Er is de afgelopen weken nogal wat te doen rond de Kindle, een product van de grote internetboekhandel Amazon. Of zoals het wel eens genoemd wordt: de iPod van de eBooks.
Wat is de Kindle? Een elektronische boekenlezer. De Kindle is een bakje met een groot scherm met een zwart-wit-scherm dat bijzonder weinig verbruikt, en zo enorm lang meegaat (tot een week). Op de Kindle kan je elektronische boeken lezen die je aankoopt bij Amazon, maar ook kranten, blogs en andere internet-content. Het ding heeft een wireless verbinding, en biedt een soort primitieve browser om te surfen naar bepaalde websites.
Okee, tot zover de beschrijving. En kijk, het moest er eens van komen in deze elektronische tijden: een deftige eBook-lezer voor onderweg. Niets boven een goed boek op de trein, maar als dat een grote klepper is die je liever niet wil meesleuren en/of enkel in elektronisch formaat bezit, is een goede eBook-lezer een mooi alternatief voor een charmant papieren boek, en een stuk handiger dan een laptop. Dus er zit zeker iets in het idee.
Alleen vind ik de uitvoering niet echt geslaagd. Het speeltje toont wat ouderwets, maar da’s persoonlijk, maar vooral: het vreet geld. Het beestje zelf kost 399 dollar (met de huidige dure euro is dat zo’n 270 euro), maar daar stopt het niet. Elk nieuw boek gaat zo’n 10 dollar kosten, een klassieker gaat over de elektronische toonbank aan de schappelijke prijs van 1,99 dollar, maar kranten- en magazine-abonnementen kunnen oplopen tot 15 dollar per maand, en vooral: blogs kosten 0,99 dollar per maand, en wil je (je eigen!) documenten mailen naar je Kindle, dan kost dit je 10 cent! Betalen voor dingen die anders gratis zijn, dus. Met dit in het achterhoofd, slaat deze aflevering van The Joy of Tech – waarin de draak wordt gestoken met Jeff Bezos van Amazon – de nagel op de kop.
Bovendien biedt de Kindle niet echt ondersteuning voor standaardformaten zoals PDF, en dat is toch een gemiste kans.
Maar goed, het ding is voorlopig alleen nog maar verkrijgbaar aan de andere kant van de oceaan, en de Amerikaanders zullen dus wel testpubliek spelen en er de kinderziektes uithalen zeker? En vooral: het is soms belangrijk om een pionier te hebben, om de rest wakker te schudden. Als de Kindle een beetje aanslaat, reken dan maar dat concurrerende bedrijven binnen de kortste keren een tegenhanger voor de Kindle zullen klaarhebben, die heel wat van de kritische punten aanpakt.
Geef mij ondertussen maar een goed papieren boek om vast te pakken. Dank u, Gutenberg.