Nikon D90: de langverwachte opvolger voor de D80

Eind augustus is traditioneel de tijd van de herfstaankondigingen voor de fotofabrikanten. Nog maar net heeft Canon de gloednieuwe 50D voorgesteld, of daar is Nikon met zijn augustusnieuws.

Geheel in de lijn van de verwachtingen en de geruchten, heeft Nikon vandaag de D90 voorgesteld, de nieuwste in de lijn van digitale spiegelreflexcamera’s (DSLR’s). De D90 wordt de opvolger van de zeer populaire D80 die exact twee jaar geleden voorgesteld werd, en binnenkort dus ten grave gedragen wordt. De D90 wordt de kleine broer van de meer professionele D300, en biedt als belangrijkste vernieuwing het opnemen van video, een primeur in reflexcameraland.

D90

De D90 is een spiegelreflexcamera. Een hele mond vol, waarover je meer leest in dit archief-artikel. Reflexcamera’s richten zich op foto-amateurs die bewust met fotografie bezig willen zijn, en bieden over het algemeen een hogere kwaliteit en vooral een grotere flexibiliteit dan de eenvoudige point-and-shoot-camera’s (compactcamera’s).

In een hieropvolgend artikel ga ik wat dieper in op de line-up van de Nikon-DSLR’s. De D90 situeert zich bovenin het amateurgamma: een camera met uitgebreide mogelijkheden voor de enthousiaste foto-amateur, voor een relatief betaalbare prijs (body 950 euro, met kitlens 1200 euro) . In de line-up wordt de D90 geflankeerd door de eenvoudige D40 en D60, en de semiprofessionele D300.

De perstekst met alle specificaties vind je op de site van Nikon. Uitgebreide besprekingen van de D90 o.a. op DPreview.com, LetsGoDigital.nl en Photofacts, en mijn bedenkingen vind je in onderstaand artikel.

Video

Dat de D90 zich volop op de amateurmarkt richt, blijkt uit de grootste nieuwigheid waarmee deze camera kan pronken: video – een absolute primeur en revolutie voor spiegelreflexcamera’s.

Bent u gewoon om te werken met een compactcamera, dan trekt u een foto door te kijken naar het schermpje van de camera, daarop de compositie te maken, en vervolgens af te drukken. Het schermpje is het vizier waardoor je alles bekijkt – het beeld dat de lens opvangt wordt continu naar dat schermpje doorgestuurd. Hierdoor is het een koud kunstje om videootjes te maken met zo’n compactcamera, en nagenoeg elk model is tegenwoordig met een video-functie uitgerust.

Bij reflexcamera’s is dit absoluut niet evident. Een reflexcamera werkt op een andere manier (met spiegels): het beeld dat de lens ‘vangt’ wordt naar het kleine vizier van de camera gestuurd, en enkel bij het nemen van de foto klapt de spiegel omhoog, en wordt de sensor belicht (vandaar ook het typische klikgeluid). De sensor wordt dus enkel belicht tijdens het nemen van de foto en hierdoor waren zowel preview (het kijken op het schermpje voor een foto genomen is) als filmpjes onmogelijk op reflexcamera’s.

Met de introductie van de Nikon D3 en D300, en soortgelijke modellen bij andere fabrikanten, werd Live View geïntroduceerd, waarbij men een oplossing voor het probleem gevonden had, die het mogelijk maakte om het schermpje van de camera te gebruiken voor het nemen van een foto.

D90 - let op het microfoontjeDe D90 doet daar nu nog een schepje bovenop door het maken van video mogelijk te maken. Daarvoor is de Live View-techniek nog wat geoptimaliseerd, en heeft de D90 een microfoon en een luidsprekertje aan boord (zichtbaar op de foto).

Het maken van video’s is typisch een functie die niet thuishoort op een professioneel fototoestel, maar die hobby-consumenten wel graag zien. Om die reden is de D90 een ideaal gepositioneerd toestel om deze functie op te introduceren: een gevorderd toestel voor de serieuze hobbyist.

