Hoe geruchten nieuws worden

Steve Jobs, de CEO van het computerbedrijf Apple, stelt vanavond de nieuwste versie voor van de iPhone.

Dat staat vandaag te lezen op de website van een Vlaamse kwaliteitskrant. Een krant waarvan je verwacht dat ze correct en geverifieerd nieuws brengt.

Eigenlijk is dat bijzonder grappig, hoe de Apple-rumours tegenwoordig nieuws geworden zijn. Want dat Apple vanavond zijn nieuwe iPhone uitbrengt, daar gaat iedereen van uit, maar dat is nergens officieel bevestigd. En dus kan grote Apple-baas Steve Jobs vanavond iedereen bij zijn pietje pakken door het niet te doen. Maar dat zal natuurlijk niet gebeuren, want dan zouden de Apple-aandelen een duik van jewelste nemen. En dat wil Steve ook niet.

Ik heb in het verleden al dikwijls over het fenomeen van de Apple-geruchten geschreven. Steve die zich in geheimzinnigheid hult over nieuwe aankondigingen, waardoor iedereen begint te speculeren, waardoor de media-hype opgeklopt wordt, en het effect dubbel is: Apple krijgt overweldigend veel media-aandacht, maar achteraf zijn er altijd grote ontgoochelingen over de geruchten die geen werkelijkheid geworden zijn.

Maar het legt Apple geen windeieren. Enkele jaren geleden was er nauwelijks media-aandacht voor de keynotes van Jobs: ze gebeurden, de mac-sites volgden ze, en als er belangrijke dingen werden gezegd verscheen dat enkele dagen later misschien in de krant.

Vandaag schrijven we een heel ander verhaal: er zijn geruchten, en ze worden op voorhand in de krant neergeschreven als feiten. Apple brengt vanavond een nieuwe iPhone uit. Voila. Basta. Nieuws! Geruchten? Neeeeeuh. Nieuws!

Niet slecht geboerd van Apple, denk ik dan.

Wil je het live volgen, en dus als allereerste het échte nieuws horen, stem dan vanavond vanaf 19 uur af op macrumorslive.com.

One thought on “Hoe geruchten nieuws worden”

  1. Inderdaad alleen maar geruchten, maar het zou anders vast op voorhand hard ontkent zijn door Apple. Ik ben in elk geval nieuwsgierig waarmee ze vanavond komen..

    Zo’n iPhone 2 lijkt me wel wat, ook al is er verder nog niks van bekend. 🙂

Reageer!