Rector bis

Marc VervenneEr is in de kranten en vooral op de opinie-pagina’s nogal wat te doen rond de niet-verlenging van het mandaat van Marc Vervenne als rector van de K.U.Leuven.

Ook mijn mening werd gevraagd, maar ik heb daar vriendelijk voor bedankt, omdat ik mijn mening in de hele discussie niet relevant vind.

Veel meer zul je er van mij dus niet over horen, behalve dit: ik wil één iets kwijt, een open oproep aan rector Vervenne zelf.

Beste rector Vervenne, beste Marc. De beslissing om u een slecht rapport te geven en uw mandaat als rector niet te verlengen, wordt door de betrokkenen ‘moedig’ genoemd. En inderdaad, het is een moedige beslissing om de K.U.Leuven in deze verwachte mediastorm te storten, en te bewijzen dat een rector niet zonder slag of stoot op zijn stoel blijft zitten. Maar ook de beslissing zelf is niet zonder slag of stoot gebleven.

Weet u wat een nog moediger beslissing zou zijn, één van u persoonlijk dan? Om uzelf volgend jaar opnieuw kandidaat te stellen voor de verkiezing van een nieuwe rector. U bent uw mandaat immers pas kwijt wanneer u niet opnieuw verkozen bent – tot nu toe is enkel uw automatische verlenging u ontglipt. Ik besef dat de kans dat u zichzelf opnieuw in de strijd gooit miniem klein is. Want stel dat u opnieuw genadeloos wordt afgestraft – door de kiezer deze keer – dan bent u twee keer openbaar vernederd op een jaar tijd, en dat is meer dan de meeste mensen dragen kunnen, zeker mensen die niet de koudbloedigheid van een echte manager hebben.

Maar stel – stél – dat de academische gemeenschap de evaluatiecommissie ongelijk heeft, en u gewoon opnieuw verkiest als rector. En stel dat dat bovendien met een overweldigende meerderheid aan stemmen is. Zou dat geen mooi eerherstel zijn? En zou dat vooral geen feest voor de democratie zijn? Want dat is het verwijt die de huidige procedure krijgt: ze heet ondemocratisch te zijn.

Of zou de hele triomftocht een zure nasmaak nalaten, en de crisis die in de media rond de universiteit hangt, compleet maken, en aldus een Pyrrusoverwinning zijn? Misschien wel, beste Marc.

U bent een wijs man, dus u bent wijs genoeg om de situatie zelf in te schatten, en de juiste beslissing te nemen. Maar overweeg uw kandidatuur toch even. Voor de democratie. En misschien voor uw gemoedsrust.

2 thoughts on “Rector bis”

  1. Als het een troost kan zijn, Karel: Als hij niet opnieuw rector wordt, is hij wellicht terug die warrige prof van Oud Testament en Hebreeuws, met zijn heerlijke verhalen over ‘Noach in zijn blootje’ en ‘Alles is lu-h-t’. En daar kunnen de studenten godsdienstwetenschappen alleen maar blij om zijn!

  2. Het signaal zou inderdaad sterk zijn, en vooral duidelijk maken dat de democratie een kostbaar goed is en een handvol beheerders zich daar nog niet boven kunnen stellen.

Reageer!