Een draak van een tekst

DraakjeH. h., net wanneer BV el Che dacht dat het laatste woord over de ploeg niet in Leuven geschreven was, komt we palet nog op de proppen met een test van de Dragon NaturallySpeaking. Je kon namelijk her en der al lezen dat we bij wijze van sponsoring elke blokker met een doos met daarin de laatste versie van Dragon NaturallySpeaking naar huis konden laten vertrekken.

Dit weekend heb ik eindelijk wat tijd gevonden om het pakket te installeren op mijn computer en het wat uitproberen. Het bijgeleverde microfoontje werkt in ieder geval prima, en de oven bestanden in het pakket zijn duidelijk. Tijd voor de praktijk!

Dit volledige Bloch bericht is geschreven aan de hand van Dragon NaturallySpeaking. Hierbij heb ik geen correcties toegepast op de fouten die het programma maakt. In de normale situatie zou ik hier en daar is “corrigeert dit”, “corrigeer dat” zeggen maar in dit geval heb ik het programma volledig zijn eigen ding laten doen. Kwestie dat jullie een idee krijgen van hoe nauwkeurig zoon programma nu precies werkt. De leestekens die dicteer ik wel,,?! Maar dat is eigen aan zoon programma.

Zolang het puur om het dicteren van tekst gaat, valt het nog redelijk mee. Ik heb echter tot taal geen idee hoe ik eraan moet beginnen om u in Hulst te gaan dicteren en te gaan invoegen en een Bloch software, dus dat zal ik maar achterwege laten en achteraf manueel doen.

En? Hoe werkt het programma nu? Als ik even herlees wat het programma totnutoe al geschreven heeft in deze post dan merk ik dat ik de lijnen wel kan volgen maar dat er hier en daar toch een paar onvergeeflijke fouten instaan. Maar al bij al: indrukwekkend.
Het een en ander is natuurlijk ook kwestie van training. En van selectiviteit; het programma kan zijn eigen naam bijzonder goed schrijven, precies. Het programma schijnt echter om vertrouwd te zijn met het wordt Bloch, maar als ik een woord aanleert aan het programma, dan zal hij dit in de toekomst ongetwijfeld beter doen. Dat is alvast een duidelijke deze klimmer bij deze post: ik heb het programma geïnstalleerd, de basis training gevolgd en daarna er aan de slag meegegaan. Ik neem aan dat een zekere vertrouwensrelatie tussen het programma en me zelf de zaken er alleen maar beter op kan maken. Maar tot nu toestaan er toch wel een paar joekels van fouten in de tekst.

Maar mijn grootste probleem ligt niet bij de nauwkeurigheid van het programma, maar bij de manier van werken. Ik kan me voorstellen dat het programma heerlijk is om teksten uit een boek voor te lezen en zo in de computer te krijgen, inzoverre OCR software daarvoor geen oplossing is, maar mijn manier van teksten schrijven sluit niet aan op de manier van dit programma. Ik ben vlot ter talen wanneer ik moet spreken, maar wanneer ik schrijf dan doe ik dat op een totaal andere manier dan wanneer ik spreek. Als ik een Post schrijf, dan ben ik voortdurend bezig met tussenvorm van woorden met het nadenken over mijn zinnen, en met het herwerken van eerder geschreven teksten. Ja, het is een heel proces, het schrijven van zoon Post. Zoon spraakherkenningssoftware echter, denk je om na te denken over je tekst voor je hem schrijft. En je leestekens er nog tussen te smijten ook. En dat valt niet mee. Ik vind deze hele post maar een onsamenhangend samenraapsel kunnen van worden en ik kreeg met de minuut meer spijt van de woorden die ik aan het uitspreken ben en dat ik ze achteraf niet zal kunnen corrigeren. Het lijkt me dan ook beter om deze post naar een einde te brengen.

Conclusie? Het is niet helemaal mijn ding. Of toch tot nu toe nog niet. Ik zal er nog wel wat verder mee experimenteren en misschien dat er nog een zekere vertrouwensband tussen ons beiden kan groeien, maar aan de kant denk ik van niet. Ik ben een bijzonder snelle keeper, en zoals gezegd hou ik er mijn eigen schrijver methoden op na. En die twee samen maakt dat dit programma voor mij geen tijdswinst of productiviteitswinst kan opleveren. Dat maakt het geen slecht programma, het maakt aan het programma alleen wat onder geschikter voor mensen zoals mezelf.

Maar het is en blijft een mooi cadeau van nuance. Bedankt!

PS: Blijf met je muis hangen over enkele onduidelijke woorden en kom te weten wat ik er wérkelijk mee bedoelde 🙂 Lees je deze post in een feedreader die deze functionaliteit niet ondersteunt, kijk dan even op mijn website zelf.

7 thoughts on “Een draak van een tekst”

  1. Het geeft de tekst natuurlijk wel wat extra cachet, een verborgen boodschap. Zo was ik heel nieuwsgierig naar “BV el Che”, kennelijk een bedrijfje dat in Hulst ovenbestanden bakt; dit zal dan wel een attribuut voor sportactiviteiten zijn, zoals klimmers of keepers. Vermoedelijk te koop in Blokker…

  2. Na een eerste test begrijp ik je reactie, maar ik zou niet onmiddellijk zeggen dat het niks voor jou is. Het is zo dat je al een zekere mate van oefening achter de kiezen moet hebben vooraleer Dragon NaturallySpeaking Preferred 9 werkelijk productiever wordt dan typen. Het duurt daarnaast ook even voor je reflexen veranderen, en je moet ook de manier vinden waarop jij het liefst met de software werkt. Dat is voor iedereen anders.

