Hakkeuuu!

Kijk ‘ns aan. De internetschuimers van De Morgen zijn gisteren blijkbaar op mijn blog terecht gekomen, en hebben zich de vrijheid gepermitteerd een citaat te ontlenen uit mijn artikel over de iPhone. Niet spectaculair, maar kijk, hier is een snelle scan (met dank aan Goya). Gisteren nog op Webpalet, vandaag in De Morgen.

Weet je wat ik grappig vind aan heel dat artikel in De Morgen? Of neen, niet grappig. Erg eigenlijk.

Dat hacken en cracken een nationale sport is geworden. Heel gewoon, zonder probleem. Laten we dat gewoon openlijk in de krant zetten, da’s cool.

De vorige iPhone was exclusief verkrijgbaar in Amerika. In België werkte het toestel niet zonder te kraken. Dat was zeer jammer, maar een restrictie die opgelegd was door Apple, en zij hebben dat recht, als ontwerpers en eigenaars van het concept ‘iPhone’. Dus dat recht breken, is kraken, is diefstal, is illegaal.

Onze GSM-operatoren zien duizenden iPhones op hun netwerk. Duizenden illegalen. Op Blogmeetings en andere tech-meetings zie je her en der iPhones. Allemaal illegalen. Minister Q heeft een iPhone. Een illegale minister. In de krant staat “ik vind de Belgische iPhone te duur, ik koop hem wel in het buitenland en kraak hem wel”. Illegaal. En we komen daar openlijk voor uit, we moedigen dat zelfs aan.

Laten we dat meer doen, zo openlijk onze inbreuken op de wet toegeven. Laat ons een voorbeeld nemen aan Walter Grootaers, die toegeeft ‘s nachts aan 200 over de autostrade te scheuren. Welke getuigenissen kunnen er zo allemaal in de krant verschijnen?

 • “Ik koop die dure vuilzakken niet meer, ik dump mijn vuilnis in de gracht, of ik brand het op.”
 • “De nieuwe versie van Photoshop is schandalig duur, maar gelukkig weet ik waar ik hem illegaal kan downloaden.”
 • “CD’s? Bestaat dat nog? Sinds internet er is, download ik enkel nog illegale MP3’s. Ik wist niet dat er nog CD’s gemaakt werden…”
 • “De aardbeien staan schandalig duur, maar gelukkig mag je ze in Delhaize zelf wegen. Ik weeg dan een half bakje, en steek drie bakjes in mijn zakje.”
 • “Mijn pa zijn grasmaaier was kapot, maar gelukkig heeft mijn buurman het zijne laten buitenstaan toen hij niet thuis was. Onze pa is heel content met zijn nieuw machien, mijn buurman heeft het nog niet eens door.”
 • “Apple maakt prachtige computers, maar veel te duur. De eerstvolgende keer dat ik in de Fnac ben, pik ik er wel een mee; ik weet hoe je die beveiliging kan omzeilen.”

Overdreven vergelijkingen? Ik vind van niet. Hoe onrechtvaardig de hoge prijs van de iPhone ook mag lijken, het is het recht van Apple en Mobistar om die prijs aan te houden, en hem in het buitenland kopen en kraken, is regelrechte diefstal, aangezien de goedkope Amerikaanse iPhones gesubsidieerd worden door de operatoren die rekenen op inkomsten uit de abonnementen.

En afkomen met “die mannen hebben geld genoeg” is ook een zeer flauw excuus.

Of is iedereen plots Robin Hood?

15 thoughts on “Hakkeuuu!”

 1. Er is wel een serieus verschil tussen “iets stelen”, flagrant de wet overtreden (vuilzak in de beek en dergelijke) of een mens kwaad doen en “iets (illegaal) in het buitenland kopen”.

  Uiteindelijk zitten de dames en heren van de (grotere) bedrijven te lobbyen voor een wereldwijde vrijgemaakte markt, globalisering en dergelijke, tot er geld uit te kloppen valt.

  Daarnaast werkt men voor pakweg Photoshop of andere sofware het kopieergedrag in de hand door eenzelfde prijsstructuur te hebben voor zowel de particuliere hobbyist als de professionele fotograaf of bedrijf. Die eerste gaat echt geen 1000 € betalen om af en toe eens te prutsen in Photoshop. In het verleden was de illegaliteit voor bvb. studenten de enige betaalbare mogelijkheid om te leren werken met software als Photoshop.

  Wat betreft de muziek ben ik verre van voorstander van illegaal downloaden, lang leve iTunes store en varianten, maar mensen 25 € aftroggelen voor een cd met een half uur muziek van een groep die miljoenen verdient is om moeilijkheden vragen.

