Aswoensdag

AsDen Belg en zijn katholieke tradities, het botert niet altijd meer zo goed. Behalve wanneer we er een dag verlof voor krijgen – elke hardwerkende Belg weet wanneer het Pasen, O.L.H. Hemelvaart, Pinksteren, Maria-Tenhemelopneming, Allerheiligen of Kerstmis is. Want dan hebben we konzjee, meneer!

Morgen is het Aswoensdag. Een doodgewone werkdag, dus de meerderheid staat er niet meer bij stil. Al beseffen we onbewust de aanwezigheid van deze belangrijke christelijke dag wel, door twee feiten: carnaval en de krokusvakantie.

Carnaval is het feest dat gegroeid is uit de goesting om nog eens goed uit de bol te gaan in de dagen voor de vasten begint (morgen). Die band tussen carnaval en de vasten is zo goed als verdwenen (sommige steden vieren carnaval pas volgend weekend), maar ze is er. Vandaag is het vette dinsdag – mardi gras -, of vastenavond, de laatste gelegenheid om nog eens goed pannenkoeken te fretten.

Want Aswoensdag luidt het begin van de vasten in, de veertigdagentijd waarin christenen een beetje aan ontbering proberen te doen, in de 40 dagen voor Pasen.

En elk jaar zijn er een paar snuggeren die roepen: “Maar allee, kunnen die katholieken niet tellen?? Er zitten geen 40 maar 46 dagen tussen Aswoensdag en Pasen!”

Die snuggeren dwalen uiteraard. De Katholieke Kerk is zo nog van de kwaadste niet, en ze staat haar aanhangers één keer in de week wel toe om de ontbering even achterwege te laten, zonder dat je je schuldig moet voelen: de zondagen tellen niet mee in de vasten.

Vroeger kon je dat heel duidelijk zien op de vastenkalenders: scheurkalenders waarop je aftelde van Aswoensdag tot Pasen. Op elke dag stond toen een cijfertje, behalve op zondag. Op zondag was het feest bij ons thuis, dan mocht er weer choco op de boterhammen!

Doet u zelf maar eens de oefening: neem een kalender, schrijf een grote 40 op morgen, en schrijf elke volgende dag een kleiner getalletje op: 39, 38, … Sla hierbij de zondagen over, en je zal merken dat je op Paaszaterdag een ‘1’ kan schrijven. Ca kloppe!

Allee vooruit. En nu vlug ne pannenkoek eten! Nu het nog mag…

One thought on “Aswoensdag”

Reageer!