Vandaag in mijn postvakje, het gloednieuwe, vers-van-de-pers boek van Scott Kelby: the 7-Point System for Adobe Photoshop CS3.
7 watte? Scott wie? CS hoeveel?
Scott Kelby is een Amerikaans fotograaf en Photoshop-expert, en een echte duivel-doet-al. Je kent hem misschien van de wekelijkse video-podcast Photoshop User TV, hij schrijft boeken aan de lopende band over allerlei onderwerpen, hij reist de wereld rond met seminaries over Photoshop en Lightroom, hij is baas van allerlei gebruikersgroepen en trainingsorganisaties, hij schrijft artikels voor verschillende Photoshop-magazines, én de man houdt er nog eens een gezinsleven op na! Chapeau!
Scott heeft een heel apart gevoel voor humor, dat sommige mensen afstoot, maar los daarvan bezit hij wel de kunst om moeilijke dingen eenvoudig uit te leggen, door er alle overnodige blabla af te laten. Je krijgt dus direct bruikbaar advies waar je mee aan de slag kan. Nadeel van zijn methode van werken is dat je de achtergrond niet meekrijgt, en als jouw probleem niet in één van zijn geschetste situaties past, dan zit je vast. Maar kom, hij zet je op weg, en dan is het aan jou om verder te gaan.
The 7-Point System is zijn nieuwste vinding. Veel gedoe en blabla om eigenlijk te zeggen dat hij bij het bewerken van digitale foto’s steeds dezelfde 7 gereedschappen en technieken gebruikt, in dezelfde volgorde. Dus in plaats van een boek te schrijven met uitleg over alle gereedschappen, heeft hij een doe-boek gemaakt, waar je een hele reeks afbeeldingen bewerkt met steeds dezelfde 7 gereedschappen en technieken, tot ze erin gestampt zijn. Een interessante aanpak.
Hij loopt er zelf vrij hoog mee op, en als amateur-fotograaf en lesgever Photoshop was ik wel geïnteresseerd in zijn revolutionair systeem. Vandaar het boek dat vandaag in mijn postvakje ligt.
Bij eerste doorbladering ziet het er alvast niet slecht uit, maar één serieuze opmerking heb ik toch al. Scott gaat er al te gemakkelijk van uit dat je basisfoto, die je begint te bewerken, er misschien niet optimaal uitziet, maar toch wel deftig getrokken is. Scott legt je uit hoe je van een middelmatige foto een schitterende foto kan maken, maar zegt niets over slechte foto’s of afbeeldingen. En ik denk dat daar heel wat mensen misschien wel eens ontgoocheld kunnen uitkomen: als je geen goede foto’s trekt, zal Photoshop je werk ook niet redden. Terwijl hij die belofte wel schijnt op te houden in de promotie rond zijn boek.
O ja, nog een misverstand verhelpen: dit is géén Photoshop-leerboek. Je leert werken met Photoshop, maar énkel met de specifieke tools die een fotograaf nodig heeft. Wil je fancy effectjes op je afbeeldingen, of logootjes maken met Photoshop, dan ben je met dit boek aan het verkeerde adres.
Maar goed, laten we er niet te kritisch aan beginnen. Ik geef het boek een eerlijke lezing, en ik ben benieuwd wat ik eruit kan halen. En wat ik in mijn cursus Photoshop volgende maand kan steken.
Dat klinkt wel heel interessant, eigenlijk net wat je nodighebt voor de standaard verwerking van al je foto’s, zonder de fancy effecten en de bloemenkadertjes rond de foto’s.
Want dat is nu net waar veel te veel cursussen na twee hoofdstukken in vervallen…
Laat je me/ons snel je bevindingen weten? 😉
Hoezo?? Gij wilt geen bloemkadertjes of wa???
Da’s nochtans punt 8 in het systeem, een addendum van het boek dat ik zeker ga kopen!
Ben benieuwd wat je ervan gaat vinden of het het het kopen waard is.
Persoonlijk ben ik wel fan van de boeken van Scott. Hij legt het inderdaad simpel uit met praktische voorbeelden. Ben momenteel door zijn CS3 voor digital photographers boek aan het spitten. Absoluut een aanrader..
“… als je geen goede foto’s trekt, zal Photoshop je werk ook niet redden.”. Van een slecht negatief kan je ook geen goede foto maken, dus niets nieuws onder de zon zou ik zeggen.
Ik heb het gekocht en het heeft me echt verder geholpen! De basic-manipulatietricks in photoshop kende ik al (selecteren, klonen edm) maar van kleurbeheer in raw wist ik nog niets. Dit boek maakt van een saaie foto (met goede compositie welteverstaan) een lust voor het oog! Kelby focust op kleur en belichting, maar klonen komt ook aan bod als het nodig is!