Deze nieuwe feature lijkt op het eerste zicht een gadget, maar is eigenlijk wel een belangrijke vernieuwing. Dankzij de geavanceerde sensor van de D90 ligt de resolutie en de lichtgevoeligheid van zo’n filmpje namelijk veel groter dan bij de gemiddelde compactcamera (HD-resolutie is mogelijk). Bovendien is het nu mogelijk om video’s op te nemen met het volledige gamma Nikon-lenzen. Zie hier een voorbeeldfilmpje.

Maar hou toch in het achterhoofd dat een fotocamera in de eerste plaats een fotocamera blijft. Video zal hier altijd een nevenproduct op blijven, en zal m.i. niet doorstoten naar de hogere modellen (D300, D700, D3). Wil je serieus met video bezig zijn, spaar dan voor een serieuze videocamera.

Nieuw t.o.v. D80

Welke andere fijne vernieuwingen heeft dit beestje aan boord?

  • 12 megapixel (i.p.v. 10)
  • LiveView (zoals hierboven besproken)
  • Video (zoals hierboven besproken)
  • Een betere beeldprocessor (levert betere kwaliteit op)
  • De uitstekende sensor van de D300 (met kwalitatieve hoge ISO)
  • Zelfreinigende sensor (om stofdeeltjes te vermijden bij het wisselen van lenzen)
  • Grotere LCD-display op de achterkant (3 inch i.p.v. 2,5)
  • Meer foto’s per seconde (4,5 i.p.v. 3)
  • Mogelijkheid tot GPS-verbinding (om foto’s te geotaggen: waar is een foto genomen?)
  • HDMI-uitgang (digitale uitgang om foto’s of HD-filmpjes bv. op HD-TV te tonen)
  • Sceneherkenning en gezichtsherkenning (focus op wat relevant is)
  • Microfoon en luidspreker

Voor de rest is deze camera een logische evolutie van zijn sterke voorganger de D80. Waar de D80 het kleine broertje was van de D200, is de D90 het kleine broertje van de D300. De meeste van de bovenstaande functies (op video na) werden vorig jaar geïntroduceerd bij de opvolging van de D200 door de D300.

D90

Lens

Reflexcamera’s kenmerken zich door de verwisselbaarheid van de lenzen (de ‘objectieven’, eigenlijk). De nieuwe D90 is enkel een body, waarop nog een lens moet geplaatst worden. Alle Nikon-objectieven passen op deze nieuwkomer, ook objectieven zonder ingebouwde motor (die niet goed werken op de goedkopere D40 en D60).

Tesamen met de introductie van de D90 heeft Nikon ook een nieuw objectief voorgesteld, dat onder andere als kitlens (body en lens in één doos) bij de D90 zal verkocht worden: De nieuwe 18-105 mm VR is een goede en betaalbare lens mét beeldstabilisatie (VR) die zich ideaal positioneert tussen de eenvoudige 18-55 mm die bij de D40 en de D60 geleverd wordt, en de prijzige 18-200 mm VR die populair is als superzoom in combinatie met D80s en consoorten.

Mij lijkt de 18-105 in ieder geval een betere kitlens om bij de D90 te leveren, dan de kwalitatief minderwaardige en niet bepaald populaire 18-135 mm die bij de D80 als kitlens geïntroduceerd werd.

De 18-105 mm heeft een interne autofocus-motor, wat de lens geschikt maakt voor alle Nikon-camera’s, inclusief de D40 en de D60.

De lens gaat los zo’n 300 euro kosten.

Tot slot

Al bij al een zeer mooie aankondiging van Nikon vandaag. De D90 lijkt een kleine upgrade voor de D80, maar is eigenlijk een volledig nieuwe en zeer moderne camera. Dit toestel is de ideale camera voor foto-enthousiastelingen die net dat ietsje meer willen, zonder zwaar in de kosten te gaan. Een fijn toestel waar elke fotograaf ongetwijfeld veel plezier aan zal beleven.

