Canon 5D Mark II

U weet als trouwe lezer dat ik op fotografie-gebied vooral Nikon-minded ben. Van de andere merken zal u van mij dan ook geen uitgebreide besprekingen of meningen lezen, maar dat wil niet zeggen dat we de “concurrentie” geen warm hart toedragen.

Ik heb er dan ook geen probleem mee om te vermelden dat Canon vandaag de 5D Mark II heeft voorgesteld, een baanbrekend toestel voor pro’s en semi-pro’s. Met zijn adviesprijs van 2500 euro is hij niet direct koopvoer voor de meeste lezers, maar het is op zijn minst vermeldenswaardig dat deze camera een full frame sensor heeft, en vooral: video-functie. Na de Nikon D90 die onlangs voorgesteld werd is dit de tweede reflexcamera die deze functie aan boord heeft.

Waarschijnlijk kunnen we dan ook van een trend spreken: video komt eraan op reflexcamera’s, óók op de professionele, en full-frame zet ook steeds verder door (maar dan wel enkel op de professionele toestellen). Nikon-adepten kunnen volgend jaar dus een D400 met video verwachten, en het jaar erop een full-frame D800 met video. En voor degenen die met een Canon schieten zal er volgend jaar ook wel ergens een 500D en een 55D met video-functie bijzitten…

En nu: hup hup, allemaal een Lotto-biljetje gaan kopen!

10 thoughts on “Canon 5D Mark II”

 1. Ai, dit gaat toch wel mijn nieuwe camera worden. Al had die video er van mij niet op gehoeven, maar wellicht gaat het goed bevallen.

  De concurrentiestrijd gaat weer lekker tussen Canon, Nikon en Sony. Goed voor de consument. 🙂

 2. Veel plezier met je aankoop! 🙂

  En inderdaad, de merken zijn goed bezig tegen elkaar. Nikon was Canon voor met video, Canon is Nikon voor met video op een pro-camera… Terug aan Nikon 🙂

 3. En als ge moet kiezen tussen de Eos 5D mark II en de Nikon d700? Beiden ongeveer in zelfde prijsklasse. Beiden FF. Mijn voorkeur gaat uit naar de Nikon!

 4. @Sula: moeilijke vraag. Beiden zijn inderdaad vergelijkbaar.

  Mijn voorkeur gaat uiteraard uit naar de D700, maar da’s eerder omdat ik een Nikon-man ben. De D700 is een heel fijn machien, maar de 5DmII ongetwijfeld ook. Maar ik ken te weinig van Canon om daar een onderbouwd antwoord op te kunnen geven…

 5. Volgens mij moet je sowieso een keuze maken voor een systeem, niet specifiek voor een camera. Als Canon gebruiker zou ik logischerwijs voor de Canon gaan; een overstap is tamelijk zonde van eerdere investeringen in objectieven.

  Daarbij gaan Nikon en Canon in de concurrentie redelijk gelijk aan elkaar op. Het eindresultaat (de foto) is zoveel meer afhankelijk van de fotograaf dan de apparatuur. Beide camera’s kunnen natuurlijk prachtige beelden leveren in de handen van een goede fotograaf.

 6. Da’s allemaal waar, maar ik heb nog geen lenzen, dus ik moet de keuze maken. Ik lees veel over Canon Autofocus probleempjes en AF micro adjustment en zo, en dat (en alleen dat) doet me overhellen naar Nikon.

 7. @Sula;
  Persoonlijk nog nooit last gehad van autofocus problemen. De AF micro adjustments kun je in de Canon 5D mark II zelf maken. Mocht het autofocuspunt dus niet helemaal goed liggen dan kun je die voor dat objectief dus corrigeren (niet dat het vaak nodig zal zijn).

  Ik neem aan dat je wel al de nodige fotografie ervaring hebt? Van wat voor een systeem kom je? Als je nog helemaal geen ervaring hebt dan is de Canon 5D mark II of de Nikon D700 waarschijnlijk ook onnodig hoog gegrepen. Je kunt dan beter eerst een betaalbaardere camera kiezen.

  Het ligt er ook een beetje aan wat voor een foto’s je wilt gaan maken. Vaak heeft een bepaald type fotograaf ook bepaalde objectieven nodig. Je kunt dan kijken hoe het zit met de prijs en kwaliteit van de objectieven in dat segment. Zo heeft Nikon een hele goede naam op groothoek gebied en Canon juist weer meer op telegebied. Daarbij heeft Nikon de naam iets duurder te zijn met zijn objectieven.

  Met beide zul je geen miskoop doen.
  De verschillen zijn heel minimaal. Het is overigens ook verstandig beide eens in de winkel in je hand te houden.

 8. Bedankt voor wat feedback Elja. Kom van een niet-reflex-digitale camera, maar zou graag dadelijk FF gaan. Ik weet dat die 2 camera’s echt wel wat overkill voor me zijn, maar soit, ik zou er dan een heel tijdje met voort willen. Bovendien hebben mijn Fortis-aandelen wat opgebracht het laatste jaar 😉

  Goed dat je geen AF problemen hebt met je Canon (en ik ga ervan uit dat dat bij de meeste mensen zo is), maar ik zou het toch wat vreemd vinden een goede en dure camera uit te pakken en eerst AF micro adjustments te moeten doen alvorens ik scherpe foto’s kan maken. Naar ik lees is dat bij Nikon helemaal niet nodig. Ik snap niet goed waarom Canon geen camera maakt waar dat ook niet nodig is.

  Maar met beide camera’s kan je ongetwijfeld erg mooie foto’s maken, daar ben ik het helemaal met je eens.

 9. Ik heb zelf een Canon 40D en wil graag de overstap maken naar de Canon 5D mark II.
  Voor mij is het belangrijkste mijn belevenis hoe een foto eruit moet zien. Bij de Canon 20D en 30D had ik dat wel, maar niet bij de Canon 40D en ook niet bij de nieuwe 50D.
  De Canon 5D mark II geeft voor mij een fantastisch plaatje.
  Overigens geldt voor de Nikon modellen ook in meer en mindere mate dat het plaatje niet bij mij pas. Vanaf de Nikon 5700 ben ik overgestapt naar Canon en daar tot nu toe geen spijt van gehad.
  Voor de rest zit er in dit dure segment geen slechte toestellen.

 10. Syndeck.com zijn oplichters, zegt het voort !! Ze adverteren via Google.
  Hun site ziet er prima uit. Maar vooruit betalen en niet met credit card. Ik heb het gedaan. En ben nu € 2146 armer.

Reageer!