Google Image Labeler

Het zijn toch slimme jongens bij Google.

Hun laatste nieuwe uitvinding is een spelletje. Maar wel een spelletje dat hen vooruit helpt. Een win-win situatie dus.

Het heet Google Image Labeler, images.google.com/imagelabeler

Google biedt al sinds jaar en dag hun Image Search dienst aan, waarmee je op zoek kan gaan naar prentjes op het internet. Om te weten wàt er op die prentjes staat, en wat ze je dus moeten tonen wanneer je iets zoekt, zijn ze bij Google afhankelijk van de bestandsnamen van de afbeeldingen (het is zeer waarschijnlijk dat ananas.jpg een foto van een ananas toont), en van de context (de webpagina) waarin de afbeelding staat. Maar kijken naar de prentjes en de inhoud analyseren, dat kunnen zelfs de intelligente Google-computers nog niet.

Het is niet altijd even eenvoudig om trefwoorden te verzinnen voor sommige prentjesEn daarvoor roepen ze nu de menselijke intelligentie van de surfers in. Als je surft naar de Image Labeler, kan je meedoen aan het spelletje. Je neemt het op tegen één willekeurige surfer, elders op internet. Gedurende 90 seconden krijg je willekeurige prentjes voorgeschoteld, en daar mag je dan trefwoorden, tags op plakken (al is dat niet altijd even evident). Hebben jij en je spelpartner een gemeenschappelijk trefwoord genoemd, dan krijg je 100 punten en ga je door naar de volgende afbeelding.

Je hebt anderhalve minuut spelplezier gehad, en Google heeft trefwoorden gekregen, die gecontroleerd zijn op accuraatheid, waarmee ze hun zoekmachine kunnen verbeteren. Iedereen gelukkig! Van win-win gesproken!

Slimme jongens bij Google.

Reageer!