E-mail. Op gebied van e-mail ben ik een purist. Ja, ik gebruik e-mail zoals moedertje internet het bedoeld heeft: in platte tekst, zonder franjes. HTML? Ho maar, da’s voor webpagina’s, niet voor e-mails. Zakelijke communicatie, heet dat.
Daarbij volg ik een belangrijke en omstreden regel van de netiquette: niet quoten boven een e-mail, maar eronder en ertussen. Ik weet dat ik mij in een bijzonder kleine minderheid begeef, en dat veel mensen mijn manier van replyen vast vreemd vinden, maar ik blijf standvastig volhouden. Het is nu eenmaal veel leesbaarder!
Kom, ik ben in een vrolijke bui, ik zit op de trein en ik heb effe tijd zat dus ik ga het u eens in het lang en het breed uitleggen. En ik koppel er een leuke Thunderbird-plugin aan vast.
Jos Bosmans mailt mij met volgende boodschap:
Dag Karel,
Hoe gaat het nog met je? Alles goed?
Ik mail je met twee vraagjes. Ten eerste had ik graag geweten
wat jouw mening is over reageren op een e-mail: doe je dat
boven de originele mail of tussen de regels?Ten tweede vroeg ik me af of je toevallig weet hoeveel de
vierkantswortel van 36 is. Ik lig daar al een tijdje wakker van.Voila, dat was het zowat.
Groetjes, ook aan je vrouw,
Jos
Sympathieke kerel, die Jos, en ik voel me geroepen om te antwoorden. Dat kan op de volkse manier:
Dag Jos,
Alles goed met mij, ik ben net terug van een weekendje Hawaï,
dat heeft wel deugd gedaan.Wat je vragen betreft: ik heb over reageren op een e-mail net
een artikel geschreven op mijn blog. Ga maar eens kijken, je vindt
het vast interessant.En wat die vierkantswortel betreft: ik zal het eens opzoeken op
Wikipedia en ik laat je nog iets weten.Groetjes, ook aan je buurman,
Karel
Met daaronder nog heel de hutsekluts die erbij hoort.
— Original message —
From: Jos Bosmans <jos.bosmans@bosmansshow.be>
To: Karel Titeca <karel@spam.be>
Date: 31 February, 2007
Subject: Haa den Karel zie> Dag Karel,
>
> Hoe gaat het nog met je? Alles goed?
> …
En als Jos dan nog eens reageert op mijn mail, dan hangt daar een nog grotere hutsekluts aan, en op de duur sleep je een hele encyclopedie mee. Neen, bah. Boeh, zelfs.
Dan liever zo: schrappen en tussen de regels reageren!
Jos Bosmans wrote:
> Hoe gaat het nog met je? Alles goed?Alles goed, dank je. Heb net een wereldreis doorheen
Wippelgem gemaakt, daar kikkert een mens van op!> Ik mail je met twee vraagjes. Ten eerste had ik graag geweten
> wat jouw mening is over reageren op een e-mail: doe je dat
> boven de originele mail of tussen de regels?Ik doe dat persoonlijk steeds tussen de regels. Ik heb er net een
artikel over geschreven op mijn blog, zie
http://webpalet.titeca.net/2007-06/quote-colors/> Ten tweede vroeg ik me af of je toevallig weet hoeveel de
> vierkantswortel van 36 is. Ik lig daar al een tijdje wakker van.Dan heb ik goed nieuws voor je slaap, want ik heb er effe mijn
rekenmachine bijgehaald, en het antwoord dat je zoekt is 5.Blij je van dienst geweest te zijn, doe de groeten aan je zus,
Karel
Hoera! Korte, efficiënte e-mails. Al is niet iedereen het met me eens hierover.
Soit. Waar wil ik eigenlijk naar toe met deze tirade? Haha, een Plugin op woensdag!
Kijk, stel nu dat Jos van de goede soort is, en hij reageert op zijn beurt weer tussen de regels, dan krijg je quote-levels zoals dat heet:
Karel Titeca wrote:
> Alles goed, dank je. Heb net een wereldreis doorheen
> Wippelgem gemaakt, daar kikkert een mens van op!Wippelgem? Da’s fijn man! Ben net een maand in Vlamertinge geweest, het was daar ook wel goed. Heel tropisch en zo.
> > Ik mail je met twee vraagjes. Ten eerste had ik graag geweten
> > wat jouw mening is over reageren op een e-mail: doe je dat boven
> > de originele mail of tussen de regels?
>
> Ik doe dat persoonlijk steeds tussen de regels. Ik heb er net een artikel
> over geschreven op mijn blog, zie
> http://webpalet.titeca.net/2007-06/quote-colors/Okee, fijn, bedankt voor de tip!
> > Ten tweede vroeg ik me af of je toevallig weet hoeveel de
> > vierkantswortel van 36 is. Ik lig daar al een tijdje wakker van.
>
> Dan heb ik goed nieuws voor je slaap, want ik heb er effe mijn
> rekenmachine bijgehaald, en het antwoord dat je zoekt is 5.Dank u, ik heb morgen examen van wiskunde, dus je antwoord zal
me goed van pas komen!Groetjes, en hou je haaks,
Jos
En zo zijn we eindelijk bij de plugin beland. Een plugin voor een mailprogramma. Du-uh.
Voor Thunderbird nog wel. En de plugin heet Quote Colors.
