Een worm in uw Apple?

Een worm in uw Apple?Gisteren werd ik opgebeld door een journaliste van De Morgen. Ze had horen waaien dat Apple een dramatische wending had genomen in zijn anti-virus-beleid. Ze raadden op hun website immers aan om anti-virus-software te gebruiken, en dat terwijl Apple altijd gestoeft heeft met zijn virusvrij bestaan.

Ik viel een beetje uit de lucht, en heb haar na enig opzoekwerk verteld dat het nieuws een kwakkel is. Een opgeblazen mug. Ja, het klopt dat er deze week een bericht is verschenen op de Apple support-website, waarin verwezen wordt naar een aantal anti-virus-producten voor Mac. Maar dat artikel is niet meer dan een update van een ouder support-artikel, dat er al langer op stond. Natúúrlijk verwijst Apple haar gebruikers door naar anti-virus-producten. Het zou dom, onverantwoordelijk en arrogant zijn om dat niet te doen. Okee, het woord ‘arrogantie’ komt wel vaker voor in één zin met ‘Apple’, maar op anti-virus-vlak voert Apple al jaren een correct beleid.

Er is enerzijds de marketing-kant, die het feit dat er nauwelijks virussen voor Mac bestaan, graag uitbuit. Apple heeft nog altijd een klein marktaandeel, dus zijn de Maccers geen interessant doelwit voor virusschrijvers. Dus er zijn niet veel virussen voor Mac, en dat grijpt Apple graag aan in zijn reclamespotjes. Da’s marketing.

Aan de andere kant is er de support-kant, die realistisch is, en beseft dat één zot die een serieus virus voor Mac schrijft genoeg is om heel die veilige reputatie om zeep te helpen. Het is niet omdat er niet veel virussen voor Mac zijn, dat ze niet bestaan. En een totaal gebrek aan anti-virus-beveiliging maakt van Mac-gebruikers eigenlijk een interessantere doelgroep voor virusschrijvers dan de stilaan beveiligde Windows-gebruikers. Dus die support-kant van Apple raadt uiteraard het gebruik van anti-virus-programma’s aan.

Elke computer is vatbaar voor gevaren, elke computer moet beveiligd worden, van welk merk ook. Net zoals Volvo als zeer veilige autoconstructeur niet zal nalaten zijn klanten aan te raden een gordel te dragen, zal Apple niet nalaten zijn gebruikers een anti-virus-programma aan te raden. Voor het geval dat.

Een kwakkel dus. Een non-nieuws-verhaal. Dat toevallig opgepikt is door enkele grote kranten en sites in de Joenaaited Steets, en daarom dus opgeklopt is. Ik had het gezegd aan de sympthieke journaliste van De Morgen. Maar blijkbaar staat er vandaag op pagina 10 van de morgen toch een artikel, getiteld “Apple raadt gebruik antivirussysteem aan”. Geen idee wat er in staat. Lezers van De Morgen mogen het mij altijd melden.

In tussentijd: zet ‘m op!

One thought on “Een worm in uw Apple?”

Reageer!