Photoshop

PhotoshopOver een dik uur gaat mijn halfjaarlijkse cursus Photoshop weer van start.

Photoshop is zo’n cursus die ik geef, waar ik iedere keer weer naar uit kijk. Omdat les geven over een programma een fijne manier is om zelf actief bezig te zijn met het programma, en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.

Het is ook steeds fijn om met de cursisten in dialoog te treden, en zo eventueel ook nieuwe inzichten te ontdekken.

Voor mijn cursus van dit najaar heb ik voor het eerst een intake gehouden. Een groot woord om te zeggen dat ik alle cursisten een mailtje heb gestuurd met daarin een aantal vraagjes over hun kennis van Photoshop en van grafische programma’s en concepten in het algemeen. Ik heb die vraagjes net verwerkt, en ik zie de groep goed zitten! Hoera, da’s al goed begonnen!

Enkele vaststellingen:

  • De meesten geven aan dat ze “een beetje” ervaring hebben met Photoshop, al is dat een rekbaar begrip. Er geeft gelukkig niemand aan dat ze het programma heel goed kennen, al denk ik dat sommigen misschien te bescheiden zijn in het inschatten van hun eigen kennis.
  • Adobe kan niet klagen, versie CS3, die nochtans nog zo oud niet is, is al goed ingeburgerd bij de klanten. Uiteraard zijn dat allemaal legale installaties.
  • Er zijn minder “digitale fotografen” in de groep dan ik verwacht had – een groot deel komt effectief voor het bewerken van webafbeeldingen, het maken van collages of het verbeteren van scans en wetenschappelijke tekeningen. Degenen die wel aangeven actief fotograaf te zijn, trekken allemaal met Canon. Toeme toch, geen ene Nikon.

Yup yup, we hebben er zin in!

6 thoughts on “Photoshop”

  1. Ik heb het programma Photoshop Elements 5.0 aangekocht deze week maar ik kan er niks mee beginnen want ik vrees dat het niet werkt op windows vista. Klopt dat of moet ik dan instellingen veranderen ofzo ? Spijtig vind ik het wel want het lijkt mij een bangelijk programma om onder de knie te hebben.

  2. Kristel,

    Ik heb zelf geen ervarin met PSE5 op Vista, maar voor zover ik op de support-pagina’s van Adobe terugvind, zou dat zeker moeten draaien op Vista.

    Trouwens, waar heb je dat gekocht? Versie 6 is al een tijdje uit, en versie 5 zou normaal gezien niet meer mogen verkocht worden. Best eens terugstappen naar je softwareboer om een upgrade te vragen…

Reageer!