Snap Shots Add-On voor Firefox

Snap ShotsIn de eerste aflevering van ‘Plugin op woensdag’, op 18 april, liet ik jullie kennismaken met de nieuwe functionaliteit van Snap Shots, de software die ervoor zorgt dat er ballonnetjes naast sommige links op mijn blog verschijnen. Blijf je met de muis over zo’n ballonnetje hangen, dan krijg je een voorvertoning van de site, van de Wikipedia-pagina, van het Flickr-album, of sinds kort van een RSS-feed.

Nu, allemaal heel fijn, maar om van die voorvertoningen gebruik te kunnen maken, moet de auteur van een blog of een website wel die functionaliteit aanbieden. Jullie krijgen alleen een ballonnetje naast een link omdat ik dat beslis, en als ik beslis naast een andere link geen ballonnetje te zetten, dan is dat zo. Geen voorvertoning. Neh. Pech!

Niet langer. Want bij Snap Shots zitten ze niet stil. En er is een nieuwste creatie vers van de pers gerold: de Snap Shots Add-On voor Firefox.

Voortaan is het mogelijk om de Snap Shots functionaliteit toe te voegen aan je browser als plugin.

Wat wil dat concreet zeggen? Is de plugin geïnstalleerd en geactiveerd in je Firefox, dan verschijnt automatisch bij alle gekende links het bekende ballonnetje, met een preview. Bekende links zijn links naar websites die in de Snap Shots database zitten, en geloof me, dat zijn er heel wat.

Heel concreet: herinner u de screenshot van mijn Google, waarbij ik dankzij de GooglePreview-plugin overal een preview van een website te zien kreeg. Wel, voortaan krijg ik bij het navigeren over een link een Snap Shot preview te zien, met een over het algemeen veel correctere en meer up to date screenshot van de pagina in kwestie.

Google en Snap Shots

Navigeer je over een link naar een website met een RSS-feed, dan wordt automatisch die feed ingelezen en getoond. Heel makkelijk om een idee te krijgen van een artikel zonder door te klikken op het eigenlijke zoekresultaat!

Nu, uiteraard is het niet allemaal rozengeur en manenschijn.

Ten eerste kan het als bijzonder irritant overkomen als op een pagina met veel links (zoals een Wikipedia-artikel) te pas en te onpas ballonnetjes met previews verschijnen. Dat kan je oplossen door bv. in te stellen dat je enkel een preview wil krijgen als je over het ballon-icoontje navigeert, niét over de link zelf.

Opties

Een tweede probleem is iets vervelender. De ballonnetjes van deze plugin worden geblokkeerd door een meegeleverde filter van de reclameblokkeer-plugin AdBlock Plus. Over deze populaire plugin moet ik dringend eens wat meer vertellen, maar voor het zover is kan ik alvast zeggen dat de EasyList (USA) subscription Snap Shots blokkeert. Dit euvel los je op door ofwel de EasyList te disablen, ofwel door @@.snap.com/$script als uitzonderingsregel toe te voegen aan je AdBlock.
Klinkt dit als Chinees? Geen nood, binnenkort vertel ik meer over AdBlock in deze rubriek. Gebruik je AdBlock (nog) niet, dan is er ook geen probleem.

Opties AdBlock

En nu… installeren en ballonnetjes bekijken maar!

Download Snap Shots Add-On voor Firefox

One thought on “Snap Shots Add-On voor Firefox”

Reageer!