    Een eerste stap is dat de software je stem en woordenschat leert kennen, zodat je niet voortdurend verkeerd herkende woorden hoeft te corrigeren.

    Wat je daarna kan doen is volledige zinnen of passages dicteren, om dan de tekst te gaan herlezen. Dat moet je met typen sowieso ook doen. Waar je een passage wil herschrijven of een aantal woorden veranderen, kan je deze selecteren met je muis, ze schrappen door ‘schrap dat’ te zeggen, of er gewoon over dicteren. Waar je woorden wil tussenvoegen kan je met je muis klikken, en ze erbij zetten. Eigenlijk is dat dus hetzelfde proces als met toetsenbord en muis, alleen zonder toetsenbord en zonder je muis los te laten.

    Het dicteren van URLs gaat het makkelijkst met de functionaliteit ‘spel dat’: zeg een woord, bijvoorbeeld ‘palet’, selecteer het en zeg ‘spel dat’. Als je hier regelmatig mee geoefend hebt, werkt dit perfect. Je kan de URL ook even inoefenen, zodat het volgende keer onmiddellijk herkend wordt.

    Er is dus wel een verschil tussen de manier waarop je schrijft met je stem of met het toetsenbord. Dat is even wennen, maar zeker de moeite waard – je wordt er trouwens zo mogelijk nóg welsprekender van!

    Deze reactie is volledig geschreven met Dragon NaturallySpeaking Preferred 9.

  3. Mijn naam is Jasper. Ik ben sinds begin september werkzaam als stagiair bij Kanteff Speech Proccesing.
    Dit bedrijf is gespecialiceerd in ICT oplossingen voor dyslexie en spraakherkenning. Zelf heb ik een lichte vorm van dyslexie en gebruik deze hulpmiddelen nu ook. Daarom wil ik jullie het een en ander over vertellen, misschien hebben jullie hier wat aan.

    Uit onderzoek is gebleken dat spraakherkenning een hulpmiddel kan zijn voor mensen met dyslexie.

    Hoe werkt spraakherkenning?
    Je praat gewoon (door headset met microfoon) tegen je computer en de woorden verschijnen onmiddellijk in documenten en e-mail berichten. Dat is makkelijk voor je huiswerk, werkstukken en noem maar op.
    Je kan ook Internet met je stem besturen of lekker chatten met vrienden.

    Dragon NaturallySpeaking is
    eenvoudigweg de beste manier om in uw favoriete programma’s spraak om te zetten in tekst. De meeste mensen typen 40 woorden per minuut, maar spreken meestal 120 woorden per minuut. Het is dus duidelijk waarom u met spraakherkenningssoftware
    driemaal zo vlug kunt werken als met uw toetsenbord. Snel, eenvoudig en verbazingwekkend nauwkeurig – het programma leert vanaf het begin uw stem te herkennen. Voor thuis of op
    kantoor: er is voor iedereen een
    bekroonde Dragon NaturallySpeaking oplossing.

    Dragon NaturallySpeaking is
    eenvoudigweg de beste manier om in uw favoriete programma’s spraak om te zetten in tekst. De meeste mensen typen 40 woorden per minuut, maar spreken meestal 120 woorden per minuut. Het is dus duidelijk waarom u met spraakherkenningssoftware driemaal zo vlug kunt werken als met uw toetsenbord. Snel, eenvoudig en verbazingwekkend nauwkeurig – het programma leert vanaf het begin uw stem te herkennen. Voor thuis of op
    kantoor: er is voor iedereen een bekroonde Dragon NaturallySpeaking oplossing.

    ClaroRead
    is een tekst-naar-spraakprogramma (voorlezen en scannen).
    Het is speciaal ontwikkeld voor mensen met een leeshandicap.
    ClaroRead helpt bij het lezen, bekijken en opmaken van tekst.
    ClaroRead kan tekst voorlezen die op de computer staat. Het maakt niet uit of deze tekst in een tekstverwerkingsprogramma staat of zich op het internet bevindt of een PDF bestand is.
    ClaroRead leest de complete tekst voor, woord voor woord of letter voor letter.
    Ook is eenvoudig de lettergrootte en achtergrond kleur te veranderen.

    klankherkenning wordt verbeterd.

    Zelf werk ik sinds het begin van mijn stage met de spraakherkenning en Claroread, dat is ten goede gekomen van mijn dyslexie. Het kost mij nu veel minder tijd en moeite om verslagen te lezen en te schrijven.

    Wil je meer weten?
    Neem dan contact op met Kanteff Speech Processing tel: 023 5657 200 http://www.dyslexiesoftware.nl

  4. En, hoe is dit experiment eigenlijk afgelopen ? Gebruik je die speech-to-text nog, of gaat het allemaal gewoon rapper met het klassieke toetsenbord ?

  5. Ik gebruik het absoluut niet. Maar misschien heb ik er gewoon niet genoeg moeite in gestoken, ik weet het niet. Maar kijk, mijn goede oude toetsenbord voelt mij nog het beste aan 🙂

    Et vous?

Reageer!