Lightroom workshop (bis)

Zoals beloofd een wat uitgebreider verslag van de Lightroom workshop van afgelopen woensdag.

Ik kreeg enkele weken geleden een mailtje van een vriendelijke dame van het PR-bureau van Adobe. Of ik zin had om met een aantal bloggers een workshop Lightroom te volgen. Lightroom is de workflow-tool voor fotografie van Adobe, waar ik al vrij lang mee werk. Tuurlijk was ik geinteresseerd, dus.

De workshop ging door afgelopen woensdagavond, in het hotel Bloom in Brussel, vlak bij het Noordstation. Leve de plooifiets!

Ik herkende vrij veel gezichten, maar per persoon die binnen kwam, kromp ik meer ineen. Want iedereen die ik herkende was stuk voor stuk professioneel of semi-professioneel fotograaf. Daar stond ik als groentje tussen. Wat zou ik daar gaan doen?

Het zelfvertrouwen groeide echter toen we het lokaal binnenkwamen, en ik het boek zag liggen, dat bij de workshop hoorde: “Lightroom 2 Ontmaskerd”, van Piet Van den Eynde. Op het boek prijkte namelijk het logo van Easy Computing. Niets tegen die uitgeverij, maar die uitgeverij staat voor mij synoniem voor ‘voor dummies’-achtige boeken. Die boeken moeten er ook zijn natuurlijk, maar ik hoopte op een hoger niveau.

Helaas. Piet bleek een charmante en enthousiaste gastheer te zijn, maar het rondzwerven door Lightroom bleef heel vrijblijvend, en ging nooit echt diep. Piet heeft zelfs ter plekke enkele truukjes bijgeleerd, ingefluisterd door het publiek of door de mensen van Adobe.

Klasfoto
Artur poseert mooi voor de pasfoto’s die een voor een gemaakt werden.
Op Facebook zie je alle fotootjes netjes bijeen.

Wat maakte dat ik en de vele andere reeds-Lightroom-gebruikers in de zaal wat op onze honger bleven zitten. Als kennismaking met Lightroom of om de twijfelaars te tonen wat het programma in zijn mars heeft, was het een nuttige avond, maar om Lightroom écht uit te diepen is een workshop van 2 uur sowieso te kort, en zeker als de lesgever op hetzelfde niveau staat als de helft van het publiek.

De workshop werd afgesloten met een wedstrijdje. Je kreeg twee onbewerkte foto’s, en je moest ze naar eigen willekeur bewerken in Lightroom. Wat ik ervan gemaakt heb, zie je hier en hier. Ik heb mijn tijd vooral in de eerste foto gestoken, voor de tweede had ik weinig tijd over, dus vond ik het resultaat zeer mager, en dat heb ik ook laten blijken. Bekijk gerust ook de foto’s van mijn collega-workshoppers. Vind je een foto mooi, klik dan ‘Like‘ aan onder de foto. Doe je dat bij mijn foto’s, dan kan ik misschien nog een prijs winnen…

In ieder geval: thank you very much aan Adobe en aan Piet. We bleven misschien wat op onze honger zitten, maar het initiatief op zich was lovenswaardig, en smaakt naar meer. Dank je voor de organisatie, en voor de leuke gadgets!

2 thoughts on “Lightroom workshop (bis)”

  1. Een eerlijke verslag. Ik vond het ook een fijne en leuke avond, maar het merendeel van de aanwezigen was een gevorderde Lightroom gebruiker. Het workshop gedeelte mocht dan ook iets sneller en op hoger niveau of met meer praktijk.

    Misschien ideale feedback voor een volgende sessie. Of bij een eerste sessies met de zelfverklaarde Lightroom User Group.

Reageer!