De nieuwe video-mogelijkheid opent ook markten voor de hobbyist-fotograaf die graag met filmpjes experimenteert. Kwalitatief hoogwaardige video’s zijn mogelijk dankzij de combinatie van HD-resolutie, de uitstekende sensor en de bruikbaarheid van alle Nikon-lenzen.

D90

De nieuwe Nikon 18-105mm VR is als objectief een mooie aanvulling van het VR-lenzen gamma van Nikon.

Kooptips

Trouwe lezers zouden moeten weten dat ik niet graag koopadvies geef, omdat ieders behoefte persoonlijk en anders is. Toch weet ik uit ervaring dat ik vragen om koopadvies krijg, so here it goes:

  • Wil je de overstap maken van compactcamera’s naar reflexcamera’s, dan is deze D90 misschien iets voor jou. Maar énkel als je het meent, en ook qua tijd zwaar wil investeren in je nieuwe hobby. Wil je liever wat verkennen, zonder goed te weten waar je gaat eindigen, overweeg dan eerder een D40.
    Vergeet ook niet om alternatieve merken te bekijken. De Sony A200 en de Canon 450D zijn zeer mooie alternatieven voor deze Nikon D90.
  • Ben je op zoek naar een opvolger voor je D80, laat de D90 dan links liggen (zoals ik zal doen). De D80 is nog lang niet afgeschreven, en is nog steeds een hoogwaardige, moderne camera. De extra megapixels hebben niets te betekenen, de video-mogelijkheid is min of meer een gadget. Geen gerechtvaardigde upgrade, dus.
    Wil je echt een stap verder, spaar dan eerder voor een D300 als opvolger voor je D80. Of wacht twee jaar op de opvolger van de D90.
  • Bezit je een D40 of een D60, en wil je een stap verder gaan, dan is deze D90 misschien een mooie upgrade. Maar ook hier weer: laat je niet verblinden door wat toeters en bellen – misschien wil je direct de stap naar een D300 zetten?
  • Denk ook aan het volgende: de D90 is ten vroegste over een maand verkrijgbaar. Zijn voorganger – de D80 – wordt nog zeker een half jaar verkocht, en zal door deze introductie een serieuze prijsval kennen. Toch is de D80 nog steeds een moderne en veelzijdige camera. Ben je op zoek naar een camera in dit segment, en heb je de nieuwe toeters en bellen van de D90 niet nodig, dan kan je een zeer interessant koopje doen met een gloednieuwe D80.
  • Heb je nog een D50 of een D70, waar je zeer tevreden van bent, maar ben je toe aan verfrissing en vernieuwing? Dan is deze D90 het gedroomde kerstcadeau!
  • Wil je serieus aan de slag met video, en ben je minder in fotografie geïnteresseerd? Koop dan vooral geen fotocamera, en spaar voor een serieuze videocamera.

Voila, tot hier enkele simpele tips. Maar onthou: de finale beslissing ligt bij jou: kijk, kwijl, vergelijk en kies. En geniet!

Klikkerdeklik!

27 thoughts on “Nikon D90: de langverwachte opvolger voor de D80”

  1. Mooi overzicht, met handige kooptips! Bedankt!
    Ik heb zo’n D70, die de gevreesde “can not read from card” errors begint te tonen. ‘t ligt niet aan de kaart :-*

    Dus de D90 lijkt een ideale kandidaat (reparatie van een vier jaar oude DSLR lijkt me duur en niet de moeite).
    Wat ik me afvroeg: de kitlens van de D70 is erg goed… Is het een goeie optie om die kitlens van de D70 te houden en alleen body D90 te kopen?
    Of is de nieuwere kitlens echt wel de 300 eur meerkost waard?

    (kitlens D70: AF-S DX 18-70mm, 3.5 tot 4.5 (mooie cijfers!)).

  2. De kitlens van de D70 is een fantastische lens, nog steeds! Het enige waar hij in achterloopt, is dat Nikon zijn hele gamma aan het “VR’en” is (beeldstabilisatie), maar dat is geen must.

