Telprobleempje

Die sloebers van de media toch. Ze zitten onze politici graag achter hun veren. Toen de formatie vorig najaar maar blééf aanslepen, stond er elke dag in de krant in een mooi tellertje te lezen hoeveel dagen die ellenlange formatie nu al duurde.

Sinds er een interimregering is, kunnen ze dat tellertje niet meer gebruiken. En daar hebben ze bij De Standaard iets op gevonden: een aftellertje naar Pasen, naar 23 maart, de datum waarop er een nieuwe regering moet zijn. Kwestie van de druk wat op te voeren.

En zo kan je bv. vandaag in De Standaard het volgende lezen:

Nog 46 dagen tot 23 maart

46 dagen tot Pasen. Hmmm… Vreemd. Want in mijn artikel over Aswoensdag heb ik net geschreven dat de veertigdagentijd eigenlijk 46 dagen duurt. En dat het dus gisteren nog 46 dagen was tot 23 maart. Terwijl er toen 47 in de krant stond.

Yup. De Standaard heeft een telprobleempje. Telt u het zelf maar even na: als je vandaag vertrekt met 46 dagen, en je trekt er elke dag eentje af, dan kom je op Paaszaterdag 22 maart uit op ‘Nog 2 dagen tot 23 maart’.

Ofwel vinden ze dat daar heel correct klinken, ofwel wordt het aftelklokje voortijdig stopgezet, ofwel geven ze hun fout ruiterlijk toe en corrigeren ze het aftellertje, ofwel komen ze op 22 maart voor voldongen feiten te staan, ofwel doen ze zo een heel geniepige, onaangekondigde aanpassing, waarbij het telklokje bv. de ene dag op 35 dagen staat, en de volgende dag op 33 dagen. Heel geniepig zo. Ik ben benieuwd.

Nog één tip voor de heren van De Standaard: als jullie toevallig aftelklokjes naar volgend jaar of zo willen maken: niet vergeten dat er 366 dagen zijn in 2008. Voor de goede orde. En om telprobleempjes te vermijden.

Reageer!