Blogoloog

Zoeken op internet, het heeft al langer zijn eigen werkwoord: Googlen. We vinden allemaal onze weg naar (al dan niet correcte) informatie op het wereldwijde web via de zoekgigant.

Enig probleem: voor iets in Google gevonden wordt, moet de zoekrobot van Google het geïndexeerd hebben. En een artikel op een weblog kan dus enkele dagen vertraging hebben vooraleer het in Google opduikt.

Daarom bestaan er aparte zoekmachines voor weblogs. Google heeft er zelf eentje, Google Blog Search, en een bekende en veel gebruikte tegenhanger is Technorati. Die zoekmachines zoeken miljoenen blogs over de hele wereld af, en vinden soms een kwartier na het posten reeds een bericht terug. Fijne tools dus.

En kijk, toch bestaan er – ondanks deze wereldwijde oplossingen – nog een aantal lokale initiatieven. En dat mag eigenlijk toegejuicht worden (hoera!). Initiatieven die hun best doen om het Vlaamse bloglandschap in kaart te brengen.

Zo is er van de hand van LVB al geruime tijd Blogium beschikbaar, waar je een overzicht krijgt van populaire links op Vlaamse weblogs. Zo zien we daar dat op dit moment de bwards, of blog awards, de meest gelinkte pagina is op de Belgische blogs.

De BlogoloogMaarten Schenk heeft nu een nieuw initiatief aan het lijstje toegevoegd: de Blogoloog. Een eigen Vlaamse zoekmachine. Let op, het beestje is nog in ontwikkeling, er is nog werk aan, het werkt nog niet echt snel, en er zitten nog foutjes in, maar het werkt wel. Mooi, Maarten.

BVLG zou BVLG overigens niet zijn als hij niet al een uitgebreide vergelijking tussen beide Vlaamse blogdiensten op zijn weblog had staan.

De Blogoloog. Ik denk dat we hier nog meer van gaan horen. Momenteel staat de site op 3 in de rangschikking van Blogium, maar ik denk dat hij nog een eerste plaats gaat halen. En kijk, daar heb ik net mijn steentje aan bijgedragen.

Reageer!