Voorstel

BelgiëOkee. De eerste formatiepoging is mislukt.

Als we daar nu eens met z’n allen gewoon vrede mee nemen, en als alle journalisten zich nu eens zouden terugtrekken van de poorten van Hertoginnendal, Belvédère, of weet ik veel welke kastelen? Als we nu eens gewoon onze politici laten bekomen, de moed opnieuw laten bijeenrapen, om weer hun taak te hervatten, ongestoord deze keer. Als we die mensen nu eens hun werk gewoon lieten doen, zonder continu te vissen achter de ene of de andere uitgelekte nota, of de heren en dames in kwestie op nachtelijke uren te bestoken met netelige vragen, waar alleen maar uitspraken van komen die de boel doen ontploffen, of waar ze achteraf spijt van krijgen? Als we nu eens stopten met giftige lezersbrieven naar kranten te sturen over zaken waar we geen compleet beeld van hebben? En als we het gepolariseer in de media, dat van deze mislukking een self-fullfilling prophecy maakt, nu eens compleet negeerden, en eens zélf leerden denken?

Laten we effe met z’n allen aanvaarden dat we voorlopig geen regering hebben, en dat een groep bekwame mensen daarover aan het onderhandelen is. Laten we effe gewoon de draad opnemen en verder gaan met ons leven, en dan horen we het over één of twee maanden wel als er een nieuwe regering is, en of en hoe België nog bestaat.

Zou dat niet eenvoudiger zijn? Elk zijn job? Ik weet toch dat ík er de kriebels van zou krijgen als er iedere avond aan de voordeur van mijn werk bosjes journalisten mij en mijn collega’s staan te bestoken met vragen over de voortgang van ons werk.

Geduld en vertrouwen, dames en heren. Onze mening hebben we immers al gegeven. Op 10 juni.

7 thoughts on “Voorstel”

 1. Boeiende artikels over komkommers schrijven in de krant. Of taalfouten uit formatienota’s halen. Of ne keer slapen. Of naar Berlijn reizen om den overschot van de Berlijnse muur alvast te gaan halen.

 2. idd die journalisten moeten maar eens wat meer komkommers in beeld brengen
  nipplegates of kledingstukken en haarstukjes die verkeerd ziten na nachtelijke formatierondes en andere geestesdodende meetings:-)

  wij belgen overleven het wel, geduld en sereniteit, dat zijn onze troeven om het niet te laten escaleren 😉

 3. In een democratie is het een taak van de pers om de politiek op te volgen, te duiden, erover te berichten, enz. Zij moeten de rol van waakhond spelen…

  Meer nog
  “De pers wordt in democratische landen soms wel de vierde macht of vijfde macht genoemd vanwege haar cruciale rol bij het informeren van de burgers.”

  Zie
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Democratie

 4. Uiteraard. Informatie moet er zijn. En waakhonden ook.

  Maar ik ben het alleen niet altijd akkoord met de manier van verslaggeven, de stemmingmakerij, en het fotograferen van nota’s in auto’s 🙂

 5. wanneer de vierde macht de goeie werking van wetgevende en uitvoerende macht in de weg staat, is er toch een probleem lijkt me. de pers heeft macht, maar moet die “met wijsheid” aanwenden. over elke scheet uit hertoginnendal berichten heeft mijns inziens weinig met wijsheid en alles met sensatiezucht te maken.

  anderzijds: in de strategische fase waarin de onderhandelingen nu al een tijdje zitten, gebruiken de deelnemende politici de pers ook om hun positie in de onderhandelingen te verstevigen of die van een andere partij te verzwakken. het feit dat herman van rompuy er wel in slaagt om grotendeels onder de radar te blijven, bewijst dat hij de zaak (partijen en pers) beter onder controle heeft?

Reageer!