Nieuw speelgoed van Canon en Nikon

Het einde van de zomer, altijd goed voor een aantal belangrijke aankondigingen van de grote camerafabrikanten.

Zowel Canon als Nikon hebben de afgelopen weken nieuw gerief voorgesteld.

Canon heeft de EOS 40D op de markt gegooid, voor de serieuze amateur, en de EOS 1Ds Mk III voor de pro’s. Daarnaast zijn nog enkele nieuwe objectieven (lenzen) aangekondigd.

Nikon houdt het bij professionele toestellen. De D300 is de lang verwachte opvolger voor de D200 voor pro’s en semi-pro’s, en de D3 is het nieuwe kwijlgerief voor professionele fotografen. Ook bij hen een reeks nieuwe objectieven, vooral dan een aantal zeer verrekijkende maar ook zeer prijzige telelenzen met VR-technologie (beeldstabilisator). Schoon!

De Nikon D300

Voor de “gewone consument” voorlopig niets nieuws van Nikon, het is m.i. nog even wachten op de D60, die zich netjes tussen de D40 en de D80 zal nestelen.

Snapt u niets van bovenstaand gebrabbel? Lees dan even een aantal dingen na in Fotografie in mensentaal of trek u er niets van aan.

Meer info over de nieuwe toestellen bij Photofacts

11 thoughts on “Nieuw speelgoed van Canon en Nikon”

 1. Zeer lichtsterk (f/1.8 of minder) en (in mindere mate) korte brandpuntsafstand. Mooie babyfoto’s zonder flits!

  De toekomstige baby was een van mijn belangrijkste aankoopredenen voor mijn Sigma 30mm f/1.4: nog nét iets lichtsterker en vooral een bredere hoek dan mijn Nikon 50mm f/1.8.

  Een bespreking van die lens heb je overigens nog steeds tegoed op deze blog.

 2. Hmmm, die 30mm is inderdaad wel interessant. Ik ben heel blij met mijn 50mm (wat een wereld van verschil met de Canon kitlens), maar 50mm is soms nét iets te groot als brandpuntsafstand…

  Ben benieuwd naar je bespreking.

 3. Mjah, die bespreking. En tijd.

  De kernpunten:
  – 30mm = geweldig
  – f/1.4 = geweldig
  – Qua kwaliteit, snelheid van focussen en focus zelf is deze Sigma-lens echter duidelijk ondergeschikt aan de lenzen van de fabrikanten zelf. Mijn Nikon 50mm is een plastieken prulletje dat een derde kostte van de de Sigma-lens, maar is superieur qua prestaties t.o.v. de Sigma-lens…

 4. Om er iets op te plakken 🙂

  Neen, serieus. Ik ben wat minder thuis in de Canon-producten maar voor zover ik weet staat de 40D naast de Nikon D80 en niet zozeer naast de D300. De D80 (die ik zelf heb) vind ik een toestel voor serieuze amateurs, vandaar ook dat ik de 40D bij de serieuze amateurs geplaatst heb.

  En met serieus bedoel ik niet serieus amateuristisch maar amateurs die er serieus mee bezig zijn, niet negatief bedoeld dus.

  Maar voel u vrij om me te verbeteren!

 5. Wat mij betreft ligt het niet aan de camera welk soort ”fotograaf” je bent.

  Er zijn genoeg mensen die de allerduurste camera hebben en er nog geen ‘mooie’ (acceptabele) foto’s mee kunnen maken. Verder zijn er nog de gebruikers die met een D50 net zulke goede resultaten kunnen behalen als mensen die een D200 bezitten.

Reageer!