  Iedereen loopt wel eens naast het lijntje en dat kan best leuk/spannend zijn, dat zijn nu eenmaal mensen.

 2. Er is wel een serieus verschil tussen “iets stelen”, flagrant de wet overtreden (vuilzak in de beek en dergelijke) of een mens kwaad doen en “iets (illegaal) in het buitenland kopen”.

  Mijn bovenstaand betoog gaat niet over het kopen in het buitenland, maar wel over de daaropvolgende actie: het kraken van het toestel. Er is een verschil tussen een laptop kopen in de VS omdat hij goedkoper is, en een iPhone kopen die gesubsidieerd is door de Amerikaanse operatoren, en dan de beveiliging kraken.

  Uiteindelijk zitten de dames en heren van de (grotere) bedrijven te lobbyen voor een wereldwijde vrijgemaakte markt, globalisering en dergelijke, tot er geld uit te kloppen valt.

  Geld kloppen is hun bestaansreden.

  Daarnaast werkt men voor pakweg Photoshop of andere sofware het kopieergedrag in de hand door eenzelfde prijsstructuur te hebben voor zowel de particuliere hobbyist als de professionele fotograaf of bedrijf. Die eerste gaat echt geen 1000 € betalen om af en toe eens te prutsen in Photoshop.

  Neen. Daarom heeft Adobe het zeer betaalbare ‘Photoshop Elements’ voor de hobbyist, en is Photoshop weggelegd voor de pro’s.

  In het verleden was de illegaliteit voor bvb. studenten de enige betaalbare mogelijkheid om te leren werken met software als Photoshop

  Er bestaan al jaren zéér scherpe academische licenties voor de Adobe-producten, waarbij een student voor een appel en een ei een legale versie van Photoshop kan kopen. Die hij dan wel in principe niet meer mag gebruiken na afstuderen.

  Wat betreft de muziek ben ik verre van voorstander van illegaal downloaden, lang leve iTunes store en varianten, maar mensen 25 € aftroggelen voor een cd met een half uur muziek van een groep die miljoenen verdient is om moeilijkheden vragen.

  Ik zou graag een Volvo hebben, maar 25.000 euro vragen voor een bak met vier wielen van een bedrijf dat miljoenen verdient, is om moeilijkheden vragen. Ik ga er volgend weekend ene pikken.

  Iedereen loopt wel eens naast het lijntje en dat kan best leuk/spannend zijn, dat zijn nu eenmaal mensen.

  Dat is nu eens een dooddoener van jewelste, die niets zegt. “Och de mensheid is toch al rot, dus laten we maar aan het plunderen slaan.” Dat is pùùr goedpraterij, ervoor zorgen dat je geen schuldgevoel hebt. Je weet dat het eigenlijk stelen is, maar ja er wordt niemand slechter van dus ja, we doen het maar. En we zijn clean. Niet dus.

  Pas op Valentijn (en anderen), je moet mijn scherpe toon kunnen plaatsen eh. Ik speel graag advocaat van de duivel, maar ik ben ook niet heiliger dan de paus. Ik weet ook dat die dingen allemaal gebeuren, maar ik heb er vooral een probleem mee hoe ze publiek geafficheerd worden als normaal. Het is evident dat je een iPhone kraakt. Het is evident dat je films downloadt; Clickx legt je zelfs haarfijn uit hoe. En dààr heb ik een probleem mee…

 3. Laten we ook maar niet vergeten dat al die grote jongens zoals Apple, Microsoft, Adobe etc. er wellicht ook op rekenen dat hun producten gekraakt worden. Op die manier halen ze veel meer uit hun product. De “brave” klanten betalen wat je vraagt (in België nogal veel dus), wat heel mooi meegenomen is, en de minder brave klanten die voldoende technisch onderlegd zijn betalen dan maar wat minder, maar dat is nog altijd beter dan niets. Hun wedervaren over het omzeilen lokken nog wat meer klanten, die anders misschien niet gekocht hadden. Zo is ook Microsoft groot geworden.

  Bewijzen ? Uiteraard allemaal indirect, maar als die grote bedrijven echt ontevreden zouden zijn over deze praktijken, dan
  * zou Microsoft in Vista SP1 gezorgd hebben dat het niet meer mogelijk is om een Vista upgrade te installeren op een cleane PC door up te graden van Vista zelf (klinkt vreemd, maar lukt wel, en staat dus toe om goedkoper aan een legale Vista te geraken).
  * zou Apple al lang aan bv. de Belgische operatoren gevraagd hebben (gedreigd ?) om de iPhones die hier al werken te blokkeren. En aangezien alle Belgische operatoren probeerden om de iPhone te mogen verkopen zouden ze dat wellicht niet geweigerd hebben.
  * zouden de personen die in de krant openlijk toegeven dat ze willen hacken al lang een rechtzaak cadeau gekregen hebben.

