Sta’ksjes (bis)

En lastig dat dat is Ha, en hoe is het vorige week dan nog afgelopen met uw paaltjes in uwen hof? Goed, goed, merci dat ge het vraagt.

Maar die ‘goed’ is enkel maar het resultaat, de ervaring tijdens het verwijderen van de ondingen was allesbehalve goed, prettig of wat dan ook. Het was frustrerend, tijdrovend, bezwetend, rugkrakend en krachtuitputtend. Maar de dekselse ondingen zijn eruit.

Dat de paaltjes geen paaltjes waren, maar serieuze palen, dat heb ik u al verteld. En dat kunt u bij deze ook zien:

Sta'ksjes

Dat ik er met heel veel moeite de houten palen heb uitgekregen, dat heb ik u ook verteld. En dat er nog een paar ijzeren staken (T-profielen) overbleven waar geen beweging in te krijgen was, wist u ook al. Op onderstaande foto ziet u ook waarom er geen beweging in te krijgen was.

KleiOp de kleine foto zie je het misschien niet zo duidelijk (klik voor vergroting), maar de onderste 30-40 cm van het T-profiel zat dus volledig in de vloeibare klei, wiens zuigkracht elke beweging onmogelijk maakte.

De paal dieper kloppen was dus geen optie, uitgraven was de enige oplossing.

Spitwerk tot op grondwaterniveau dus, zoals op onderstaande foto ook te zien is.

Grondwater

En kijk, als ik er dan eindelijk één uitgekregen had, dan was er aan de andere kant nog zo’n smeerlap.

Onding

Mol Zoals het een goede mol betaamt heb ik dus de hele grond doorploeterd, en ben daarbij op allerlei rommel (oa. plastiek zakjes) gestoten, en heb naast de palenhoop ook twee stenen tabletten van 30x60x10 cm³ uit de grond gehaald (met dank aan Johan).

Het nodige spit- en opvulwerk dus, maar het resultaat mag er zijn. De lelijke, met paaltjes omzoomde put is verdwenen, en vervangen door een effen stuk grond, waarop weldra een weelderige grasdos zal verschijnen.

Ex-put

En daarmee krijgt onze tuin beetje bij beetje vorm. Wat in maart nog een troosteloze vlakte aarde was, is nu stilaan een mooi gazonnetje.

Onze tuin in maart Tuin met spittende man

Dit weekend hebben we vooraan nog wat verdere verfraaiingswerken aangebracht, met bloemetjes en sierschors en zo, maar daar krijgen jullie later nog wel eens foto’s van te zien, samen met nog wat andere foto’s van ons ingerichte huisje.

Jaja, die groene vingers gaan me nog volledig te pakken krijgen. Maar die verdomde sta’ksjes eh, die stà’ksjes eh…

Spitten maar Ex-put WK hamerslingeren

One thought on “Sta’ksjes (bis)”

Reageer!