijke urineresten e.d. in op de billetjes.
  Nu afwachten of ze werkelijk ook ‘sneller’ droog zal zijn…
  Zeker na ‘t lezen van deze test, ben ik nog eens extra zeker van onze keuze. Toch een serieus verschil in afval 😉

Reageer!