Kan iemand mij zeggen waarom niemand nog schijnt zijn motor af te leggen wanneer hij voor een overweg staat te wachten? Is dat omdat iedereen tegenwoordig met bedrijfsnaft schijnt te rijden?
Doe uw brandstoftank, Kyoto en mijn fietserslongen een plezier, en draai dat sleuteltje even terug terwijl u staat te wachten. Wanneer de slagbomen weer omhoog gaan, heeft u ruim de tijd om opnieuw te starten.
Dankuvriendelijk.
Als ik zeker weet dat het wel nog een tijdje zal duren, leg ik m’n motor af. Kan trouwens ook aan rode lichten.
Haja, maar dat is het hem net – de overweg aan mijn werk, daar mag je zeker zijn dat het een tijdje zal duren.
Een halve minuut is al voldoende om te verantwoorden dat je je motor aflegt. Geldt dus inderdaad ook voor lastige verkeerslichten.
Ik ben altijd van de onderstelling uitgegaan dat het herstarten van mijn dieselmotor een zwaardere belasting voor het milieu is dan het laten draaien van mijn motor. Foute veronderstelling?
Voor een dieselmotor weet ik het niet zeker, maar voor een benzinemotor geldt normaal gezien dat een halve minuut laten draaien een grotere belasting is dan herstarten.
wat de wachttijden aan je werk betreft: indien de trein vanuit de richting Heverlee komt—> lange wachttijden
Als hij naar Heverlee rijdt —> veel kortere wachttijden
Als je oit ergens het antwoord op de dieselmotoren weet, laat het dan maar weten. Ook ik geef veel om het milieu en hoop dat mijn zoontje nog vrij kan ademene als hij later groot is
Euhm, omdat het starten van een motor – diesel of benzine gelijk – meer naft kost dan het staionair laten draaien … inclusief uitstoot van allerlei rare gassen, roet , etc.
Trouwens, nu je het zegt … lang geleden dat ik nog voor een spoorweg stond.
B-., je bewering heeft weinig zin als je er geen tijdspanne op plakt.
Er is sowieso voor elke motor een bepaalde tijdspanne waarbij stilleggen en opnieuw starten minder verbruikt dan die hele tijd laten draaien.
Vraag is alleen: hoe lang is die tijd?
En volgens mij is die niet zo lang. Waarom hingen er anders vroeger (en nu nog steeds op sommige plaatsen) aan bijna alle overwegen van die bordjes waarbij er een rood kruis door een wolk uitlaatgassen stond?
Karel, true. Waarom? Omdat je vroeger met veel inefficienterer motoren reed, die mechanisch geregeld (carburator) werden, terwijl je nu met electronische sturing op elk gegeven moment een topverbruik hebt … ik denk dat je nog zou verschieten van wat een diesel maar nodig heeft om te blijven draaien in tegenstelling tot het opstarten.
Daar ga ik weer: ongefundeerd argumenteren … toch eens googelen, iemand moet dat toch al uitgezocht hebben.
Troost u, ik ben ook ongefunderdeerd aan het argumenteren, en ondertussen wat aan het rondgoogelen, maar nog niet veel gevonden 🙂
Hell of a way to spend a Wednesday evening 😉
🙂
@ Karel: bordjes??? Nog nooit een bordje in die trand gezien en ik woon al 20 jaar in de buurt van een overweg. Ooit in Limburg wel een bordje (vermoedelijk zelfgemaakt) tegen gekomen om motor stil te leggen voor lawaaioverlast voor de buurtbewoners.
B-. en Karel, ik hoor hier duidelijk een pro en een contra. Probeer dus maar zoveel mogelijk te argumenteren (en liefst gefundeerd 🙂 ) en mij te overtuigen van jullie standpunt.
Bordjes, ja. Ik zal er eens met mijn fototoestel moeten op uit trekken om er eentje te fotograferen.
Vanavond nog aan de overweg van Heverlee station gestaan. Nog voor we weer mochten doorrijden, ging de overweg een tweede keer dicht. Alles bij elkaar daar dus een paar minuten gestaan. Het zou mij zééér straf verwonderen als ik niet bespaard heb door mijn motor uit te doen.
Maar waar zijn die wetenschappers??
een nieuwe startmotor en tandkrans vroegtidjig moeten laten monteren door veelvuldig aan en afleggen kost veel meer dan dat beetje brandstof