Fotografie in mensentaal: nabeschouwingen

Dit is de epiloog in de reeks ‘Fotografie in mensentaal’. In 5 artikels vertelde ik meer over de body, de lens, de flitser, de accessoires en de software die bij fotografie komen kijken. Lees meer in de proloog.

The endTot hier en niet verder. Mijn kerstreeks Fotografie in mensentaal zit er op. U krijgt van mij nog enkele nuttige links en enkele nabeschouwingen.

Ik hoop dat u er iets aan gehad heeft, of liever: er iets aan hééft. Het was voor mij een race tegen de klok én nachtwerk om alles op tijd online te krijgen, en om bij alles gepaste illustraties te voorzien, maar ik vond het een plezante reeks om schrijven!

Laat zeker niet na om in de reacties te laten horen wat je ervan vond, en wat beter kon of nog ontbrak. Alle discussie is mogelijk. In de bezoekersstatistieken van mijn weblog blijkt de reeks alvast succes te hebben.

En nu is het aan u, beste lezer. Om aan de slag te gaan met de gedeelde kennis. Loop naar die winkel, en bestel die camera. Of neem die gekochte camera uit de kast, en trek er foto’s mee. Of bewerk ze! Of deel ze!

Natuurlijk is deze kleine artikelenreeks verre van volledig. Zit je nog met een vraag, dan kan je daar uiteraard elders op internet mee terecht. U krijgt van mij voor uw nieuwjaar een aantal linkjes!

  • Een schitterend startpunt is BelgiumDigital.com. Deze site is – ik citeer – uw thuishaven voor digitale fotografie en alles wat er mee te maken heeft. Op deze site vind je nieuwtjes, schitterende foto’s, besprekingen, tips, en vooral: het forum. Op het forum kan je in allerlei categorieën terecht om je vraag te stellen, of je foto voor te leggen aan een publiek van kritische vrijwilligers. Je krijgt bijna steeds een direct en volledig antwoord op je vragen. Let wel op, zoek even op het forum voor je een vraag post, want de meeste vragen zijn reeds 10 keer gesteld 🙂
    Een aanrader!
  • Heb je beslist om voor een toestel te gaan, maar wil je een volledige, kritische en goede review lezen? Neem dan zeker eerst een kijkje op Digital Photography Review. Deze site is vrij volledig, maar wel in het Engels. Liever in het Nederlands? Check dan even LetsGoDigital. En ben je niet vies voor een beetje subjectieve informatie, speculaties en eigenzinnige reviews? Lees dan – met een grote korrel zout – de informatie bij Ken Rockwell.
  • Vergeet tenslotte niet de meest evidente plaats om naar informatie te zoeken: Wikipedia (in het Nederlands of het Engels, waar je vaak meer info vindt) en Google, uw startpunt voor alle info.

Veel plezier met je verdere fotografische ervaringen!
Heb je iets opgestoken van deze artikels, laat dan zeker iets weten, en geef gerust de link door.

Tot ziens op Flickr!

24 thoughts on “Fotografie in mensentaal: nabeschouwingen”

  1. Dag Karel. Het was zeker een interessante reeks. Mooit uitgewerkt en met duidelijke informatie.

    Om even terug te keren naar “fotografie in mensentaal”. Je uitgebreide beschrijvingen hebben een duidelijk voor- en nadeel.

    Het voordeel is duidelijk: informatie. Het nadeel is dat sommige bezoekers misschien wat overdonderd zijn door al deze info. Een kort en eenvoudig overzicht voor hen zou handig zijn.

    Je mening over Belgium Digital volg ik niet volledig. Je leert fotograferen door te fotograferen. Het is dan handig om ideeën te vinden en bij te leren. Dit doe je volgens mij in de eerste plaats door naar foto’s te kijken.

    Op belgium digital draait het grootste deel van de activiteiten rond de techniciteit van camera’s en lezen. De foto’s worden ook beoordeeld op technische kwaliteiten als scherpte.

    Voor mij staat centraal: fotograferen, publiceren en experimenteren.

  2. Bedankt voor je feedback, Pietel.

    Je hebt gelijk dat er op BelgiumDigital vooral op techniciteit wordt gewerkt. Toch kan je er ook terecht voor feedback over je compositie en dergelijke, en qua instapdrempel is het – denk ik – lager dan je eigen blog opstarten of je foto’s op Flickr publiceren.

    Maar kijk, bij deze wordt iedereen uitgenodigd en aangemoedigd om gewoon zijn foto’s de wijde wereld in te sturen en verder te experimenteren.

    Wat het overaanbod betreft: dat klopt. Als ik eenmaal een uitleg begin te geven, ben ik niet meer te stoppen, en het resultaat is een stortvloed aan informatie. Een kort en beknopt overzicht is misschien een leuk projectje voor 2007, we zien wel 🙂

  3. Ik ken het gevaar om een lange uitleg te geven. Lang komt soms over als moeilijk.

    Misschien is het je volgende uitdaging om een granny-proof stukje je te schrijfen.

    Schrijven is schrappen hé. Ik heb alvast veel plezier beleefd aan de serie.

