Een duik in WordPress

WordPress logoAfgelopen week is aan de K.U.Leuven officieel de blog- en wikiservice gelanceerd. Elke student en elk personeelslid van de Leuvense universiteit kan op onze centrale server een blog aanmaken, en studenten en docenten kunnen in het kader van groepswerken e.d. gebruik maken van wiki’s op diezelfde centrale server.

Het blog- en wikiproject loopt ondertussen meer dan een jaar, en vooral de laatste drie maanden ben ik er zo goed als fulltime mee bezig geweest, vooral met het bloggedeelte dan. En met de officiële lancering is de kous niet af, het project loopt verder om de dienst nog meer te optimaliseren, maar het gaat nu wel op een lager pitje voort.

“Hoe kan je daar in godsnaam zo veel tijd in steken?” hoor ik sommigen al denken. Als blogsoftware gebruiken we WordPress µ (MU), de Multi-User-versie van de populaire blogsoftware waarop ook deze blog draait. WordPress µ doet exact wat we voor een service als deze nodig hebben: met één centraal onderhouden installatie en één databank blogs aan de lopende band aanmaken, voor wie het maar wil.

Een software die dus volledig klaar is, en er toch nog zoveel tijd insteken? Ja, want de functionaliteit van WordPress µ is één, maar het beestje naar je hand zetten, en naar de hand van de universiteit, is nog iets anders. En daar ben ik de afgelopen maanden dus mee bezig geweest: het ding binnenstebuiten keren, plugins schrijven om functionaliteit toe te voegen, plugins schrijven om functionaliteit te schrappen, het ding in een K.U.Leuven-jasje steken, de software inpluggen in onze bestaande backends, vertalingen voorzien, en thema’s uittesten en customiseren. Het belangrijkste thema dat gebruikt wordt is het populaire K2, waarvoor een reeks exclusieve K.U.Leuven-stijlen gemaakt werd, en waar ook weer de functionaliteit onder handen genomen werd door plugins. Een goed deel van dat werk heb ik samen met een stagiair gedaan.

Het was een bijzonder boeiende ontdekkingstocht. Ik ben al een paar jaar WordPress-gebruiker, maar tot nu toe ging mijn kennis niet veel verder dan het gebruiken van de software, het aanpassen van kleinigheidjes, en het installeren en gebruiken van bestaande plugins. De afgelopen maanden heb ik de software tot in de kleine hoekjes leren kennen, heb ik hooks en actions ontdekt, en ben ik zelf plugins beginnen schrijven om de functionaliteit aan te passen zonder aan de broncode te komen. Terwijl ik daarmee bezig was, is versie 2.5 van WordPress verschenen (enkele weken geleden), en versie 1.0 van het thema K2 staat ook achter de deur.

Ik moet zeggen: waw. Hoedje af voor de ontwikkelaars van WordPress en van K2: dit is een volwassen en zeer veelzijdige software. Het ding zit netjes en vrij logisch in elkaar, het schrijven en gebruiken van plugins brengt de mogelijkheden op een ongekend niveau, en nevenprojecten zoals WordPress µ maken van deze software een zéér belangrijke speler op de huidige webmarkt. En dan te beseffen dat dit allemaal open-bron-software is.

Een diepe duik nemen in de documentatie en functionaliteit van een software: de beste manier om bewondering te krijgen voor het beest in kwestie.

2 thoughts on “Een duik in WordPress”

Reageer!