Inwonerlingen

Lucky you. Ja, u – de lezer. U mag zo maar even infiltreren in een discussie die dit weekend aan de familietafel te huize Titeca in Ieper gehouden werd.

Het begon zo: mijn broer wees me op het zeer merkwaardige feit dat inwoners van Ieper Ieperlingen genoemd worden. Bij zijn weten waren slechts drie steden het lingen-suffix toegedaan: Ieper, Brugge en Diksmuide. Want geef toe: Ieperlingen, Bruggelingen en Diksmuidelingen klinkt beter en logischer dan Iepernaren, Bruggenaren en Diksmuidenaren. Al is er over dat laatste wat discussie.

We hebben onze beste Belgisch-aardrijkskundige kennis tentoon gespreid en een heel rijtje steden afgegaan… nop, nergens andere lingen te vinden. Asselingen, dat klonk nog goed, maar volgens Wikipedia zijn het wel degelijk Assenaren die in Asse wonen. Sabine Appelmans bijvoorbeeld.

Ik zoek dus Vlaamse inwonerlingen! Woont u in een dorp of een stad dat zich bij het rijtje suffixlingen mag voegen, kom dan uit de kast! Out uzelf! Kom ervoor uit!

Onze zoektocht heeft ons alvast enkele grappige, edoch foute lingers opgeleverd: Poperingelingen bijvoorbeeld – het klinkt als een belletje. Of Wingelingen. En Zingelingen. Leuvelingen. Kessel-Lolingen. Brakelingen.

Maar ho! Ho maar! Ook los van de -lingen heeft de kwestie ons nog wat kopzorgen gebaard. Want we kampen met nog een aantal onduidelijkheden.

Wat bijvoorbeeld met afleidingen van Brugge? Zeebrugge? Roesbrugge? Zijn het Zeebruggelingen of Zeebruggenaren? Beide vormen tieren welig op Google – Zeebruggeling haalt 26 hits, Zeebruggenaar 41. Al is de Googlefight tussen Bruggeling en Bruggenaar nét iets duidelijker beslecht.

En dan is er Kortrijk. Kortrijkelingen? Kortrijknaren? Neen! Kortrijkzanen begot! Zanen! Hoe komen ze erbij? En komt er nog iemand anders bij?

Nog enkele andere grappige en foute veronderstellingen: een inwoner van Sint-Niklaas is misschien gewoon een Sinterklaas – klinkt in ieder geval beter dan een Sint-Niklasenaar. Iemand van Damme een Damiaan? Iemand van Zoetenaaie, is dat een Zoetenaaienaar? Of een Zoetenaaier? En wat met inwoners van de geweldig genaamde gemeente Zichem-Zussen-Bolder?
Woon je in Leopoldsburg, ben je dan een Leopoldsburger? En ben je van Zevergem, ben je dan kortweg een Zeveraar? Woon je in Watou, dan ben je een Watouter?

En om het helemaal bont te maken: wat met inwoners van het gehucht Buitenland bij Bornem? Buitenlanders?????

En dan zijn we nog niet eens de taalgrens over gestoken. Want ook daar zijn er worstelende vraagstukken. Een inwoner van Ath, is dat “un Atheïste? Ben je in Charlerloi een Charleroyal? Hoe benoem je in godsnaam een inwoner van Grez-Doiceau? En van Huy?
Woon je in Lacuisine, ben je dan une Lacuisinière?

Wat kan een mens toch aan slapeloze nachten lijden… verlos ons!

8 thoughts on “Inwonerlingen”

 1. Wervik : Wervikanen dacht ik…
  Overigens :
  * Pittem : Pittemmers ?
  * Bavikhove : Bavikhoveniers ?
  * Tienen : Tieners ?
  * Boom : Takken ?
  * Peutie : Peuters ?
  * Deerlijk : Deerlijken ?
  * Belgiek : Belgen (spreek uit : Belzjen)
  * Reet : mag je zelf invullen…

  • Heeeeeeeeeeeelp, dit heb ik nooit gewild. Ik heb een monster gecreëerd…

   Nee, ik wou je rijtje met zonderlingen (die op -zaan of -aan eindigen) aanvullen. Ze praten bovendien beiden met de “sk”, wat hun nu reeds niet-benijdenswaardige status alleen maar verder de dieperik induwt.

   En moest je het niet weten : “ik zyn een Yperling enè !”

  • Kortrijkzanen? Komt van ‘courtraisiens’. Flaminganten horen liever Kortrijkenaren, maar dat klinkt vals.

   Maar hoe heten de inwoners van Kuurne? Kuurnelingen? Kuurnenaren? Ze zeggen Kurenaren. Ook raar. En van Harelbeke? Officieel is het Harelbekenaren maar zijzelf zeggen Harelbekaanders. :)))

  • Misschien kan deze pagina een beetje helpen 😉

   http://www.tactic.be/inwoners

   En een reactie van de VRT taaldienst (www.vrttaal.net)

   Geachte heer,

   Voor het vormen van inwonersnamen zijn er bepaalde tendenzen, maar geen regels. Erg vaak bestaat er geen inwonersnaam en wordt een omschrijving gebruikt.
   Voor een inwoner van Watou is er geen woord, daarvoor wordt een omschrijving gebruikt.

  Reageer!