Nikon D40

De nieuwe Nikon D40?Allez how. Omdat er zoveel mensen zijn die via Google op zoek zijn naar informatie over de nieuwe Nikon en terecht komen bij mij, nog maar eens een postje over fotografie.

Er waart al een tijd een gerucht op het internet dat de D50, Nikons instap-DSLR*, aan vervanging toe is. En ik heb het even bij mijn fotozaak nagevraagd, en die zegt dat de Nikon-vertegenwoordigers dat nieuws schijnen te bevestigen.

Genoeg voer voor speculatie dus. De logische opvolger zou een D60 zijn. Een instapmodel met méér mogelijkheden. En alzo geschiedden de geruchten.

Een verbeterde D50 zou echter Nikon met een probleempje opzadelen. Haja, want Nikon heeft net zijn D80 voorgesteld, en wil alle aandacht daarop gericht houden. En wil het ding verkopen. Maar als je de D50 10 megapixels geeft, een groter scherm, en nog wat andere snufjes, en je noemt het ‘D60’, wat is dan nog het grote verschil met de D80? Laat staan met de D70, die nog steeds in productie is.

Foute boel dus. Slechte strategie. En vandaar dat Nikon vriend en vijand schijnt te verbazen met volgende opvallende move: geen upgrade van de D50, maar een downgrade. Geen D60, maar… een D40.

Vorige week ‘lekte’ o.a. het hierboven afgebeelde plaatje uit op internet. Er is dus nog geen officiële aankondiging geweest, en alles wat hier geschreven staat kan dus grote nonsens zijn, maar dat ‘uitlekken’ moet meestal met een korreltje zout genomen worden. Fabrikanten laten namelijk dikwijls dergelijk nieuws per ongeluk uitlekken, zodat bloggers zoals ik erover zouden schrijven, en lezers zoals u ernaar zouden Googlen. Virale marketing heet zoiets. Dus de kans is groot dat we ons volgende week aan een officiële aankondiging van dit beestje mogen verwachten.

Update 16 november: Ondertussen heeft Nikon de D40 officieel voorgesteld. De geruchten zijn feiten geworden. De D50 krijgt nog tot juni volgend jaar, en dan vliegt hij er uit. Zie o.a. dprveview voor meer info.

Wat is het? Een instap-reflexcamera. Nóg instapper dan de D50. Van nog meer snufjes beroofd. Zoals een LCD-display bovenop de camera. En een motortje om de autofocus van oude lenzen aan te sturen. In de plaats krijg je dezelfde 6 megapixels als de D50 had, en hetzelfde reuzenscherm als de D80 heeft.

Geen slechte zet van Nikon, me dunkt. Dit toestel verschilt op niet veel punten nog van een eenvoudige compactcamera, maar biedt de kwaliteit en de verwisselbare lenzen van een reflexcamera. En vooral dat laatste is slim, want eens je lenzen van een bepaald merk hebt, blijf je beter bij dat merk.

Als de D40 effectief de D50 gaat vervàngen, dan is dat ook voor de D80 goed. Want voor wie de D40 niet genoeg mogelijkheden biedt (ik vind hem net iets té basic), is de D80 momenteel het beste alternatief. En eens Nikon genoeg D80’s verkocht heeft, vermoed ik dat we nog een tussenmodelleke gaan krijgen, ter vervanging van de D70: de D60. Dat levert uiteindelijk een mooie line-up in de consumenten-reeks: D40 – D60 – D80. Maar wie op de D60 zit te wachten, kan nog minstens tot volgende zomer op zijn honger zitten, vrees ik.

Enfin ja. Ikke blij met mijn D80 🙂

*) DSLR staat voor Digital Single Lens Reflex, oftewel een digitale spiegelreflexcamera. Wat een spiegelreflexcamera precies is, en wat het verschil is met een compactcamera, kan je binnenkort lezen in een reeks artikels die hier zullen verschijnen, en staat nu reeds op Wikipedia.

4 thoughts on “Nikon D40”

 1. Hallo Karel,
  Momenteel maken we nog fotos op de oude manier. Tijd dus om over te schakelen naar het digitale tijdperk kwestie van niet als een oude zak over te komen. We hebben nu dus nog een Nikon F50 met een Tamron AF 28-200 lens (model 371DN). En die zou ik dus graag recuperen op een digitale body. Zou die D40 deftige resultaten leveren of zijn er nog andere betaalbare opties?

 2. Die D40 levert zeker deftige resultaten, het is namelijk een deftige camera, maar hou er rekening mee dat deze alleen AutoFocussing heeft op nieuwere lenzen die een ingebouwde AF-motor hebben. Ik ken jouw lens niet, dus ik kan dat niet inschatten, maar hou hier wel rekening mee.

  De beste manier om uit te zoeken of de D40 iets voor jou is, is een testrit. Probeer een D40 vast te krijgen bij een vriend of een kennis, of een fotozaak die je toestaat om het toestel even vast te pakken en uit te proberen.

  Succes ermee!

 3. Ik ben anderhalf jaar geleden van een analoge Nikon F70 naar een D50 overgestapt en heb daar geen moment spijt van gehad. Een hele fijne camera met goede fotoresultaten. Aangezien de D40 (ook zonder de “x”) bétere specificaties dan de D50 heeft, denk ik dat dat een slimme aankoop is. Laat je niet verleiden tot D80 als je op je huidige camera (F50) geen functies mist en koop alleen de D40x (10 megapixels ipv 6.1) als je vaak foto’s tot groter dan 40×60 cm opblaast, bijvoorbeeld als poster voor aan de muur. Onder dat formaat is 6 megapixels echt genoeg.

 4. Aangezien de Nikon D40 bijna ‘einde reeks’ is, ben ik gaan overwegen om me deze camera aan te schaffen. Met een huidig prijskaartje van 375 euro voor de lens kit (Inclusief dus de Kit Lens – 15-55mm -) lijkt me het zéker het proberen waard!

  Ik ben dus naar de winkel gegaan om eens te gaan kijken naar het fototoestel. Zo vriendelijk als de winkel wel was, kreeg ik het fototoestel bijna in mijn handen geduwd en mocht ik naar hartelust foto’s maken met dit toestel (met welke lens dan ook). Ik heb prachtige resultaten geboekt, terwijl ik helemaal niet overweg kan met Digitale reflextoestellen!

  Ik was verbaasd en ga dus nog goed verder sparen en dan het toestel aanschaffen.

  Ik hoop dat ik er geen spijt van ga krijgen, maar als ik alle reviews op het internet bekijk is dit het ideale low-budget instapmodel!

Reageer!