  En hier gaan je vergelijkingen dus niet meer op : de voorbeelden die je aanhaalt zijn allemaal situaties die niet getollereerd worden, ook niet stilzwijgend door de betrokken partijen.

 4. Laten we ook maar niet vergeten dat al die grote jongens zoals Apple, Microsoft, Adobe etc. er wellicht ook op rekenen dat hun producten gekraakt worden.

  Uiteraard, volledig mee eens… Ook zij zijn niet heiliger dan Damiaan.

  En hier gaan je vergelijkingen dus niet meer op : de voorbeelden die je aanhaalt zijn allemaal situaties die niet getollereerd worden, ook niet stilzwijgend door de betrokken partijen.

  Wel, dat was eigenlijk wat mijn punt. Dat er een “gedoogbeleid” is voor deze vorm van piraterij, en dat dat eigenlijk toch een wat gekke situatie is. Want als iedereen het toch doet, en niemand er iets van zegt, waarom zou je dan niet meedoen? En dan is het slachtoffer effectief de brave dommerik die de volle pot betaalt…

  De digitale kloof scheurt verder open. Hola, dan moeten we op den duur Clickx nog dankbaar zijn omdat ze aan jan met de pet uitleggen hoe ze een iPhone moeten kraken – zo zijn ze ten minste niet benadeelt t.o.v. al die moderne yuppies.

  Mjah.

 5. Absoluut niet mee eens. Ik heb in de VS mij perfect legale IPhone gekocht, heb er veel geld voor gegeven, en heb die dan mee naar België gebracht. Omdat die hier helaas niet werkt, heb ik hem moeten kraken, aangezien ik als Belg weinig kan doen met een AT&T abonnement. Sorry hoor, maar ik heb niets gestolen, ik heb betaald voor mijn IPhone, en niet weinig ook, zo goedkoop vind ik 600$ niet.

  Volgens mij hebben juristen trouwens gezegd dat er helemaal niets illegaal is een gekraakte IPhone.

  Neen, sorry, ik ben absoluut 200% gelukkig met de mijne, en ik heb helemaal niets gestolen of illegaals gedaan, ik heb er enkel voor gezorgd dat ik hetgene waar ik voor betaald heb ook kan gebruiken.

 6. Ik heb in de VS mij perfect legale IPhone gekocht, heb er veel geld voor gegeven, en heb die dan mee naar België gebracht. Omdat die hier helaas niet werkt, heb ik hem moeten kraken, aangezien ik als Belg weinig kan doen met een AT&T abonnement.

  Je hebt dan een iPhone die in de VS perfect legaal is, op voorwaarde dat je die gebruikt met het AT&T abonnement, want zij hebben je toestel “gesponsord” (bij ons geen sponsor, dus een duurder toestel). Ondanks sponsoring nog steeds niet goedkoop, maar het was wellicht de introductieprijs ? Maar bij ons is het eigenlijk niet legaal.

  Neen, sorry, ik ben absoluut 200% gelukkig met de mijne, en ik heb helemaal niets gestolen of illegaals gedaan, ik heb er enkel voor gezorgd dat ik hetgene waar ik voor betaald heb ook kan gebruiken.

  Niet helemaal : je hebt betaald om die iPhone in de VS te mogen gebruiken met dat specifiek abonnement. De sponsor wenst namelijk zijn geld terug te verdienen via het abonnement waar je voor x maanden aan vast hangt. En door je iPhone te hacken heb je dat dus van AT&T gestolen… Je koopt ook geen visvergunning in pakweg Zimbabwe, om dan hier ermee te gaan vissen, kwestie van hetgene dat je gekocht hebt toch maar te kunnen gebruiken. Als het hier niet bruikbaar is, is het een miskoop.

  Maar goed, zoals ik reeds hoger zei, ik denk dat zoiets een ingerekend risico is, dat door Apple toegelaten wordt zolang het hen iets oplevert, rechtstreeks of onrechtstreeks.

 7. Het is toch grappig hoe mensen zich in deze situaties goedpraten. Ik ben het volmondig eens met wat Karel zegt. Er is geen excuus voor diefstal of piraterij, op welk niveau of in welke sector dan ook.

  “En dat te weten dat ie in de VS slecht 126 euro kost”. Sja, als je zoiets zegt, dan ben je een idioot. Ik heb daar geen andere woorden voor. Je koopt niet alleen de telefoon, maar ook nog eens 2 jaar abonnement. Na 2 jaar betalen heeft een gemiddelde US citizen (ongeveer) evenveel betaald als de Belg in belgenland. Hoe moeilijk is het om te begrijpen dat je hier enkel een toestel kan kopen en ginder enkel een toestel abonnement?