    Met andere woorden: in jouw plaats zou ik zeker en vast je kitlens houden, en enkel een D90 body kopen. De 18-105 biedt te weinig voordeel t.o.v. je 18-70.

    Met het geld dat je uitspaart kan je een 70-300 VR (420 euro) kopen om je zoombereik serieus uit te breiden, of verder sparen voor bv. een 18-200 VR als “allround vervanger”.

    Eén klein nadeeltje als je ongeduldig bent: de D90 kit (body+lens) wordt enkele weken vroeger in de winkels verwacht dan de D90 body apart…

  3. Bedankt voor de tip…
    toch nog een vraagje:
    hoeveel korting kan je verwachten op de ‘retail price’?
    Ik zie bijvoorbeeld schandalig lage prijzen voor de D300
    -> 719 eur voor de body van de D300, 949 eur voor de body met 18-200 lens).
    (bvb op http://ruspromsnab.com/index.php?main_page=product_info&products_id=8

    Lijkt mij ofwel fraude, ofwel zijn er toch fenomenale kortingen op die advies-verkoopsprijzen?

    (meestal volg ik de uitspraak “if it seems too good to be true, it usually is”).

  4. Unk???

    De webstore die je doorlinkt ken ik niet, maar dit lijkt me wel héél straf… Een D3 bv. voor amper 2200 euro…
    Een D300 voor 720 euro, daar twijfel ik geen seconde aan, zo koop ik er direct een.

    Geen idee. Ofwel kunnen ze heel creatief zijn met herkomstlanden en wisselkoersen, ofwel is dit inderdaad fraude, me dunkt.
    De thuisbasis is Rusland, waar illegale MP3-verkoopsites thuis zijn…

    Ik hanteer normaal gezien Top-Foto of Konijnenberg als prijsreferentie, en daar kost een D300 toch nog een kleine 1500 euro.
    Volgens Vergelijk.nl heeft Pixmania hem het goedkoopst, voor 1286,90 euro. Lijkt me plausibel.

    Ik vind niet direct ervaringen met deze RusPromSnab webshop op Google terug, maar als je gaat kijken in DNS-registraties, dan zie je dat het domein nog maar 5 dagen geleden aangevraagd is. Lijkt me geen toeval, waarschijnlijk is dit een domein dat geen lang leven beschoren is en dan gewoon op een ander bizar Russisch-klinkend domein verder gaat met zijn praktijken.

    Kortom: afblijven 🙂

  5. En? Ga jij hem kopen?

    Ivm de adviesprijs: nadat de camera een paar weken in de winkel ligt, gaat daar vaak ietsje vanaf.

    Ik heb zelf de D90 een tijdje geleden uitgebreid kunnen testen (ons bureau werkt voor Nikon) en was onder de indruk. Ik werk zelf met de D300 en qua beeldkwaliteit leunt de D90 daar tegenaan. (met dezelfde lens).

    Deze al gezien? http://www.chasejarvisandfriends.com

  6. En? Ga jij hem kopen?

    Nop. Zoals ik in mijn kooptips zeg, vind ik dit een hele fijne camera, maar vind ik de aankoop voor bezitters van een D80 niet verantwoord. Dan spaar ik mijn centen liever voor een nieuwe lens, en voor een D300.

    Want de hogere ISO-gevoeligheid is het enige wat mijn D80 echt mankeert t.o.v. dit beestje. Maar dan geef ik liever 500 euro meer uit, om direct een hogere upgrade te hebben met de D300. Maar nog niet direct 🙂

  7. In deze laatste comment slaag je de nagel op de kop. Ik zit zelf met een D80 en ben nu aan het uitkijken naar een toestel waarmee ik bij de hogere ISO-waarden kan komen die Nikon ‘bruikbaar’ gemaakt heeft met hun laatste generatie camera’s.
    De D300 stond bovenaan de lijst van serieuze (en betaalbare) kansmakers, maar de D90 komt nu gevaarlijk dichtbij in mijn ogen. Bij een upgrade van de D80 naar de D90 zou ik bijvoorbeeld m’n batterygrip kunnen blijven gebruiken, die toch ook wat gekost heeft.
    Ik ga dus weer zware afweegtijden tegemoet =)

  8. Die batterygrip is natuurlijk wel een argument dat kan tellen. Eigenlijk geweldig dat Nikon die compatibel heeft gemaakt.