Veel doet het ding niet, maar het is wel reuze-handig. Het zorgt ervoor dat de quote-levels in een mail elk een ander kleurtje krijgen. Zodat je in één oogopslag een reuzehandig overzicht van je e-mail krijgt. Stel u bovenstaande conversatie nog een paar niveaus verder voor, en je krijgt onderstaand beeld:
Geweldig overzichtelijk, nietwaar? Ja, zunne! En als u vindt van niet: tjah. Kleurrijk is het in ieder geval.
Voila, blij u van dienst geweest te zijn met alweer een kleine maar fijne plugin.
Olé.
Vroeger deed ik het ook op jouw manier, maar de afgelopen jaren ben ik hier toch op terug gekomen. De andere methode van quoten boven een email vind ik overzichtelijker en beter leesbaar. Dit verschil wordt extra duidelijk wanneer je een aantal keer op elkaars email reageerd. Daar is anders niet meer doorheen te komen, zelfs met je nieuwe plugin.
Het teruglezen kunnen van de eerdere correspondentie eronder is handig, want zo hoef je zelf niet terug te zoeken wat je ook al weer geschreven had wanneer iemand in zijn reactie onduidelijk is waar ie op reageert.
Daarnaast ben ik ook juist voor het gebruik van html email (fatsoenlijk lettertype, gebruik van italics en bold) ten opzichte van plain emails. De HTML mogelijkheden moeten alleen met mate gebruikt worden, dus geen achtergrondjes, kleurtjes en verschillende lettergroten.
Opmaak in een normaal geschreven HTML email kan echter veel duidelijker zijn dan plain mails. Ook het gebruik van bijvoorbeeld tabellen (orderregels bij een bestelling) maakt het een stuk overzichterlijker..
Maarja, ik zal je toch wel niet kunnen overtuigen, want zo te lezen ben je er behoorlijk stellig in. Wel een leuk artikeltje overigens.. 😉
Mij overtuigen zal moeilijk zijn, maar ik heb wel begrip voor alle argumenten die je aanvoert.
Ik heb het trouwens zelf al eens geprobeerd, om te ‘top-posten’ (boven een mail), maar ik kan het reageren tussen de regels écht niet missen.
Nu, wat de kritiekpunten betreft die je aanvoert:
– Naar overzichtelijkheid toe is het belangrijk om niet alleen tussen de regels te reageren, maar vooral ook om te schrappen. Wat niet meer relevant is voor de huidige conversatie, moet eruit, om de mail zo kort mogelijk te houden.
– Dat levert dan wel een ander punt van kritiek op, waar ik geen antwoord voor heb: het archief van de conversatie. Wat ik een pluspunt vind (kleinere mails die geen hele historiek meesleuren) is inderdaad een minpunt als je wil gaan grasduinen in wat er vroeger gezegd is. Dan moet je echt in je eigen mailbox gaan duiken, iets waar een goed mailprogramma natuurlijk bij helpt, maar toch.
– Een plain text mail kan wel degelijk overzichtelijk zijn. Ik vind van mezelf dat ik behoorlijk overzichtelijke mails kan sturen in platte tekst, je moet er alleen soms wat moeite voor doen.
Een minimum-opmaak kan trouwens ook, aan de hand van codes zoals *sterretjes* als je een woord *vet* wil zetten, /slashes/ om een woord of zin /cursief/ te plaatsen en _underscores_ om te _onderlijnen_. Een goed mailprogramma – zoals Thunderbird – interpreteert deze minimum-opmaak op een correcte manier. Om er optimaal van te genieten moeten beide partijen weliswaar een client gebruiken die deze standaard aanhoudt.
Nogmaals: ik ben een fervente tussen-de-regel-antwoorder en platte-tekst-aanhanger, maar ik heb alle respect voor dissidente meningen.
Enkel die vierkantswortel nu nog, …
Ik gebruik een ‘hybride’ vorm: de originele mail laat ik onaangeroerd en laat ik netjes onderaan bengelen (ik denk dat mensen dat ook van me verwachten). Vervolgens begin ik bovenaan te replyen en citeer ik alle regels uit het oorspr. bericht waar ik een antwoord of opmerking bij wil formuleren. De > tekentjes maken wel duidelijk welke tekst bij het oorspr. bericht hoorden (en Apple Mail geeft hier zelf kleurtjes aan en vervangt de > tekentjes door mooie volle lijnen).
Ik schrijf dus nooit iets als ‘in je mail vroeg je dit of dat. Awel, mijn antwoord is hierop is blablabla’. Dat vind ik trouwens ook érg vervelend als ik replies van anderen krijg.
Verder mail ik ook koppig in plain text (en ik laat ook alle binnenkomende mail converteren naar plain text, want ik wil dat alle mails er hetzelfde uitzien). Alleen voor nieuwsbrieven maak ik een uizondering.
Dat houdt steek. Mooi, moet ik misschien ook eens proberen…
doet me denken aan mijn long gone usenet-dagen 🙂 plain text for president!
Ik ben ook een fervente tussen-de-regels-beantwoorder die eveneens enkel in plain text mailt 🙂
Even melden dat deze post een nogal expressief karakter heeft, hij blijft zichzelf door de feed jagen. Een beetje op aandacht gesteld precies =)
Mjah, ik heb al nog meldingen van hardnekkige posts gehad 🙁
Da’s niet de bedoeling, maar ik heb geen idee hoe het komt.
Ik kreeg vandaag zelfs een mail van iemand die me vroeg hoe ik dat deed, hij wilde dat ook 🙂