  Trouwens, aan al die verontwaardigde mensen die vinden dat 525 euro schandelig duur is, die hebben nog nooit naar de prijzen van andere smartphones gekregen.

 8. * Kan zich volledig vinden in de meningen van Karel en Inferis over de goedpraterij van wat volledig onwettelijk is *

  Kraken is legaal (cfr. Xbox kraken) aangezien je iets koopt en ermee doet wat je wil: de doeleinden zijn in bijna alle gevallen illegaal. Net zoals een radio kopen en die openvijzen om de ontvangst te verbeteren legaal is, is een Xbox kopen (originele Xbox) en deze omvormen zodat je deze als mediacenter kan gebruiken legaal. Indien je legale media speelt, uiteraard.

  Kraken in het geval van de iPhone is illegaal aangezien de lage kostprijs van de iPhone wordt terugverdiend in de Apple/AT&T-deal, waar Apple een deel van de abonnementskosten ontvangt. En die abonnementskosten betaal je uiteraard niet (toch niet aan AT&T) met een unlocked iPhone in Europa.

  Diegenen die denken dat ze nu een iPhone in de VS kunnen kopen voor een kleine 130 euro moeten zich beter informeren: in-store activation mét 24 maands-abonnement is verplicht sinds de introductie van de iPhone 3G. Bij de originele iPhone kon je via iTunes thuis activeren – en dus naar huis gaan zonder abonnement, met iPhone, en erop los kraken.

  Als zijnoot, ik ben al blij dat er dankzij de iPhone launch een debat onstaat over de kostprijs en limieten van mobiel internet en ‘gewoon internet’ in België.

 9. Hmm. Een Macbook air van 2390 euro kost in de US 2600$=1640 euro, en dat geldt voor alle merken. Het prijsverschil ligt dus niet enkel aan het abonnement.

  Wat ik me wel afvraag: als ik in Amerika een telefoon koop zonder abonnement, mag ik daar hier dan niet gewoon mee bellen (zoals ik met een fototoestel foto’s trekken mag)?

  En ook: zou het niet legaal kunnen zijn om een simlock te kraken in een land waar de simlock illegaal is? Zoals met het huren van een huis: je contract verliest zijn geldigheid als je er iets in zet dat niet strookt met de huurwet. Zelfs al onderteken je het 100 keer.

 10. Spons: de vergelijking met de Air gaat niet op, want die aankoop is enkel het toestel en niet toestel abonnenment. Als de iPhone zonder abonnement zou worden verkocht, en dan nog steeds 199 dollar zou kosten, dan heb je een punt. 😉

  Van dat bellen hier met een amerikaans toestel: sjoer, waarom niet. Maar daar gaat het niet om: het toestel is gemaakt om enkel op een amerikaans netwerk te verbinden, in dit geval.

  En van die geldigheid van het contract: ook dat is een verkeerde vergelijking, toch? Je koopt een toestel in het land waar simlock mag, dus dat is dan toch geen illegaal contract? Als je je vergelijking zou laten opgaan, en je zou in nederland een huis huren dan niet strookt met onze huurwetten (maar wel met de Nederlandse), dat contract niet geldig zou zijn. Daar geloof je toch zelf niks van?

 11. …die kwieten die hier met een gehackte iPhone uit Amerika rondlopen, die hebben ginds toch geen abonnement lopen?

  Moest je een huis naar hier slepen, zoals die foon, dan mag je dat m.i.. niet volgens de Nederlandse regels verhuren, dat was inderdaad wat ik me afvroeg.

  -> Wat ik met de Air bedoelde is dat het prijsverschil tussen Amerika en hier niet enkel bepaald wordt door het feit dat er ginder een abonnement aan vast hangt en hier niet. Als hij ginder ook zonder abonnement verkocht zou worden, dan zou hij ook geen 900$ kosten.

 12. Ivm de Air: ah okee, daar ben ik het wel mee eens. Het is met veel dingen trouwens zo, en dat komt ook doordat de BTW daar in de states ofwel veel lager is of onbestaande. Als je zo’n ding meepakt naar hier en hier aangeeft, zal het *zoveel* niet schelen. Maar ja, wie doet dat nu? 🙂

  En de kwieten die hier een gehackte iPhone hebben, hebben ginds idd geen abonnenment, omdat je de iPhone1G toen wel zonder abonnenment kon kopen: hij werkte alleen niet buiten het AT&T netwerk (zonder te hacken). Dat gaat met de iPhone3G niet, want je moet ‘m direct activeren in de winkel. Het zijn geen uilen, daar. 😉

Reageer!