    Ik heb die grip niet, en daarom is een overstap naar een D300 voor mij minder verspilling van randmateriaal 🙂

  9. Ik had de nikon D80 met de lens 18-200, maar die heeft mijn zoon nu dus overweeg ik om de D90 te kopen. Maar ik zou heel graag een advies willen over de lens. Ik wil het liefst een goede lens voor alle gelegenheden, zowel groothoek als redelijke zoom. Maar misschien vraag ik dan iets wat niet kan. Alvast bedankt.

  10. Margriet: de 18-200 beantwoordt toch aan die vereisten? Op 18mm is dat een serieuze groothoek, op 200mm een deftige zoom.
    Of volstaat die niet?

  11. Ik vind die 18-200 net te weinig groothoek en net te weinig zoom dus denk ik dat ik verstandiger doe twee lenzen te kopen. En ik denk dat ik met twee lenzen meer lichtgevoeligheid kan bereiken. Maar ik weet niet of ik daar gelijk in heb.

  12. Ik zie hier meerdere malen het advies toch voor de D300 te gaan. Wat is precies nog het voordeel van de D300 op de D90, nu beiden dezelfde sensor hebben? De D90 is in ieder geval gemakkelijker mee te nemen en nog altijd ene paar honderd euro goedkoper..

  13. @margriet: je hebt daarin gelijk. Met twee lenzen kan je meer lichtgevoeligheid bereiken. En kan je verder gaan in zoom.
    Breder in hoek kan ook, maar dat kan je aardig wat kosten. Voor een 12-24 mm bv. betaal je zo’n kleine 1000 euro!
    De verdere zoom is veel betaalbaarder. Een 70-300mm bv. heb je al voor 121 euro.

  14. @Hans: een zeer terechte vraag. Want in een notendop biedt de D90 een compacte versie van de D300 voor minder geld. Bovendien biedt de D90 een reeks nieuwe functies die de D300 niet biedt. Prijs/kwaliteit steekt de D90 dus met kop en schouders boven zijn grote broer. En hij is compacter!

    Indertijd zat ik met de vergelijkbare keuze: D80 of D200. Toen heb ik zonder twijfelen de keuze voor de D80 gemaakt, om dezelfde redenen.

    En toch… Als ik nu zou moeten kiezen tussen de D90 en de D300 zou ik het moeilijk hebben. En waarschijnlijk toch eerder voor de D300 gaan. Omdat hij robuuster is. Omdat hij sneller is. Omdat hij accurater is. En omdat er een boel kleinigheidjes op zitten die hem onderscheiden van zijn kleinere broertje.

    Vergelijkingslijstjes vind je her en der op internet. De uiteindelijke keuze is aan jou.

    Slotsom: de D90 is een goedkope D300. Maar de D300 is een camera voor de veeleisende amateur.

  15. @margriet & Karel, als je breder wil gaan zal je moeten opsplitsen in 2 lenzen en kan ik je de volgende combo aanraden : een Sigma 10-20 (rond de 500 euro) en daarbij een 70-300 Nikkor lens (120 euro, eventueel met VR voor een kleine 500 euro).

  16. Hartelijk bedankt voor de moeite. Hier heb ik echt wat aan. Groeten Margriet

  17. Ik volg hier met grote interesse de revieuws over de D90. een breedhoeklens van 10-20 treed daar niet te veel vervorming op??? Het zou mijn eerste digitale spiegelreflex zijn (fotografeer nu met de DSC F800 van Sonny) en twijfel nog tussen de Canon 450D en de Nikon D90
    grtjes

    Marc

  18. Beste mensen, ik heb op zolder nog een FE2 liggen, met een 50mm 1.4, prachtige lens, maar past/werkt deze nu ook op de D80 of de D90 ??
    Met dank.