  4. Een granny-proof stukje? Da’s een uitdaging!

    Alvast een eerste poging:

    – Zet de camera aan
    – Schakel de ‘auto’ stand in
    – Richt de camera naar iets moois en druk op de ontspanknop
    – Is het kaartje vol of de batterij leeg, bel dan de kleinzoon

    Hmmm, er is toch nog werk aan…

  5. In uw eerste versie gaan alle kiekjes zelfs zwart zijn 🙂 Lenskapje 😉

    Met goede compressie gaat het eerder batterij leeg zijn, dan kaartje vol.

    En ‘bel kleinzoon’ kan ook al een technologische drempel betekenen.

    Misschien beter een gsm-met-camera – de high-tech oplossing – waarmee ook nog eens getelefoneerd kan worden!

  6. Hallo, iedereen mag schrijven wat hij wil. Ik heb ook een Nikon D50 en ik heb alle 5 pagina,s overgenomen naar “word” om, deze de komende tijd rustig met de camera in de hand door te nemen. Bij deze de schrijver,heel hartelijke dank
    Groeten
    Joop

  7. hallo.

    eerst een compliment voor de website ik ben beginnende fotograaf en heb door alles te lezen al een hoop geleerd zeker van f getallen en sluitertijden.

    ik zou zo zeggen ga zo door.

    met vriendelijke groet

    jan heemskerk

  8. Hoi Karel,
    Kerel, wat ben ik blij eens gewoon in het te begrijpen nederlands een stuk te kunnen lezen over fotografie. daar is nu echt behoefte aan. namens de dummies onder ons.. ;-)) hartelijke dank.
    Enne ga vooral door want ik kom regelmatig nog eens kijken bij je.
    succes verder
    Mieke

  9. Waaw,
    Die uitleg was net wat ik op zoek naar was.
    Knap gedaan, mooie uitleg voor de beginneling…. Ik begrijp nu al ietsje meer van lenzen.
    Want als beginneling is het verdikke moeilijk om de correcte lenzen te vinden

  10. Karel,

    Heb vandaag deze uitleg eens doorgelezen en ik moet zeggen dat ik er erg veel van geleerd heb!
    Misschien zelfs iets te veel om alles in 1 keer te onthouden dus ik kom nog eens terug op je weblog.

    Ik bezit sinds eind 2006 ook een Nikon D80 maar had nog geen ervaring met een spiegelreflex camera, ik heb zelf wel wat geprobeerd en dergelijke maar echt het resultaat dat ik verwachtte haalde ik niet.
    Vandaar dat ik wat op internet ben gaan zoeken en hier terecht kwam.

    Zat er zelf aan te denken om ook een cursus te gaan nemen om nog meer leuke/mooie foto’s te kunnen schieten maar zonder de “basis” kennis kan ik hier natuurlijk niet aan beginnen!

    Heb van jou uitleg veel kunnen leren en mocht ik ooit een weblog/site openen met mijn foto’s erop laat ik het jou weten.

    Bedankt.

    Groeten Sander.

  11. Eindelijk eens iemand die het allemaal duidelijk uit de doeken doet. Ik heb er
    veel van opgestoken.

  12. Ik volg je blog al een tijdje maar pas vandaag ontdekte ik deze reeks uit 2006. Ik heb alles meteen afgedrukt. Veel weet ik al maar het is makkelijk om naar terug te grijpen en om te laten lezen aan mijn huisgenoten.
    Hier zijn we momenteel aan het oriënteren op de aankoop van een DSLR. In de running zijn nu de Sony 350 en Nikon D90. De lens wordt waarschijnlijk een 18-250/270.
    De aankoop is voor begin 2009 (hopend op leuke soldenprijsjes) maar ik lees nu het hele internet af op zoek naar meer info.

  13. Dit is wat ik nu in eerste instantie zocht. Ben net begonnen met digitaal fotografie en heb de EOS 500D plus lenzen. Het grote voordeel van CANON is dat het merendeel van lenzen (objectieven)van de oude camera’s ook bij de digitale te gebruiken zijn.
    Geweldig bedankt voor de heldere uitleg.
    Ton

  14. Geachte Heer Karel,
    Was op zoek naar informatie over kreten die gebruikt worgen bij diverse lenzen. (Voor mijn Sony @ 350). Kwam bij uw lens beschrijving uit. Heb maar gelijk alle info doorgeworsteld. Goed gedaan Buurman.
    Ga 1e Kerstdag weer verder met zoeken naar de technische woorden die er gebruikt worden maar uw informatie heeft me al een aardig eind op weg geholpen om meer begrip te krijgen in lens en functionaliteit.
    Rest nog u en uw familie een fijne kerst 2011 en een voorspoedig 2012 te wensen.
    Groeten,
    d’n amateur fotograaf

  15. gebeten door de fotografie-microbe, heb ik nu in het jaar 2012 (haha ik kom achter) uw ‘lessen’ gelezen, ik ben een ”serieuze amateurfotografe” hihi, heb hier veel opgestoken, ik heb nu een compactcamera, maar wil een nikon d200 kopen, in occasie dan wel 🙂 ik zie het volledig zitten !!!!
    bedankt !!

  16. Ook zes jaar na eerste publicatie, ben ik blij met deze informatie, omdat het nu voor mij pas actueel is en een aantal principes zeker niet wijzigen, misschien camertypes en mogelijkheden wel maar de basis van fotografie zal niet veranderen, en die is wel heel erg belangrijk. en interessant om in begrijpelijke taal te kunnen lezen.

Reageer!