Fotoweekend

Ik heb eigenlijk een prutsweekend achter de rug. En met ‘pruts’ bedoel ik dan niets slechts over dat weekend – integendeel. Ik heb veel geprutst dit weekend, en prutsen is goed, prutsen is fijn!

U weet dat ik al een tijdje aan het twijfelen ben over de aanschaf van een nieuw digitaal fototoestel. Om mij met mijn keuze wat te helpen, mocht ik dit weekend de Nikon D70s met 18-200 VR-lens lenen van Geert, de man van een collega (mercikes, Geert!).

Eveline

Het was leuk speelgoed om een weekend in huis te hebben. En het heeft me geholpen bij mijn keuze. Ik ben er min of meer uit voor welke aankopen ik wil gaan.

En het prijskaartje valt achteraf gezien nogal mee. Alhoewel ik door mijn speelpakket van dit weekend toch op kosten gejaagd ben, want ik heb beslist mezelf met het nieuwe toestel ook een externe flitser aan te schaffen.

En dat is nieuw. Want ik ben altijd tegen flitsers geweest, omdat ik het witte licht van een flitser op een foto vreselijk vond. Neen, dan kocht ik liever een snelle lens. Maar dat was voor ik met een externe flitser gewerkt had. De bovenstaande foto is binnenshuis getrokken met een flitser, maar wel met de flitskop naar het plafond gericht. En dat levert prachtig zachte kleuren op, die me helemaal verbaasd hebben. Een flitser dus.

Lees verder voor nog wat meer testfotootjes, en mijn min of meer definitieve wishlist.

Ik ben met het toestel op verkenning gegaan in de Abdij van het Park, alhoewel het weer wat tegenzat. Vandaar dat ik uiteindelijk een zeer beperkte set foto’s overhou.

Langs de vijvers, viel dit rode hekje me op, temidden van het groen:

Rood hekje

Ik vond het wel een grappig zicht, en heb het effect een klein beetje versterkt met Photoshop; het hekje zelf is ongewijzigd, maar de omgeving is wat verzacht en onverzadigd.
Nog meer rood, langs de vijvers. Het T-shirtje van deze loopster:

Lopen!

Of dit bordje:

Verboden

En tenslotte nog een van de binnen-flits-fotootjes, van mijn telefonerende vrouw Eveline:

Eveline

Het zijn maar enkele kleine voorbeeldjes, en ik weet dat ze fotografisch niet subliem zijn, maar laat duidelijk zijn dat ik me geamuseerd heb.

En dan… het verdict van de jury. Wat wil meneer nu eigenlijk voor zijn persoonlijke uitrusting?

 • Body: een D50. Toch. Toch geen D80. Want hoeveel goesting ik ook heb in een D80, de verschillen rechtvaardigen het grote prijsverschil niet, en dan investeer ik liever in de attributen, die veel duurzamer zijn dan het stuk snel verouderende elektronica dat zo’n body is.
 • Lenzen: twee graag. De 18-200 VR, omdat hij even allround is als sommige reviews beweren, en graag er nog een 50mm f/1.8 bij, omdat zo’n 18-200 toch wel een groot, zwaar ding is om overal mee te sleuren, en ik – ondanks de flitser – toch graag nog een goedkope, snelle lens erbij heb.
 • Flitser: een SB-600. Veel keuze heb je niet binnen Nikon-flitsers voor digitale camera’s, dus dit was een easy one.
 • Geheugenkaartje: 2GB
 • Verdere accessoires: voorlopig niets. Ik heb een statief, ik kan zonder afstandsbediening, en ik probeer uit hoe ver ik raak met slechts één batterij.

En nu eens kijken hoe lang ik het nu nog uit houd 🙂
Wat lijkt 2007 soms veraf 🙄

6 thoughts on “Fotoweekend”

 1. Met dat materiaal kan je niet mis doen. Persoonlijk zou ik toch hard twijfelen tussen de D80 en de D50 maar ik heb waarschijnlijk andere noden dan jij.

  Een lichtsterke 50mm is een absolute killerlens. Ik gebruik de mijne (dan wel van Canon en 1.4) heel vaak. Die 18-200 lijkt me ook een goeie allroundkeuze. Met een 17-55 en een 70-200 zou je ongetwijfeld betere optiek in huis halen, maar dat kost stukken van mensen. En zelfs als je die lenzen ooit koopt, ga je nog geniet hebben van de in vergelijking compacte en lichte 18-200. Je wil immers niet altijd met kilo’s materiaal sleuren.

  En een externe flitser is heel nuttig als je weet hoe je er mee om moet gaan.

  Als je op zoek bent naar een extra accu, ga dan eens kijken of ze bij http://www.akkuinternational.de iets voor Nikon hebben. Ik heb twee accu’s voor mijn Canon en die gaan voorlopig al evenlang mee als die van Canon.

 2. Ik zou toch ook twijfelen tussen die D50 en D80. Het gaat om ergonomie, een vlotte bediening, stevigheid.

  En D50 is bedoel voor mensen die alles automatisch doen. Een D80 laat semi-automatisch of manueel werken toe. En vroeg of laat begin je daarmee.

 3. Bwa, ik heb toch vrij nauwkeurig het verschil in specs tussen de D50 en de D80 bekeken, en in bediening zit er niet zo heel veel verschil.

  De grote verschillen zitten in:
  – grootte van zoeker, beeldscherm, …
  – megapixels
  – snelheid
  – functies die op de D80 met één knop beschikbaar zijn, zitten soms in een menu verstopt

  Maar op zich kan je even manueel of semi-automatisch werken met een D50 als met een D80. Tenzij ik iets vreselijks over het hoofd zie.

  In ieder geval, 500 euro verschil is het me niet waard.

  En nu uitkijken of er een D60 in de lucht hangt… dan kan het twijfelen herbeginnen.

Reageer!