  19. Deze week de D90 in de winkel gezien en vastgehouden. De rubberachtige grip ontbrak, geheel plastic wat de klok sloeg. Iemand de D90 al beetgepakt en dezelfde ervaring gehad, of had ik een model die werkelijk het rubber deel ontbeerde?

    groet, hans

  20. Nee, die oude nikkor objectieven passen niet op een D80/D90
    Wel op een D300 en nog mooier op een FUJI S5pro. Laaste is uiterlijk precies de D200 / D300 en zit er qua mogelijkheden zo’n beetje tussenin.
    Alleen de prijs ligt rond de 800 euro. Dat scheelt een hele grote slok op een borrel.

  21. Hey , jullie zijn zeer bedankt voor deze info !!
    Had tot hiertoe een kleine Sony Cyber-Shot 10.1 pix wide angle lens 28mm
    Ikzelf ben leek in fotografie, maar was een beetje verkocht aan het feit dat je met de D90 ook een filmpje kon maken.
    Ik overweeg mij, korttelings dit toestel aan te schaffen.

    Ik hou jullie op de hoogte van mijn bevindingen.

    Prijs dat ik zou betalen is € 1149 , op 15 januari 2009.
    Body lens 18-105

    kan het elders beter ?

  22. ik heb uiteideljk besloten om de stap naar digitaal te wagen, en mijn oude F90 wat rust te gunnen. Waarschijnlijk zal de D90 worden met 118-200 of 18-105 en 70-300, want qua prijs kost ongeveer evenveel. ik heb een webstore met wat “te” laag prijzen.
    http://www.syndeck.com/products.php?category=21
    Kunnen die prijzen echt zo laag zijn , of moeten er bij ontvangst nog wat belastingen en/of accijnen daarop betaald worden?

    Graag jullie mening

  23. Syndeck.com zijn oplichters. Helaas heb ik dit net te laat in de gaten gekregen. Via google kwam ik op hun site met inderdaad verbluffend lage prijzen. Ik heb 7-2-9 € 2146 voor de Canon EOS 5D mark 2 plus lens overgemaakt naar hun bank Llyos in Engeland. Ik heb zojuist mijn bank
    (Rabo) gebeld, maar ze kunnen het niet meer terughalen.

  24. Bedankt voor de advies
    spijtig voor jou, dat je zoveel geld kwijt bent
    Ik heb besloten om de pentaxk20 met 18-250 te kopen hier dichterbij thuis.

  25. Karel,

    ik lees in je verslag: “de kwalitatief minderwaardige en niet bepaald populaire 18-135 mm”.
    Ik heb vorige week een Nikon AF-S DX 18-105mm/ 3.5-5.6G ED VR gekocht…
    Waarom is deze lens minderwaarden t.o.v. de 18-105 ??

    Ik overweeg nog om een 70-300 of een 55-200 bij te kopen om wat meer zoombereik te hebben. Welk type zou je me aanbevelen ? Is er veel verschil tussen een originele Nikon en een Tamron of Sigma ?

    Bedankt en groeten,
    Geert.

  26. ik heb een F70 en overweeg over te stappen naar digitaal met de D90
    De lenzen die ik nu gebruik zijn de AF24-85mm 1:2.8-4 D en de AF 80-200 1:2.8 D
    Kan ik deze op de D90 gebruiken ???

  27. Bedankt voor alle reacties.
    Ik overweeg ook om een d90 aan te schaffen.
    Maar met de lenzen weet ik het nog niet.
    Ik begin in ieder geval met één lens. Ik ben niet pro en rijk genoeg voor meerdere.
    Maar ik begrijp dus dat lenzen van andere merken ook bruikbaar zijn voor de d90? En dat je deze lenzen ook kan gebruiken als je filmt met de d90?
    Verder vroeg ik mij af of het mogelijk was in te zoomen onder het filmen.
    Bedankt voor de informatie die hier allemaal gegeven is.
    Esther

Comments are closed.