Boekentas

BoekentasWegens hongerige en weinig slapende baby en aldus sterk verminderde nachtrust van de ouders, neem ik de laatste tijd ‘s ochtends vaak een latere trein dan gewoonlijk.

Door het iets latere uur waarop ik vertrek, beland ik tussen Dendermonde en Mechelen volop tussen de schoolkinderen.

Het is een ervaring apart, dagelijks de trein nemen met een bende joelende scholieren. Scholieren die zitten te kletsen en te roddelen over hun minst favoriete leraar. Scholieren die het stiekem over een klasgenootje hebben dat ze eigenlijk niet zo tof vinden. Of scholieren die samen nog een huiswerkje zitten te overlopen.

Maar wat mij vooral opvalt bij die scholieren, is de immense omvang van hun rugzak. Ge ziet een rugzak lopen van 50x40x30 cm³, en dan ziet ge plots dat er nog een klein manneke aan bengelt. Of een trein heeft tien minuten vertraging omdat twee kleine meisjes voor het instappen eerst nog hun hijskraan moeten installeren om hun loodzware tas de trein in te zeulen.

Wat sleuren die allemaal mee? De volledige Harry Potter-reeks, om optimaal te bespreken? De 24-delige Winkler Prins encyclopedie, om steeds naslag bij de hand te hebben? De verzamelde stafkaarten van België, voor het geval ze verdwalen? Een oventje om hun boterhammen warm te houden? Hun multimediatowersupercomputer met beeldscherm en boxen, omdat ze geen laptop hebben?

En vooral: wiens schuld zijn die gevulde tassen? Eist de school de aanwezigheid van teveel leerboeken, of kunnen de leerlingen niet genoeg schiften in wat ze wel of niet meenemen naar hun teergeliefde school?

Ik kan haast al niet meer wachten tot de boekenlijsten van mijn zoon binnenkomen. Maar da’s nog niet voor direct. Voorlopig volstaat een papfles. En een tut.

3 thoughts on “Boekentas”

  1. In grad. automechanica moest ik op labodagen ook nog een alaambak meenemen. Omdat deze niet van mijn fiets zou vliegen stak ik die meteen in mijn toch al niet zo lichte boekentas. Goed gevuld. M’n rekenmachine is er wel door gesneuveld..

  2. Ik kan je verzekeren dat schoolboeken de dag van vandaag zo goed als evenveel kosten als pampers en babyvoeding ….
    Probleem zijn ook de werkboeken voor haast alle vakken (is vooral schuld van uitgeverij en niet zozeer van de school) waardoor de boekentas veel meer gevuld wordt dan met enkele blaadjes oefeningen ….

  3. Aangezien ik er zelf nog maar iets meer dan een jaar buiten ben, denk ik dat zware boekentassen vooral door de leerkrachten vermeden kunnen worden. Sommige leraars eisten in mijn tijd dat je elke les alle boeken voor een vak meehad, en controleerden dat dan ook. Vaak werden die boeken helemaal niet of slechts heel even gebruikt. Ik denk maar aan een atlas voor aardrijkskunde of een tekstboek voor een taalvak. Eén boek per twee leerlingen is vaak meer dan genoeg.

    Met werkboeken had ik minder vaak een probleem, omdat die meestal – niet altijd – gemaakt waren uit aaneengelijmde losse bladen (type cursusblok), waar je dan gemakkelijk het specifieke deeltje uit kon meenemen.

    In de middelbare school zijn er ook wel tot zeven à acht verschillende lessen per dag, elk met een eigen setje boeken natuurlijk. Nu zijn er dat bij mij op de unief maximaal vier…

Reageer!