De plugin van vorige week woensdag was GooglePreview, waarmee je bij elk zoekresultaat een prentje kan laten verschijnen in Google.
Wie echter goed naar de screenshot gekeken heeft die bij het artikel hoorde, kon zien dat mijn Google op meer punten van een standaard Google verschilde dan alleen maar de prentjes die voor de zoekresultaten stonden.
Bekijk bijvoorbeeld bovenstaande screenshot, het zoekresultaat voor ‘computer’. Als je deze term in een standaard Google intikt, krijg je rechts en mogelijk nog boven de zoekresultaten een aantal gesponserde koppelingen, reclame-zoekresultaten. Die links staan er niet bij mij, ik krijg alleen de échte zoekresultaten.
Wat er wel boven de zoekresultaten staat, is een rij met links naar andere zoekrobotten. En mijn zoekresultaten zijn genummerd.
Bovendien kan ik zoekresultaten permanent verwijderen als een bepaalde site me niet aanstaat en teveel opduikt.
Zoek ik afbeeldingen, dan krijg ik rechtstreekse links naar de afbeeldingen zelf, in plaats van naar de pagina waarop de afbeelding staat. En zo kan ik nog een tijdje doorgaan met punten waarop “mijn” Google verschilt van een “out-of-the-box” Google.
Doet Google dat omdat ze mij sympathiek, mega en tof vinden? Neen hoor, CustomizeGoogle doet dat allemaal netjes voor mij, alweer een plugin voor de webbrowser Firefox.
De mensen van CustomizeGoogle hebben zelf een klein en best wel leuk filmpje van 2 minuten gemaakt waarin ze enkele kenmerken van CustomizeGoogle demonstreren. Klikieklik.
De mogelijkheden zijn enorm, en te uitgebreid om uit te leggen. Getuige daarvan is onderstaande screenshot van het opties-venster:
Wat je hier ziet is slechts één categorie van de vele.
De boodschap om CustomizeGoogle optimaal te ontdekken is dus: installeren die handel. En vinkjes aan- en uitzetten.
Voor de liefhebbers toch even een willekeurige greep uit de features: verwijderen van advertenties, toevoegen van relevante links, uitbreiden van de Google-functionaliteit, nummeren van de resultaten, filteren van resultaten, het verwijderen van privacy-schendende cookies, een hele reeks aanpassingen voor GMail, …
Het enige vervelende: je raakt je nieuwe Google zó gewoon dat het vervelend wordt als je op een vreemde computer aan het Googlen bent 🙂